Horticultorul.ro

iul. 12 2019

Crassula arborescens: ingrijire, inmultire, cultivare

Familia: CRASSULACEAE

Demumire populara: Crassula, Arborele de jad, Planta de bani, Pomul de bani

Denumire stiintifica: Crassula arborescens

Origine: Crassula arborescens este o planta originara  din Sudul Africii.

Proprietati ornamentale: Crassula arborescens este o planta perena suculenta, ramificata, cu aspect de arbust, ce poate ajunge la inaltimi de 100-120 cm.

Crassula arborescens  este cultivata ca planta decorativa prin frunze. La noi in tara Crassula arborescens este cultivata ca planta de interior, care pe timpul verii  se poate amplasa afara, in gradini si parcuri, dar in perioada iernii, in spatii  ferite de inghet.

Tulpinile sunt goase, ramificate, carnoase, suculente, cu inaltimi de lana la 1 m.

Frunzele sunt oval-rotunjite, cerate, suculente, cu petiol foarte scurt, de culoare gri-verzui cu margini rosiatice, ce cresc de-a lungul tulpinii. Amplasarea plantelor de Crassula arborescens in spatii foarte luminoase, ajuta la culoarea frumoasa a frunzelor.

Florile  apar foarte rar la plantele cultivate in interior, acestea pot aparea primavara,  in varful tijelor floarale, sub forma de stea, colorate in alb sau roz deschis.

Dupa trecerea florilor, apar fructele, acestea ajunse la  maturitate se deschid si elibereaza semintele. Semintele transportate de vant ajung pe pamant si formeaza noi plante.

Substratul (pamantul)  pentru Crassula arborescens trebuie sa fie format dintr-un amestec de pamant de padure : turba : nisip sau pamant  special pentru  cactusi. Substratul trebuie sa fie bine drenat pentru a se evita excesul de apa de la nivelul radacinilor, care conduce la aparitia putregaiurilor sau chiar la moartea plantelor.

Transplantarea se poare realiza la intervale de 2-3 ani, in perioada sezonului cald, folosind un mix special pentru plante suculente sau cactusi si un vas de cultura putin mai mare decat cel folosit anterior.

Udarea la Crassula arborescens se face regulat, folosind cantitati suficiente de apa, fara a cauza exces de umiditate la nivelul radacinilor,  lasand ca intre doua udari primii centimetrii din substrat sa se usuce. Udarea in perioada rece (octombrie-februarie) poate fi intrerupta total, plantele avand rezerve de apa la nivelul frunzelor.

Temperatura optima de crestere pentru Crassula arborescens este de 21-22°C, aceasta poate tolera temperaturi sub 12 °C, temperaturi minima trebuie sa nu scada  sub 4°C pe timpul iernii.

Lumina pentru Crassula arborescens este foarte importanta, aceasta prefera spatiile luminoase,  insorite, unde soarele poate ajunge la planta dimineata si dupa-amiaza (pentru a evita arsurile pe frunze, se recomanda umbrirea plantelor de Crassula arborescens la orele amiezii). Vara poate fi amplasata in spatii deschise, dar iarna trebuie pozitionata pe pervazul cel mai luminos.

Inmultirease realizeaza lunile mai-iulie prin: butasi din tulpina, de 10-15 cm lungime, cu cateva frunze, prin butasi de frunze sau prin seminte.

Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) la Crassula arborescens se poate realiza folosind ingrasaminte pentru cactusi sau plante suculente, o data pe luna in perioada calduroasa a anului si se intrerupe  pe timpul iernii.

Boli:  Putregaiul cenusiu (Botrytis spp., etc.);

Daunatori: Paduche lanos, etc.

“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (pesticidul) conform recomandarilor  de pe eticheta”

ATENTIE !!!

  1. Udarea excesiva poate duce la ofilirea plantei, atacul de putregaiuri sau chiar la moartea acesteia.
  2. Temperatura prea scazuta duce la caderea frunzelor.

Fig. 1 Crassula arborescens, Valencia – SPANIA

Fig. 2 Crassula arborescens, Valencia – SPANIA

Fig. 3 Crassula arborescens

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Crassula arborescens: ingrijire, inmultire, cultivare

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii