Horticultorul.ro

ian. 10 2016

Ceapa decorativa & ornamentala: ingrijire, inmultire

Ceapa decorativa & ornamentalaFamilia: ALLIACEAE

Demumire populara: Ceapa decorativa, Ceapa ornamentala

Denumire stiintifica: Allium spp.

Origine: Genul Allium cuprinde  peste 280 specii de plante originare din Europa, Africa de Nord, Asia si America de Nord.

Proprietati ornamentale Ceapa decorativa este o specie erbacee perena cu bulbi, ce poate ajunge la inaltimi de peste 1,5 m, cu un puternic miros de ceapa sau usturoi.

Frunzele sunt crescute de la baza plantei, au forma lineara sau cilindrica, ele devin goale in interior la maturitate.

Inflorirea are loc la mijlocul si sfarsitul primaverii (mai-inceput de iunie). La Allium thunbergii „Ozawa”  inflorirea are loc la inceputul toamnei.

Florile la Ceapa decorativa apar in varful tulpinii florifere, sunt hermafrodite, au dimensiuni mari, forma de stea sau clopot, grupate in umbele, colorate in: alb, albastru, lila sau galben si polenizate de catre albine.

Ceapa ornamentala face parte din categoria ”flori de primavara” si se cultiva pentru frumusetea florilor ei. Florile sunt atractive si decorative dupa ce planta moare, acestea se pot folosi pentru decorarea interioarelor.

Speciile ornamentale de ceapa (Allium spp.)  sunt adesea cultivate ca plante de gradina, plantate direct in sol sau in ghivece, in parcuri, borduri, sau pentru flori taiate (proaspete sau uscate).

Plantarea bulbilor de ceapa decorativa se face toamna (septembrie-octombrie).

Substratul (pamantul) preferat de ceapa decorativa (Allium spp.)  trebuie sa fie bine drenat, format dintr-un amestec de turba, pamant de funze si nisip, cu un pH ce poate varia de la slab acid-neutru-slab alcalin.

Udarea se face cu cantitati moderate de apa, astfel incat substratul sa fie reavan. Udarea excesiva conduce la putrezirea partii subterane.

Lumina – este foarte importanta pentru cresterea si inflorirea Cepei decorative, aceasta necesitand o lumina directa, pozitionata sub actiunea directa a razelor de soare.

Inmultirea plantelor de ceapa decorativa (Allium spp) se face prin seminte sau prin bulbi.

Semanarea semintelor se face primavara, in ghivece sau in gradina (direct in sol), cand temperatura ajunge la 13ºC, germinarea va avea loc in cca. doua saptamani.

Bulbii se planteaza la inceputul toamnei, la o adancime de 6 cm (in functie de diametrul bulbului) si primavara (aprilie-mai) la 5 cm adancime. Distanta de plantare dintre bulbi este de cca. 8-10 cm, la speciile cu inaltimi mai mici, si de cel putin 20 cm la speciile mai inalte.

Boli la ceapa: Mana la ceapa (Peronospora destructor)Alternarioza – Patarea purpurie a cepei (Alternaria porri  & Stemphylium vesicarium)Rugina cepei (Puccinia porri), Taciunele cepei (Urocystis cepulae), Viroze – dungarea galbena (Onion yellow dwarf virus);

Daunatori la ceapa: Musca cepei (Hylemia antiqua); Trips comun (Thrips tabaci), Gargarita cepei (Ceutorhynchus suturalis); Nematodul tulpinilor si bulbilor (Ditylenchus dipsaci), Paianjenul bulbilor (Rhizoglyphus echinopus), Paduchele verde al cepei (Myzus ascalonicus), etc.

 Specii si Varietati:

Allium „Globemaster” – ajunge la o inaltime de 75-80 cm, are florile de culoare violet, cu un diametru de 15-20 cm;

Allium hollandicum „Purple Sensation” – ajunge la inaltimi de cca. 1m, florile de culoare violet, cu un diametru de 7-8 cm;

Allium aflatunense – ajunge la inaltimi de 65-80 cm, are florile de culoare liliachie, infloreste in mai-iunie. Bulbii se planteaza in areale insorite, la 8-10 cm adancime,distanta dintre bilbi de 15 cm, in substrat bine drenat;

Allium senescens (usturoi german) – ajunge la inaltimi de cca 1 m, are florile de culoare ala-roz deschis, produce pana la 30 de flori in umbela;

Allium thunbergii „Ozawa” – ajunge la inaltimi de 25-30 cm, are florile de culoare lila deschis, infloreste toamna.

Allium schubertii – ajunge la inaltimi de 55-60 cm, infloreste in mai-iunie, florile sunt foarte frumoase, asemanatoare cu scanteile unei explozii, de culoare roz, sau mov.

Fig. 1 Ceapa decorativa (Allium spp.)

Fig. 1 Ceapa decorativa (Allium spp.)

Ceapa decorativa

Fig. 2 Ceapa decorativa (Allium spp.)

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Ceapa decorativa & ornamentala: ingrijire, inmultire

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii