nov. 05 2013
Crassula – Arborele de jad: ingrijire, inmultire, cultivare
Demumire populara: Crassula, Arborele de jad
Denumire stiintifica: Crassula spp.
Origine: Crassula spp. cuprinde plante originare din Sudul Africii.
Proprietati ornamentale: Crassula cuprinde plante cu inaltimi diferite in functe de specie (intre 30-90 cm), cu aspect vertical, curgator sau de rozeta. Frunzele sunt carnoase, dense. Florile sunt sub forma de stea cu dimensiuni si culori diferite grupate in inflorescente.
Crassula poate fi cultivata la noi in tara pe perioada ierni in spatii ferite de inghet (temperaturi intre 12-13 ℃ ) si vara se poate amplasa afara in gragini si parcuri intrand frecvent in component mozaicurilor (Vezi fig.).
Substratul (pamantul) pentru Crassula trebuie sa fie format dintr-un amestec de pamant de padure : turba : nisip sau pamant special pentru cactusi din supermarket. Substratul trebuie sa fie bine drenat pentru a se evita excesul de apa de la nivelul radacinilor care conduce usor la aparitia putregaiurilor.
Ghiveciul (vasul) pentru Crassula se recomanda sa fie putin adanc si nu mai mare de 15cm diametrul.
Udarea la Crassula se face cu cantitati reduse de apa. Crassula se uda numai cand substratul este perfect uscat. Udarea in perioada rece (octombrie-februarie) poate fi intrerupta total.
Temperatura optima de crestere pentru Crassula este de 21-22℃. Crassula suporta temperaturi de 12-13℃ pe timpul iernii si 29-30℃ vara.
Lumina pentru Crassula este foarte importanta. Vara Crassula poate fi amplasata in spatii deschise, dar iarna planta trebuie pozitionata pe pervazul cel mai luminos. Frunzele se pot arde in primele saptamani dupa ce a Crassula a fost expusa la soare, motiv pentru care recomandam trecerea treptata a plantelor din interior in exterior in lumina directa.
Inmultirea se realizeaza prin butasi din tulpini cu cateva frunze (mai-iulie) sau seminte.
Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) la Crassula se poate realiza o data pe luna in perioada calduroasa a anului si se intrerupe fertilizarea pe timpul iernii.
La fertilizare se vor utiliza ingrasamintele pentru cactusi si plante suculente.
Boli: Putregaiul cenusiu (Botrytis spp., etc.);
Daunatori: Paduche lanos.
“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (pesticidul) conform recomandarilor de pe eticheta”
Specii si varietati:
- Crassula arborescens – are tulpina ramificata, frunze carnoase, de culoare verde-albastrui cu lila pe margini. Florile apar iarna sunt albe, de dimensiuni mici si au forma de stea;
- Crassula argentea – are tulpina ramificata, frunze verzi, lucioase, cu marginile rosii. Florile apar iarna sunt albe, de dimensiuni mici si au forma de stea;
- Crassula falcata – este o specie curgatoare, ce are o tulpina mai lunga de-a lungul careia apar ramificatiile. Frunzele sunt carnoase, lungi, de culoare albastruie. Florile sunt de culoare rosie si apar la sfarsitul verii;
- Crassula lycopodioides – tulpinile sunt verticale, frunzele sunt carnoase, florile sunt mici si apar primavara si vara;
- Crassula rupestris – tulpinile sunt subtiri, frunzele ovale, cu marginile rosii.
ATENTIE !!!
- Udarea excesiva poate duce la ofilirea plantei, atacul de putregaiuri sau chiar la moartea acesteia.
- Temperatura prea scazuta duce la caderea frunzelor.
Categorie: Flori
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Crassula – Arborele de jad: ingrijire, inmultire, cultivare