Horticultorul.ro

iul. 02 2014

Crinul australian (Anigozanthos spp.)

Crinul australian-AnigozanthosFamilia: HAEMODORACEAE

Demumire populara: Crinul australian, Planta cangur, Gheara cangurului

Denumire stiintifica: Anigozanthos spp.

Origine: Anigozanthos este o planta originara din zonele umede ale Australiei.

Proprietati ornamentale: Anigozanthos sunt plante perene ce prefera solul nisipos. De-a lungul timpului planta cangur s-a raspandit foarte mult. Floarea are o plasticitate mare, adaptandu-se bine la diferite tipuri de sol ceea ce a condus ca aceasta sa fie larg intalnita ca planta decorativa prin flori in diverse zone ale globului. In perioadele calduroase, planta cangur isi pierde partea aeriana, dar toamna va creste din nou.

Anigozanthos poate ajunge la inaltimi de 120-150 cm.

Frunzele sunt lungi 40-50cm, de culoare gri-verzui, sau verde, stranse in partea bazala sub forma de rozeta (Vezi fig.).

Din mijlocul rozetei pornesc tulpinile florifere lungi, in varful carora vor aparea inflorescentele (sfarsitul primaverii-toamna), cu florile foarte frumoase (Vezi fig.). Florile au un aspect catifelat datorat perisorilor de pe ele, acestia determinand si culoarea florilor: rosu, portocaliu, galben, verde sau negru (Vezi fig).

Florile de Anigozanthos sunt folosite si in aranjamentele florale.

Dupa ofilirea tuturor florilor, acestea trebuiesc taiate, in acest moment se poate ajusta si inaltimea plantei pan ala 15-20cm.

Substratul (pamantul) la Anigozanthos trebuie sa fie bine drenat si reavan (Floarea cangur nu suporta umiditatea crescuta la nivelul radacinilor) si format dintr-un amestec de turba, pamant de frunze si nisip.

Transpaltarea se recomanda sa fie facuta in fiecare primavara. Dupa o perioara de 4-5 ani, planta poate muri. In acest moment se recurge la preluarea rizomilor si replantarea lor intr-un ghiveci cu substrat proaspat si bogat in substante nutritive.

Udarea se face moderat, cu cantitati suficiente de apa in perioada de crestere, iar iarna se reduce cantitatea de apa si se creste intervalul de udare.

Temperatura pentru Anigozanthos poate sa varieze intre 5-25 °C.

Lumina este un factor important in cresterea Plantei cangur, aceasta prefera spatiile luminoase si expunse sub actiunea directa a razelor de soare. In perioada calda a anului Planta cangur poate fi scoasa afara.

Inmultirea se face prin seminte sau divizarea tufei. Semintele pot fi semanate primavara sau vara. Dupa germinare, viitoarele plantute pot fi repicate.

Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) se recomanda sa se faca de doua ori pe luna de primavara pana toamna utilizand ingrasaminte lichide sau hidrosolubile pentu plante decorative prin flori sau se pot folosite batoane sau tablete de ingrasaminte cu eliberare prelungita.

Boli:

Rugini, Alternarioze, Pythium spp., etc.

Daunatori

  1. Acarienii, in special Paianjenul rosu comun (Tetranychus urticae);
  2. Paduchi lanosi, etc.

“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (pesticidul) conform recomandarilor  de pe eticheta”

Specii si varietati:

  • Anigozanthos humilis
  • Anigozanthos manglesii
  • Anigozanthos flavidus

Atentie !!!

Lipsa florilor poate fi cauzata de o umiditate prea mare a solului sau din lipsa soarelui.

Crinul australian

Fig. 1 Crinul australian, Planta cangur (Anigozanthos spp.)

Crinul australian

Fig. 2 Crinul australian, Planta cangur (Anigozanthos spp.)

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Crinul australian (Anigozanthos spp.)

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii