dec. 28 2019

Vinca – sfaturi utile de ingrijire, intretinere, inmultire

Familia: APOCYNACEAE

Demumire populara: Vinca, Brebenoc de Madagascar, Brebenoc trandafiriu, Saschiu de Madagascar

Denumire stiintifica: Catharanthus roseus sin. Vinca rosea

Origine: Catharanthus roseus este o planta originara din Madagascar.

Proprietati ornamentale: Brebenoc de Madagascar este o planta perena sau anuala, de talie mica, ce atinge 30-45 cm inaltime si 35-50 cm latime. Pentru a stimula ramificarea, se recomanda ciupirea varfurilor lastarilor.

Vinca rosea este cultivata adesea ca planta decorativa prin flori (direct in sol sau in ghivece) in apartamente sau gradini.

Intrucat plantele de Catharanthus roseus nu tolereaza temperaturile negative, se recomanda ca pe timpul iernii, sa fie amplasate in spatii unde temperatura sa nu scada sub 10°C.

Frunzele cresc in perechi, sunt ovate, putin alunginte, cu lungimea intre 3-9 cm si laltimea de 1-3 cm, scurt petiolate, lucioase, de culoare verde.

Inflorirea la Catharanthus roseus are loc de la inceputul verii pana toamna tarziu (iunie– octombrie).

Florile la Vinca rosea apar in varfurile lastarilor, au diametru de 3-4 cm, sunt formate din 5 petale colorate in alb, alb cu centru roz, roz, violet sau rosu.

Temperatura optima pentru cresterea plantelor de  Catharanthus roseus poate varia intre 20-30°C, acestea tolerand si o temperatura minima de 10°C si una maxima de 33°C.

Substratul / solul se recomanda sa fie bine drenat, reavan si cu fertilitate moderata si un pH neutru. Transplantarea plantelor se va realiza dupa trecerea iernii, utilizand un substrat proaspat si un vas de cultura de dimensiuni mai mari.

Udarea se face regulat in perioada de crestere si inflorire, folosind cantitati moderate de apa, astfel incat substratul fie mentinut reavan, fara exces de umiditate la nivelul radacinilor si doar sporadic in timpul iernii.

Lumina – este un factor foarte important pentru cresterea si inflorirea plantelor de Brebenoc de Madagascar, acestea prefera spatiile insorite sau semi-umbrite, unde soarele poate ajunge cu usurinta la ele.

Inmultirea la Catharanthus roseus se realizeaza prin seminte (semanate primavara in spatii cu temperatura intre 18-20°C) sau prin butasi (taiati la sfarsitul primaverii sau vara).

Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) se recomanda sa se realizeze o data pe luna, folosind ingrasaminte lichide sau hidrosolubile pentru plante decorative prin flori.

Daunatori: AfidePaduche lanosAcarieni; etc.

Fig. 1 Catharanthus roseus

Fig. 2 Catharanthus roseus

Fig. 3 Catharanthus roseus

Fig. 4 Catharanthus roseus

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Vinca – sfaturi utile de ingrijire, intretinere, inmultire

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii