ian. 26 2022
Crassula perforata – Planta colier: ghid de ingrijire
Familia: CRASSULACEAE
Demumire populara: Planta colier, Planta sirag
Denumire stiintifica: Crassula perforata
Origine: Crassula perforata este o planta originara din Africa de Sud.
Proprietati ornamentale: Crassula perforata este o planta perena suculenta, cu crestere lenta, ce poate ajunge la inaltimi de 30-60 cm si o intindere de 50-80 cm.
Crassula perforata este o planta decorativa prin frunze, cultivata in ghivece sau cosuri suspendante.
Tulpinile sunt neramificate, la inceput erecte, apoi pendante, pe care cresc frunzele una deasupra celeilalte, asemanatoare unui sirag.
Frunzele sunt carnoase, mici, de forma triunghiulara (3,5 cm lungime si 2 cm latime), dispuse in perechi, ca o spirala de-a lungul tulpinilor, de culoare gri-verzui, cu margini rozalii.
Florile apar in partea superioara tijelor florale, sunt mici, in forma de stea, de culoare alb-galbui.
Substratul (pamantul) pentru Crassula perforata trebuie sa fie format dintr-un amestec special pentru cactusi, bine drenat, cu un pH neutru. Transplantarea se poate realiza primavara, cand vasul de cultura este de dimensiuni reduse, in comparatie cu planta din el.
Udarea la Crassula perforata se face folosind cantitati moderate de apa, fara a cauza exces de umiditate la nivelul radacinilor, lasand substratul sa se usuce la suprafata intre doua udari, aceasta planta fiind rezistenta la seceta. Udarea in perioada rece (octombrie-februarie) trebuie realizata la intervale mari de timp sau intrerupta total.
Temperatura optima de crestere pentru Crassula perforata este de 21-24°C, aceasta suporta temperaturi minime de -3…-5°C.
Lumina pentru Crassula perforata este foarte importanta. Vara poate fi amplasata in spatii deschise, dar iarna trebuie pozitionata in spatii luminoase. Pentru a evita aparitia arsurilor pe frunze, se recomanda ca in zilele toride, sa fie amplasata in spatii semiumbrite, unde razele de soarele ajung la plante doar la orele diminetii si dupa-amiaza.
Inmultirea se realizeaza prin butasi din tulpini (10-15 cm lungime), prin butasi de frunze, prin seminte sau prin divizarea tufei.
Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) la Crassula perforata se poate realiza folosind ingrasaminte pentru cactusi sau plante suculente, o data pe luna in perioada calduroasa a anului.
Boli: Putregaiul cenusiu (Botrytis spp.), etc.;
Daunatori: Paduche lanos, etc.
“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (pesticidul) conform recomandarilor de pe eticheta”
Categorie: Flori
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Crassula perforata – Planta colier: ghid de ingrijire