nov. 30 2015
Coroana imperiala a Pastelui (Fritillaria imperialis)
Demumire populara: Coroana imperiala a Pastelui, Coroana imperiala, Floarea coroana regala, Lalea pestrita
Denumire stiintifica: Fritillaria imperialis
Denumire in alte limbi: Crown Imperials, Imperial fritillary
Origine: Fritillaria imperialis este o planta originara din zona cuprinsa intre partea sudica a Turciei si nord-vestul Indiei.
Proprietati ornamentale: in Genul Fritillaria sunt cuprinse cca. 100 de specii de plante, dar numai cateva sunt cultivate. Fritillaria imperialis este o specie de planta erbacee perena, cu bulbi, robusta, ce poate ajunge la o inaltime de 1-1,5 m.
Tulpinile sunt erecte, ajung la inaltimi de 1 m, din fiecare bulb rezultand cate o tulpina (Vezi fig.).
Frunzele sunt lanceolate, lucioase, dispuse sub forma de rozeta – de jur imprejurul tulpinii. Cele de la baza sunt oval-ascutite (latite), iar cele dinspre varf sunt ingustate (Vezi fig.).
Inflorirea la Fritillaria imperialis are loc in intervalul 15 Aprilie-Iunie.
Fritillaria imperialis face parte din categoria florilor de primavara, florile au forma de clopot (campanulate), dispuse grupat (cca. 8-10 flori) de culoare rosie, portocalie, galbena sau cu dungi colorate, ele dureaza cca 2-3 saptamani (Vezi fig.).
Tija florala apare la mijlocul primaverii, ea se dezvolta foarte repede (ajungand la inaltimi de 1-1,5 m) in partea ei superioara dezvoltandu-se florile cu aspect campanulat, acoperite in partea superioara de un smoc de frunze verzi si lucioase.
Bulbul la Fritillaria imperialis este de culoare galben deschis, solzos, emana un miros neplacut.
Inainte de venirea iernii, bulbii din sol se protejeaza de inghet prin musuroire, primavara desfacem cu grija musuroiul.
Floarea Fritillaria imperialis este o planta decorativa prin flori, cultivata in parcuri si gradini. Se foloseste la decorarea aleilor, plantata solitar, grupat sau in amestec cu alte plante perene.
Substratul (pamantul) se recomanda sa fie bine drenat, cu fertilitate medie, usor calcaros, cu umiditate moderata.
Udarea se face cu cantitati moderate de apa, astfel incat solul sa fie mentinut reavan, umidiatea excesiva a substratului nu tolerata de Fritillaria imperialis.
Reducerea cantitatii de apa utilizate la udare se face in momentul cand frunzele incep sa se ingalbeneasca iar bulbii intra in repaus.
Lumina – Fritillaria imperialis prefera spatiile insorite si semiumbrite.
Inmultirea se face prin seminte sau prin separarea bulbilor.
Bulbii se scot (in septembrie), se separa si se planteaza in acelasi moment. Bulbii la aceasta planta nu sunt acoperiti de membrane, astfel acestia se deshidrateaza foarte repede. Bulbii la Fritillaria imperialis se separa la un interval de 3-4 ani, acestia se planteaza toamna la o adancime de 15-20 cm, la o distanta de 25-35 cm. Daca substratul este bine afânat bulbii se pot planta si la o adancime de 25-30 cm.
Semintele de Fritillaria imperialis se seamana (mai-august) in ghivece in răsadnițe reci, urmând sa germineze primara viitoare. Noile plante se planteaza in al doilea an pe brazde, acestea urmand sa infloreasca dupa cca. 2-3 ani.
Bulbii de Fritillaria imperialis plantati la o adancime necorespunzatoare nu infloresc.
Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) se recomanda sa se faca 1-2 ori pe luna in timpul perioadei de crestere si inflorire, folosind ingrasaminte lichide, hidrosolubile pentru plante cu flori, sau ingrasaminte cu eliberare prelungita.
Boli: Putregaiul bulbilor, Viroze, Rugini, Fuzarioza, etc.
Specii si Varietati:
- Fritillaria imperialis
- Fritillaria meleagris
- Fritillaria persica
- Fritillaria pallidiflora
- Fritillaria pyrenaica
- Fritillaria tenella
- Fritillaria striata
- Fritillaria affinis
- Fritillaria eduardi
- Fritillaria gentneri
- Fritillaria nigra
- Fritillaria michailowsky
Categorie: Flori
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Coroana imperiala a Pastelui (Fritillaria imperialis)