iun. 08 2020
Agapanthus praecox (crin African): ingrijire, inmultire
Familia: AGAPANTHACEAE, AMARYLLIDACEAE
Denumire populara: Crinul African, Crinul Nilului
Denumire stiintifica: Agapanthus praecox
Origine: Agapanthus praecox este o planta originara din partea sudica a Africii.
Proprietati ornamentale: Crinul African este o planta perena rizomatoasa, cu aspect de tufa deasa, ce poate ajunge la inaltimi de 40-120 cm si intinderi de 30-60 cm.
In Romania, Agapanthus praecox este cultivata ca planta de gradina decorativa prin frunze si flori, plantata in containere sau ca floare taiata.
Pentru perioada sezonului rece, se recomanda amplasarea ghivecelor in spatii ferite de inghet.
Frunzele sunt groase, inguste, lungi, arcuite, cu lungimi intre 10-35 cm si latimi de 1-2 cm de culoare verde.
Florile apar in partea superioara a tulpinilor florale inalte (20-60 cm inaltime), grupate in inflorescenta de tip umbela, cu pana la 50-100 flori. Florile au forma de trompeta, 6 petale, colorate in alb sau albastru.
Inflorirea la Crinul Nilului are loc vara (iunie-iulie).
Substratul (solul) trebuie sa fie bine drenat, bogat in materie organica, cu umiditate moderata si un pH neutru.
Plantarea bulbilor de Agapanthus praecox se face la o adancime de 1,5 cm, intr-un substrat mentinut reavan si fertilizat cu ingrasaminte specifice de primavara pana vara.
Plantele de Crinul Nilului nu tolereaza transplantarile, acestea se pot diviza la intervale de 3-4 ani.
Udarea la Agapanthus praecox in sezonul cald se realizeaza folosind cantitati suficiente de apa, evitand excesul de umiditate de la nivelul radacinilor, care poate cauza putrezirea acestora. In timpul iernii, udarea se stopeaza, aceasta planta preferand substratul uscat.
Lumina reprezinta un factor important in cresterea si inflorirea Crinului african. Acesta prefera spatiile luminoase, insorite, dar le tolereaza si pe cele semiumbrite.
Intrucat plantele de Agapanthus praecox nu tolereaza temperaturile scazute, se recomanda ca odata cu venirea primului inghet, acestea sa fie amplasate in spatii ferite de inghet unde temperatura sa varieze intre 10-15°C.
Inmultirea la Agapanthus praecox se poate realiza prin seminte sau prin divizarea tufei (noile plante infloresc in al doilea an de cultura).
Semintele vor germina in 4-10 saptamani de la semanare, in substrat reavan si rasadnite amplasate in spatii cu temperatura de 16-18°C.
Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) se realizeaza in perioada de crestere si inflorire si se intrerupe in perioada de repaus. Pentru fertilizare se pot folosi ingrasaminte hidrosolubile sau cu eliberare lenta, pentru plantele decorative prin flori.

Fig. 1 Crinul African (Agapanthus praecox)

Fig. 2 Crinul African (Agapanthus praecox)

Fig. 3 Crinul African (Agapanthus praecox)

Fig. 4 Crinul African (Agapanthus praecox)
Categorie: Flori
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Agapanthus praecox (crin African): ingrijire, inmultire