ian. 16 2016

Cultivarea lalelelor in gradini, parcuri si flori taiate

 Cultivarea lalelelor in gradinaLalelele (Tulipa gesneriana) sunt unele dintre cele mai intalnite, indragite  si cultivate flori cu bulbi.

Lalelele sunt plante erbacee, perene cu bulbi, care infloresc primavara (martie-mai), si pot ajunge la inaltimi de 15-75 cm, in functie de specie sau varietate.

Lalelele fac parte din categoria florilor de primavara, acestea infloresc esalonat  in functie de soiuri-varietati in perioade diferite: lalele timpurii (1-15 aprilie), lalele semitimpurii (15-30 aprilie) si lalele tarzii (mai).

Solul  pentru lalele trebuie sa fie usor (nisipos), cu fertil, cu un drenaj corespunzator si un pH neutru-slab alcalin.

Cultivarea lalelelor se face direct in gradina, parcuri, spatii verzi.

Utilizare: lalelele sunt cultivate ca flori decorative in gradini, parcuri, apartamente si pentru flori taiate.

Alegerea bulbilor de lalele pentru flori. Acestia trebuie sa fie sanatosi,  fara urme de putregai, inveliti in tunica protectoare, de dimensiuni ce depasesc 2 cm  (numai bulbii cu dimensiuni de peste 2 cm vor forma flori).

Alegerea locului pentru cultivare. Lalelele sunt plante care necesita amplasarea in spatii luminoase, sub actiunea directa a razelor de soare, pentru a avea o crestere si o inflorire buna.

Pregatirea solului in vederea plantarii lalelelor presupune:  aratura la 30 cm sau se sapa la  cazma. Se procedeaza la maruntirea si nivelarea terenului cu motocultorul (motosapa) echipat cu freza sau unelte manuale (sapa si grebla).

Adancimea de plantare a bulbilor de Lalele difera in functie de dimensiunea bulbilor. Daca bulbii sunt mai mici de 2,5 cm, trebuie plantati la 5 cm adancime, daca bulbii au 2,5-3 cm diametru, se planteaza la adancimi intre 5-10 cm.

Distantele de plantare sunt  intre plante  pe rand   10-15 cm iar distanta intre randuri de 20-30 cm.

Lalelele cultivate pentru flori taiate se vor cultiva pe benzi  late de 1,5 m cu o distanta (poteca tehnica pentru utilaje si lucratori) de 50 cm intre ele.

Plantarea bulbilor de lalele se face de la mijlocul la sfarsitul toamnei (septembrie-noiembrie), cand temperaturile au scazut simtitor si nu mai exista riscul sa se incalzeasca. Cresterea temperaturilor in acea perioada, ar putea determina pornirea in vegetatie, apoi un viitor inghet ii poate distruge.

Inradacinarea bulbilor de lalele are loc cand temperatura solului variaza intre 5-7°C (temperatura pentru inradacinare nu trebuie sa depaseasca 10-12°C). Bulbii cu o inradacinare buna au avantajul de a rezista peste iarna la temperaturi foarte scazute.

In zonele mai reci pe perioada iernii se poate proceda la mulcirea terenului cultivat cu frunze uscate sau paie uscate.

Rasarirea lalelelor are loc cand temperatura se situeaza intre 13-16°C. O temperatura ce creste treptat primavara, ofera conditii optime de crestere si inflorire la lalele. Trecerea brusca de la temperaturi scazute la temperaturi ridicate, determina aparitia florilor de slaba calitate.

Udarea lalelelor trebuie facuta cu cantitati suficiente de apa de la rasarire pana dupa inflorire. Odata cu uscarea frunzelor (intrarea plantei in repaus), cantitatea de apa folosita la udare se reduce semnificativ, pentru a nu conduce la exces de umiditate in sol si putrezirea bulbilor.

Fertilizarea lalelelor:

Se  poate aplica o singura data la 6 luni Substral Osmocote (ingrasamant cu eliberare prelungita si controlata). Sau se pot aplica ingrasaminte complexe  (N, P, K in raport egal). Aplicarea ingrasamintelor complexe se face  fazial,  cate 15-20 g/mp/faza, astfel:  la  plantare, la rasarire, la inflorire, dupa inflorire.

Lucrarile periodice execulate in culturile de lalele sunt: tratamente foliare pentru combaterea bolilor, daunatorilor, plivirea buruienilor, spargerea crustei (daca este cazul), etc.

Recoltarea florilor de lalea:

Este bine sa recoltam lalelele in momentul imbobocirii (faza de boboc ce s-a colorat). Recoltarea trebuie sa se faca fie dimineata devrame, fie seara. Pentru pastrare este bine ca florile de lalea sa fie pastrate la intuneric si racoare (15°C).

Scoaterea bulbilor de lalele se executa vara (iunie-15 iulie) dupa ofilirea si ingalbenirea a peste jumatate din funze (la cca.6-7 saptamani dupa inflorire). Odata scosi din pamant, bulbii se lasa sa se usuce (10-12 zile), se curata de pamant, se sorteaza in functie de marime, apoi se depoziteaza. Bulbii mai mari de 2,5-3 cm se folosesc pentru  plante ce urmeaza sa infloreasca, iar cei mici sunt folositi pentru inmultire.

Depozitarea bulbilor se realizeaza in spatii intunecoase, uscate, bine aerisite si cu temperaturi intre 18-20°C pana la sfarsitul lunii august.

Bolile lalelelor provocate de ciuperci (micotice) provoaca putrezirea bulbilor in sol. Pentru a preveni putrezirea bulbilor in unele tari se recomanda stropiri sau  imbaieri (0,5-2 ore in functie de produsl folosit) ale bulbilor cu fungicide specifice.

“Intotdeauna cititi si utilizati insecticidul – conform recomandarilor  de pe eticheta”

Cultivarea lalelelor in parcuri

Fig. 1 Lalele (Tulipa gesneriana), cultivate in Pitesti

Cultivarea lalelelor in gradini

Fig. 2 Lalele (Tulipa gesneriana), cultivate in gradina

Cultivarea lalelelor in gradina_2

Fig. 3 Lalele (Tulipa gesneriana), cultivate in gradina

Cultivarea lalelelor in parcuri_Pitesti

Fig. 4 Lalele (Tulipa gesneriana), cultivate in Pitesti

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Cultivarea lalelelor in gradini, parcuri si flori taiate

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii