iun. 27 2014
Celosia, Creasta cocosului – ingrijire, inmultire
Familia: AMARANTHACEAE
Demumire populara: Celosia, Creasta de cocos
Denumire stiintifica: Celosia spp.
Origine: Celosia este o planta originara din Africa.
Proprietati ornamentale: Celosia este o planta anuala, foarte decorativa datorita inflorescentelor frumos si divers colorate. Inaltimea Celosiei variaza in functie de specie intrea 15-60 cm inaltime.
Tulpina este ramificata, cu frunze alungite, alterne de culoare verde sau visinie in functie de specie.
Inflorescentele apar in varful tulpinilor, sunt foarte decorative, ele pot avea in functie de specie/varietate diferite forme si culori. Unele pot fi sub forma de spic, altele de creasta, sau bulgaras colorate in diferite culori: rosu, portocaliu, roz, mov, alb sau galben (Vezi fig.).
Pentru o forma frumoasa a plantei se pot taia lastarii prea lungi care au tendinta sa atarne.
Celosia poate fi utilizata ca planta de apartament la ghiveci, ca floare taiata, in jardiniere sau in parcuri (ronduri, pete sau platbande).
Substratul (pamantul) pentru Celosia poate fi si nisipos, sarac in substante nutritive, dar pentru o crestere buna substratul trebuie sa fie bine drenat si format dintr-un amestec de turba, pamant de frunze si nisip, cu un pH ce poate varia intre 6 si 6,5.
Udarea se face cu cantitati suficiente de apa astfel incat substratul sa fei mentinut reavan tot timpul. Celosia nu agreeaza solurile uscate.
Temperatura pentru Celosia este foarte importanta, ea prefera spatiile unde soarele poate ajunge direct pe planta. Temperatura trebuie sa nu scada sub 15 °C.
Lumina este un factor important in cresterea acestei plante. Celosia este o planta iubitoare de lmina si soare, ea avand nevoie pentru o inflorire buna de cel putin 7-8 ore pe zi de soare.
Inmultirea se face prin seminte. Semintele germineaza in 10-15 zile de la insamantare la o temperatura de 20-22°C. Semintele pot fi semanate primavara, in spatii calde (cu 4-5 saptamani inainte de ultimul inghet) pentru producerea de rasad, sau direct in gradina cand temperatura depaseste 16°C. Dupa germinare, viitoarele plantute pot fi repicate.
Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) se recomanda sa se faca de doua ori pe luna de primavara pana toamna utilizand ingrasaminte lichide sau hidrosolubile pentu plante decorative prin flori sau se pot folosite batoane sau tablete de ingrasaminte cu eliberare prelungita.
Daunatori: Acarienii, in special Paianjenul rosu comun (Tetranychus urticae).
“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (pesticidul) conform recomandarilor de pe eticheta”
Specii si varietati:
- Celosia argentea – ajunge la 60 cm inaltime, inflorescentele au forma de creasta, de culoare: rosie, roz, alba, galbena sau portocalie.
- Celosia pyramidalis – este o specie cu inflorescentele sub forma de spic, divers colorate.
- Celosia cristata
- Celosia caracas (Vezi fig.)
- Celosia flamingo
- Celosia kimono
Atentie !!!
- Celosia poate fi plantata in gradina, primavara, cand temperatura depaseste 15°C. Sub aceasta temperatura Celosia poate fi afectata.
- Udarea trebuie facuta cu regularitate, astfel incat substratul sa nu fie uscat niciodata.
Categorie: Flori
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Celosia, Creasta cocosului – ingrijire, inmultire