Horticultorul.ro

iun. 29 2011

Chamaedorea-Palmierul pitic: ingrijire, inmultire, udare

Familia: ARECACEAE

Demumire populara: Chamaedorea sau Palmierul pitic

Denumire stiintifica: Chamaedorea  spp.

Origine: Chamaedorea este originara din padurile Americii de Sud.

Proprietati ornamentale: Face parte din Genul Chamaedorea ce cuprinde aproximativ 130 specii de palmieri. Acest tip de palmieri au cresteri lente, ei ajungand la inaltimea de 1,5m. Tulpinile sunt subtiri si rotunde cu frunze inguste si subtiri asemanatoare celor de trestie. Florile sunt mici de culoare galbena.

Substratul (pamantul) trebuie sa fie format dintr-un amestec de pamant de gradina, turba si nisip, sau amestecuri gata preparate din comert, avand ca si component de baza turba. Schimbarea partiala a pamantului trebuie facut odata la 2 ani, iar replantarea intr-un ghiveci mai mare odata la 5-6 ani, numai atunci cand radacinile au ocupat intregul ghiveci. Replantarea trebuie facuta cu mare atentie protejand radacina principala. Transplantarea se face cu grija, fara a inlatura total (dezgolii) radacina principala de pamantul prins pe aceasta.

Udarea in perioada de primavara-vara trebuie sa se faca de 3 ori pe saptamana (evapotranspiratia este intensa), iar in perioada de toamna-iarna trebuie redusa udarea astfel incat pamantul sa fie reavan. Se recomanda evitarea excesului de apa la nivelul radacinilor, acesta poate conduce la putrezirea radacinilor.

Temperatura optima pentru cresterea palmierului este de 18-19ºC. Daca temperatura depaseste 19ºC, se recomanda pulverizarea de apa pe frunze, pentru ai asigura o umiditate atmosferica buna. In perioada de repaus (toamna – iarna) temperatura poate varia intre 9-12ºC.

Lumina este un factor foarte important in cresterea plantei. Palmierul pitic trebuie pozitionat intr-un spatiu luminos dar ferit de razele solare directe si  preferabil fara curenti de aer.

Inmultirea se face prin seminte sau mai rar prin despartirea lastarilor (tufei).

Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) se recomanda sa se faca de doua ori pe luna in perioada de crestere si inflorire si sa se intrerupa in perioada de repaus (toamna-iarna).

Palmierului pitic i se vor administra ingrasaminte cu eliberare lenta pentru plante decorative prin frunze (batoane fertilizante de culoare verde-o data la doua luni), acestea contin ceva mai mult azot in raportul NPK, dar si  microelementele atat de necesare plantei.

Boli si daunatori:

Insecte daunatoare: Afidele (paduchii de plante);

Acarienii (paianjeni microscopici): pot ataca planta, mai des intalnit este – Paianjenul rosu comun (Tetranychus urticae) care se combate cu acaricide specifice.

“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (pesticidul) conform recomandarilor  de pe eticheta”

Specii si varietati:

  • Chamaedorea elegans – palmier cu cresteri mai rapide cu inaltime intre 1.5-2 m, frunze subtiri si inguste si flori galbene.
  • Chamaedorea cataractum – un palmier cu inaltime mica, cu aspect de tufa deasa si flori ce se transforma in bace rosii.
  • Chamaedorea elatior – are tulpini subtiri si frunze verde inchis.

Atentie!!!

–       Palmierul pitic este o planta iubitoare de apa, dar excesul apei poate distruge radacinile plantei si chiar planta (conduce la putrezirea radacinilor);

–        Daca temperatura depaseste 20ºC planta trebuie pulverizata cu apa pe frunze;

–       Schimbarea ghiveciului se face la intervale mari de timp, numai daca radacinile au ocupat in intregime ghiveciul.

Fig. 1 Chamaedorea sau Palmierul pitic

Fig. 2 Chamaedorea sau Palmierul pitic

Fig. 3 Palmierul pitic  sau Chamaedorea, fructificatii

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Chamaedorea-Palmierul pitic: ingrijire, inmultire, udare

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii