mai 04 2020

Cerceii doamnei-Dicentra spectabilis: ingrijire, inmultire

Familia: PAPAVERACEAE

Denumire populara: Cerceii doamnei

Denumire stiintifica: Dicentra spectabilis sin. Lamprocapnos spectabilis

Origine: Dicentra spectabilis este o specie de planta originara din partea estica a Asiei (China, Japonia).

Proprietati ornamentale: Dicentra spectabilis este o planta erbacee perena, rizomatoasa, cu aspect de tufa, ce poate sa ajunga la inaltimi de 80-90 cm.

Dicentra spectabilis se cultiva adesea ca planta decorativa prin flori, plantata in parcuri sau  gradini (in sol sau ghivece).

Frunzele sunt pozitionate altern, lung-petiolate, divizate adanc si neregulat, cordiforme la baza si ascutite la varf, de culoare verde inchis pe partea superioara si verde deschis pe cea inferioara.

Tulpinile sunt fistuloase, ramificate, ating 80-90 cm inaltime, rosiatice si glauce.

Inflorirea la plantele de Cerceii doamnei are loc primavara-vara (mai-iunie), florile raman inflorite pe planta pana la 6 saptamani.

Florile apar in inflorescente arcuite de tip racem terminal, cu circa 10-18 de flori, care atarna precum niste cercei (de unde si denumirea) de o singura parte a tulpinii florale, sunt pedicelate, turtite lateral, in forma de inima, 2-3 cm lungime, culoare alba, rosie sau roz si se termina cu doi pinteni albi.

Odata cu venirea iernii si scaderea temperaturilor sub 0°C, se recomanda taierea plantelor de Dicentra spectabilis la circa 2.5 cm deasupra solului

Solul (pamantul) se recomanda sa fie bine drenat, mentinut reavan, bogat in substante nutritive, cu fertilitate moderata si un pH neutru-slab alcalin.

Udarea la Lamprocapnos spectabilis se face la intervale regulate de timp, folosind cantitati suficiente de apa, astfel incat solul sa fie mentinut reavan (mai ales in perioadele calduroase din an).

Lumina pentru Dicentra spectabilis este importanta, aceasta necesita spatii luminoase, insorite sau semi-umbrite, pentru perioade mai scurte de timp poate tolera si spatiile umbrite, acestea determinand o inflorire deficitara.

Inmultirea  plantelor de Dicentra spectabilis se realizeaza prin separarea tufei, prin divizarea radacinii sau prin seminte (germinarea semintelor de Dicentra spectabilis are lor dupa un an de la semanare).

Fertilizarea plantelor de Cerceii doamnei se poate realiza primavara si vara, aplicand ingrasaminte specifice plantelor decorative prin flori.

Daunatori: AfidePaduchi lanosi, etc.

Fig. 1 Cerceii doamnei (Dicentra spectabilis)

Fig. 2 Cerceii doamnei (Dicentra spectabilis)

Fig. 3 Cerceii doamnei (Dicentra spectabilis)

Fig. 4  Cerceii doamnei (Dicentra spectabilis)

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Cerceii doamnei-Dicentra spectabilis: ingrijire, inmultire

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii