oct. 17 2021

Chrysanthemum Indicum’Feeling Green’-sfaturi utile ingrijire

Familia: ASTERACEAE – COMPOSITAE

Demumire populara: Crizantema, „Mamicile”, Tufanele

Denumire stiintifica: Chrysanthemum Indicum ‘Feeling Green’

Origine: Chrysanthemum Indicum ‘Feeling Green’ este o planta originara din Asia (China si Japonia).

Proprietati ornamentale: Chrysanthemum Indicum ‘Feeling Green’ este o planta erbacee perena, ce poate ajunge la inaltimi de 50-70 cm. Aceasta se planteaza primavara devreme, cand nu mai exista risc de inghet, la o distanta de 18-30 cm intre plante.

Frunzele de Chrysanthemum Indicum ‘Feeling Green’  sunt alterne, adanc serate, de culoare verde.

Florile de Chrysanthemum Indicum ‘Feeling Green’  sunt grupate in inflorescente simple, de culoare verde, cu un diametru de 3-4 cm, ce apar de la sfarsit de august pana in octombrie. Crizantema este o planta sensibila la durata de iluminare, inflorirea ei are loc cand duratea zilelor se scurteaza.

Chrysanthemum Indicum ‘Feeling Green’ este cultivata in gradini, solarii, sere, jardiniere sau pentru decorarea spatiilor verzi, datorita perioadei de inflorire, aceasta este o planta specifica toamnei.

Substratul (pamantul) trebuie sa fie fertil (bogat in materie organica) si bine drenat. Prefera un  pH intre 6-6,5 dar suporta un pH  intre 5,5-7,3.

Udarea Crizantemei se face folosind cantitati moderate de apa, de 2-3 ori pe sapatamana, astfel incat substratul sa fie mentinut reavan (de primavara pana iarna).

Temperatura este un factor important pentru dezvoltarea optima a Chrysanthemum Indicum ‘Feeling Green’ . Aceasta planta este sensibila la temperaturile extreme, mult prea ridicate vara si foarte scazute iarna, dar poate suporta temperature negative de pana la -5°C.

Inmultirea  la Chrysanthemum Indicum ‘Feeling Green’ se poate realiza prin seminte (la inceputul primaverii), butasi sau prin devizarea tufei.

Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) se realizeaza in perioada de crestere vegetativa activa, folosind ingrasaminte complexe ce contin o cantitate mai mare de azot (N), iar pentru  a stimuli inflorirea, se recomanda utilizarea de ingrasaminte complexe ce contin cantitati mai mari de potasiu (K).

Regulatori de crestere si inflorire la Crizanteme. Pentru controlul procesului de crestere si inflorire la crizanteme se pot utilizarea regulatori de crestere: clormequat clorura; paclobutrazol.

“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (pesticidul) conform recomandarilor  de pe eticheta”

Daunatori crizantemelor:

Acarieni, Melci, Viermi albi, Viermi sarma, Afide, Tripsi, Musculita tutunului (Bemisia tabaci), Muste minatoare (Liriomyza trifolii, Liriomyza huidobrensis), Musculita alba de sera (Trialeurodes vaporariorum)etc.

Bolile crizantemelor:

Rugina alba a crizantemelor (Puccinia horiana); Caderea plantutelor (Pythium spp.); Fainarea crizantemelor (Oidium chrysanthemi); Patarea bruna (Septoria chrysanthemella); Putregaiul cenusiu (Botrytis cinerea); Ascochitoza crizantemelor (Ascochyta chrysanthemi); Rhizoctonia spp.; Ofilirea patata (Tomato spotted wilt virus on chrysanthemum-TSWV);   Aspermia crizantemelor (Chrysanthemum aspermy virus); etc.

“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (pesticidul) conform recomandarilor  de pe eticheta”

Atentie !!!

  1. Crizantemele nu suporta execul de umiditate de la nivelul radacinilor, pentru aceasta este nevoie de un drenaj bun.
  2. Se recomanda taierea frunzelor bazale uscate pentru un aspect placut al tufei.
  3. Florite ofilite se taie de la baza pentru a determina noi infloriri.
  4. Daca tulpinile Crizantemelor ajung la inaltimi prea mari se pot lega si sustine cu un tutor (arac).

Stiati ca … Crizantemele stau la baza extragerii cunoscutelor insecticide din clasa Piretroizilor de origine naturala?

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Chrysanthemum Indicum’Feeling Green’-sfaturi utile ingrijire

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii