iun. 29 2011
Chamaedorea elegans-Palmierul pitic: ingrijire, inmultire
Familia: ARECACEAE
Demumire populara: Chamaedorea, Palmierul pitic
Denumire stiintifica: Chamaedorea elegans
Origine: Chamaedorea elegans este o planta originara din padurile Americii de Sud.
Proprietati ornamentale: Genul Chamaedorea cuprinde aproximativ 130 specii de palmieri.
Chamaedorea elegans este o specie de palmier cu cresteri lente, acesta ajungand la maturitate la inaltimi de cca. 1,5m.
Tulpinile sunt subtiri si rotunde, iar frunzele inguste si subtiri, arcuite, asemanatoare celor de trestie.
Florile la plantele de Chamaedorea elegans apar rar, au dimensiuni reduse si culoare galben deschis.
Substratul (pamantul) trebuie sa fie format dintr-un amestec de pamant de gradina, turba si nisip cu pH neutru. Se pot folosi amestecuri gata preparate din comert, avand ca si component de baza turba. Schimbarea partiala a pamantului trebuie efectuata la un interval de 2 ani, iar replantarea intr-un ghiveci mai mare, o data la 5-6 ani, sau atunci cand radacinile au ocupat intregul ghiveci.
Replantarea trebuie facuta cu mare atentie, protejand radacina principala.
Transplantarea se face cu maxima atentie, fara a inlatura total (dezgolii) radacina principala de pamantul prins pe aceasta.
Udarea in perioada de primavara-vara se realizeaza regulat, folosind cantitati suficiente de apa, astfel incat substratul sa fie mentinut reavan. In perioada de toamna-iarna, trebuie redusa udarea, acesata fiind necesara doar cand se constata ca primii centimetrii ai substratului sunt uscati. Se recomanda evitarea excesului de apa la nivelul radacinilor, acesta poate conduce la putrezirea radacinilor.
Temperatura optima pentru cresterea palmierului este de 18-19ºC. Daca temperatura depaseste 22ºC, se recomanda pulverizarea de apa pe frunze, pentru a-i asigura o umiditate atmosferica buna. In perioada de repaus (toamna – iarna) temperatura poate varia intre 9-12ºC.
Lumina este un factor foarte important in cresterea plantei. Palmierul pitic trebuie pozitionat intr-un spatiu luminos, dar ferit de actiunea directa a razelor de soare si preferabil fara curenti de aer.
Inmultirea se face prin despartirea lastarilor (tufei) sau mai rar prin seminte.
Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) se recomanda de doua ori pe luna, in perioada de crestere si inflorire si se va intrerupe in perioada de repaus (toamna-iarna).
Palmierului pitic i se vor administra ingrasaminte cu eliberare lenta pentru plante decorative prin frunze (batoane fertilizante de culoare verde-o data la doua luni), acestea contin ceva mai mult azot in raportul NPK, dar si microelementele atat de necesare plantei.
Daunatori:
Afidele (paduchii de plante);
Acarienii (paianjeni microscopici): pot ataca planta, mai des intalnit este – Paianjenul rosu comun (Tetranychus urticae) care se combate cu acaricide specifice.
“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (pesticidul) conform recomandarilor de pe eticheta”
Atentie!!!
– Palmierul pitic este o planta iubitoare de apa, dar excesul apei poate distruge radacinile plantei si chiar planta in intregime (conduce la putrezirea radacinilor);
– Daca temperatura depaseste 22ºC este necesara pulverizata cu apa pe frunze;
– Schimbarea ghiveciului se realizeaza la intervale mari de timp, numai daca radacinile au ocupat in intregime ghiveciul.

Fig. 1 Chamaedorea elegans sau Palmierul pitic

Fig. 2 Chamaedorea elegans sau Palmierul pitic

Fig. 3 Palmierul pitic sau Chamaedorea elegans, fructificatii
Categorie: Flori
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Chamaedorea elegans-Palmierul pitic: ingrijire, inmultire