mart. 09 2022
Clivia miniata – Crinul iernii: ghid de ingrijire
Familia: AMARYLLIDACEAE
Denumirea populara: Crinul Clivia, Crin de septembrie, Crin de camera, Crinul iernii
Denumirea stiintifica: Clivia miniata
Origine: Clivia miniata este o planta originala din Africa de Sud.
Proprietati ornamentale: Clivia miniata este o planta perena, ce poate ajunge la 40-45 cm inaltime, cu radacini groase, carnoase, tulpina scurta si groasa.
Clivia miniata este o planta decorativa prin flori, cultivata adesea in apartamente.
Frunzele sunt dispuse in parti opuse, ca intr-un evantai, au aspect de curea, arcuite spre exterior, cu lungimea de 35-55 cm, latimea 4-5 cm, lucioase, de culoare verde inchis.
Inflorirea la Clivia miniata are loc la sfarsitul primaverii si vara.
Florile apar in partea superioara a tulpinilor florale (circa 50-60 cm inaltime), grupate in inflorescenta de tip umbela (15-20 flori), cu forma tubulara, lungimea de 5-6 cm, culoare rosie, orange sau galbena.
Dupa trecerea florilor, la Clivia miniata apar grupate fructele sferice (5cm diametrul), in fiecare fruct se pot gasi doua sau mai multe seminte.
Substratul trebuie sa fie format dintr-un amestec de pamant de gradina, pamant de frunze si nisip, cu pH neutru, sau un substrat gata preparat, universal pentru flori.
Transplantarea (schimbarea ghiveciului) se poate realiza la interval de 3-4 ani, doar atunci cand radacinile ies la suprafata, iar anual, in fiecare primavara, se poate schimba substratul de la suprafata, lucrare ce se efectueaza cu atentie sporita asupra radacinilor, care nu trebuie afectate.
Udarea la Clivia miniata se poate realiza regulat, folosind o cantitate moderata de apa, intre doua udari trebuie ca primii centimetrii din substrat sa fie lasati sa se usuce. In perioada de repaus (iarna), planta se uda foare rar, folosind cantitati reduse de apa.
Temperatura unde sunt amplasate plantele de Clivia miniata pe timpul iernii, nu trebuie sa fie mai mare de 8-10°, pentru inducerea infloririi din urmatorul an (vernalizare). In perioada de crestere si inflorire, temperatura optima poate varia intre 18-22°C.
Lumina reprezinta un factor important in cresterea si inflorirea plantelor de Clivia miniata. Amplasarea acestora trebuie facuta in spatii luminoase, dar ferite de actiunea directa a razelor de soare, mai ales la orele pranzului.
Inmultirea la Clivia miniata se realizeaza prin divizarea tufei sau prin seminte. Plantele inmultite din seminte vor inflori dupa circa 4 ani.
Fertilizarea la Clivia miniata se face de doua ori pe luna, in perioada de crestere si inflorire, si se intrerupe in perioada de repaus. Pentru fertilizare se pot folosi ingrasaminte hidrosolubile sau cu eliberare lenta, pentru plantele decorative prin flori, acestea avand o cantitate mai mare de fosfor si potasiu.
![](https://www.horticultorul.ro/wp-content/uploads/2022/03/Clivia-miniata_03.jpg)
Fig. 1 Clivia miniata
![](https://www.horticultorul.ro/wp-content/uploads/2022/03/Clivia-miniata_02.jpg)
Fig. 2 Clivia miniata
Categorie: Flori
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Clivia miniata – Crinul iernii: ghid de ingrijire