apr. 19 2015

Cattleya – Regina Orhideelor: ghid de ingrijire, inmultire

Cattleya-Regina Orhideelor_1Familia: ORCHIDACEAE

Demumire populara: Cattleya, Regina Orhideelor, Orhideea Corsaj

Denumire stiintifica: Cattleya spp.

Origine: Genul Cattleya  cuprinde cca. 113 specii, originare din pădurile tropicale ale Americii de Sud, Costa Rica, Mexic, Argentina.

Proprietati ornamentale – Speciile din genul  Cattleya sunt plante epifite, cunoscute in special pentru frumusetea florilor lor.

In functie de specie, Cattleya poate avea o singura frunza, si flori mari sau doua frunze si flori de dimensiuni mai mici si mai multe.

Frunzele sunt mari, groase, de culoare verde deschis – cand primeste suficienta lumina, si de culoare verde inchis cand lumina care ajunge la planta nu este suficienta.

Florile din genul Cattleya au dimensiuni, forme si culori foarte variate. Speciile din genul Cattleya infloresc in marea lor majoritate primavara sau vara.

Floarea este formata din 3 petale mai mari (Vezi fig.), doua mai mici asemanatoare una cu cealalta si una diferita in partea de jos, careeste rotita sub forma de tub, cu diferite pete, sau marcaje de diferite culori.

Florile acestui gen sunt adesea folosite si ca flori taiate (au si un parfum placut), acestea rezistand foarte mult si dupa taiere. Se recomanda ca dupa taierea unei tije florale sa se aplice ceara topita pe locul unde s-a taiat.

Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) se recomanda sa se realizeze de o data pe luna de-a lungul intregului an. Se poate folosi ingrasamant cu o concentratie mai mare de fosfor in perioada de inflorire.

Ingrasamintele pot fi lichide sau batoane fertilizante cu eliberare prelungita pentru orhidee, sau Osmocote® 9/15/12 + micro.

Substratul (pamantul)  trebuie permita o buna aerare si drenare. Acesta este adesea format dintr-un amestec de scoarta (pin, molid), fibre de nuca de cocos, muschi (Sphagnum spp.) fibre Osmunda (obtinute din radacinile orhideelor), perlit, bobite de poliestiren expandat. Este recomandat sa utilizam substrat gata preparat specific din comert.

Transplantarea se poate face la interval de 2-3 ani, cand se recomanda inlaturarea substratului vechi dintre radacini si plantarea in substrat nou.

Temperatura optima pentru speciile din genul Cattleya pe timpul zilei trebuie sa varieze intre 24 si 30°C, iar pe timpul noptii intre 15-18°C. Temperaturi mai scazute de 15°C sunt toletare de speciile de Cattleya  doar pe intervale scurte de timp. Ideal pentru o inflorire buna la Cattleya  este ca in spatiile unde este amplasata planta sa existe variatii de temperatura de 8-10°C intre zi si noapte.

Udarea trebuie sa se faca cu regularitate 1-2 ori pe saptamana in perioada de crestere si inflorire si mai rar in perioada de repaus. Se tine cont de faptul ca intre doua udari trebuie lasata o perioada pentru ca substratul sa se usuce. Aceasta perioada de uscare a substratului ajuta la formarea unor pseudobulbi cat mai sanatosi.

Se recomanda folosirea apei de ploaie, distilata sau apa lasata cel putin 24 ore, sa ajunga la temperatura camerei si sa i se evapore clorul.

Lumina pentru genul Cattleya  este importanta, plantele din acest gen trebuiesc amplasate pe pervazurile geamurilor cu expozitie sudica sau estica. Lumina ajuta planta sa isi dezvolte mai multi pseudobulbi. Cattleya trebuie ferita de actiunea directa a razelor de soare (intre orele 11-15), acesta putand cauza arsuri pe planta-frunze.

Inmultirea  se poate face prin separarea (taierea) pseudobulbilor. Noile plantute rezultate se pot planta in vase separate si pulverizate cu apa pana se observa cresterea lor.

Boli la orhidee:

“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (pesticidul) conform recomandarilor  de pe eticheta”

Putrezirea coletului cauzata de Pythium spp, boala  apare in conditii de umiditate crescuta (in sera);

Fuzarioza (Fusariun bulbigenum) provoaca putrezirea coletului atunci cand substratul nu este bine drenat;

Daunatorii la orhidee:

“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (pesticidul) conform recomandarilor  de pe eticheta”

Paduchele lanos su Cosenile fainoase – combaterea acestora se poate face cu insecticide specifice din clasa neonicotinoizi. Administrarea foliara (pe frunze) a insecticidelor se face impreuna cu un adjuvant penetrant. Administrarea la sol prin udare cu solutie de insecticid din clasa neonicotinoizi;

Acarienii, in special Paianjenul rosu comun (Tetranychus urticae) – se combat cu acaricide specifice;

Afidele “Paduchi de plante” (paduchi de frunze) – combaterea acestora se face cu insecticide specifice din clasa neonicotinoizi, etc.

Specii si varietati:

  • Cattleya gaskelliana (labiata) – floarea este roz, cu petala diferita de culoare mov si alb;
  • Cattleya gaskelliana ‚alba’ (Vezi fig.);
  • Cattleya aurea – floarea este galbena, cu petala diferita de culoare visinie cu galben;
  • Cattleya dolosa – floarea este albastru deschis, cu petala diferita de culoare albastru, galben si alb;
  • Cattleya bicolor; etc.
Cattleya gaskelliana alba

Fig. 1 Regina Orhideelor (Cattleya gaskelliana ‘alba’)

Cattleya gaskelliana alba

Fig. 2 Regina Orhideelor (Cattleya gaskelliana ‘alba’)

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Cattleya – Regina Orhideelor: ghid de ingrijire, inmultire

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii