mart. 15 2016
Cultura de Tuberoze de la A la Z: de la specialisti
Temperatura: Este foarte bine de stiut ca bulbii de tuberoze (Polianthes tuberosa) ingheata la 0° iar florile sunt afectate de bruma.
Pregatirea terenului: Solul se ara de toamna la o adancime de 25-30 cm. Infiintarea culturilor se face primavara, terenul ramane in „brazda cruda” pe timpul iernii, maruntirea urmand sa se faca inainte de infiintare.
Fertilizarea inainte de infiintarea culturii se face cu ingrasaminte organice bine descompuse si ingrasaminte minerale cu fosfor si potasiu dar si cu azot (complexe NPK).
La plantare trebuie luate in considerare doua lucruri primordiale :
- In functie de regiune, bulbii de tuberoze se planteaza in momentul cand a trecut pericolul de inghet;
- Temperatura solului trebuie sa fie adecvata astfel incat, impreuna cu umiditatea sa duca la intrarea pe vegetatie a bulbilor.
Inainte de plantare bulbilii se separa prin rupere iar radacinile se rup si se arunca. Bulbii floriferi se planteaza in straturi la distanta de aproximativ 10 cm pe rand si 15 cm intre randuri. Bulbilii se planteaza in acelasi mod dar la distante mai mici. Totusi daca apare un inghet tarziu, bulbii se pot proteja daca terenul se acopera cu o folie. Este mult mai usor sa se protejeze bulbii de inghet decat sa se protejeze florile de bruma. Nu se recomanda separarea bulbililor decat cu cateva zile inainte de plantare. Daca operatiunea se efectueaza mult mai devreme, locul de unde s-au desprins bulbilii si radacinile se cicatrizeaza. Astfel bulbii intra mai tarziu in vegetatie.
Daca bulbii au fost depozitati pe timpul iernii in incaperi mai uscate si s-au deshidratat, se recomanda introducerea lor in apa cu o zi inainte de plantare.
Bulbii de tuberose nu se planteaza foarte adanc. Cu cat sunt mai adanc in pamant cu atat temperatura este mai scazuta ducand la intarzierea intrarii pe vegetatie. Pentru plantare 3-4 cm de pamant peste bulbi este suficint.
Lucrari de intretinere: Dupa plantare se poate folosi un erbicid antigerminativ. Pana la aparitia florilor se mai executa 2-3 pliviri. Inainte ca frunzele sa se dezvolte foarte mult se poate efectua si lucrarea de musuroire, mai ales in zonele unde actiunea vanturilor este mai puternica. Datorita faptului ca tuberozele au nevoie de multa apa, irigarea trebuie sa fie constanta de la plantat pana inainte de recoltarea bulbilor. Sistemele de irigare prin picurare sunt cele mai eficiente deoarece se consuma mult mai putina apa, se evita udarea frunzelor si implicit se reduce riscul aparitiei diferitelor boli. Se poate folosi si un sistem de irigare prin asperisie dar doar pana la aparitia florilor deoarece ploaia artificiala poate deprecia calitatea florilor.
Fertilizarea in timpul vegetatiei sau ingrasarea faziala are ca scop completarea ingrasarii de baza si se face doar daca in sol este deficit de fosfor, potasiu si azot. Fosforul contribuie la lungimea inflorescentei si la numarul de flori in inflorescenta. Potasiul contribuie la cresterea bulbilor in dimensiune si la cantitatea lor. Simptomele deficientei de potasiu sunt colorarea frunzelor in galben pe margini.
Boli si daunatori: Acestea apar doar spre sfarsitul culturii si sunt mana care se observa pe frunze si paianjenul rosu care isi face aparitia dupa ce apar tijele cu inflorescenta.
Recoltarea florilor se face dimineata cand turgescenta este minima si sunt deschise 2-3 flori din inflorescenta. Durata de pastrare a tuberozelor se poate prelungi daca apa din vaza se schimba des sau se folosesc substante conservante cum ar fi sulfatul de magneziu, sulfatul de cupru sau acidul acetilisalicilic.
Bulbii de tuberose produc in general o singura floare dar in functie de conditiile de vegetatie pot sa produca 2, 3, 4 tije florale. Daca bulbii de tuberose isi pastreaza forma, acestia pot sa produca floare si in anul urmator. Daca bulbii se metamorfozeaza, acestia sigur nu mai infloresc si in anul urmator.
Recoltarea bulbilor: Dupa ce florile au fost recoltate, cultura de tuberose se intretine pana la aparitia inghetului mai puternic. Chiar daca apare bruma mai timpurie, aceasta va afecta doar frunzele. Dupa ce se scot, bulbii de tuberose se curata de pamantul dintre radacini.
Depozitarea bulbilor de tuberose se poate face in doua feluri:
- Depozitarea in spatii uscate cu temperatua de pana la 10 grade. In aceasta situatie bulbii trebuie uscati bine inainte de depozitare dupa care se aseaza in ladite, in straturi, de preferat cu hartie intre ele. In eventualitatea in care se mai afla umiditate intre bulbi, aceasta va fi absorbita de hartie.
- Depozitare in camere frigorifice sau spatii unde temperatura ramane constanta pe timpul iernii pana la 4-5 grade. In aceasta situatie bulbii nu mai trebuie uscati si se pot depozita direct in ladite. Eu recomand aceasta varianta deoarece bulbii isi pastreaza umiditatea si intrarea pe vegetatie se face mult mai devreme.
Autor: ing. Florin POPA
Pentru mai multe informatii despre tuberoze contactati autorul la Tel. 0740.49.34.74

Fig. 1 Cultura de Tuberoze de la A la Z, 3 bulbi cu mai multe tije, s-au metamorfozat deci nu mai produc si anul urmator

Fig. 2 Cultura de Tuberoze de la A la Z, frunzele au fost afectate de bruma dar daca a urmat timp frumos bulbul a lucrat

Fig. 4 Cultura de Tuberoze de la A la Z, doi bulbi care au produs floare dar pentru ca si-au pastrat forma ei pot sa produca inca o floare anul urmator

Fig. 5 Cultura de Tuberoze de la A la Z, trei bulbi care au produs floare, s-au metamorfozat si nu mai produc in anul urmator
Categorie: Flori
De la: Parteneri-Advertoriale
Comentariile sunt închise pentru Cultura de Tuberoze de la A la Z: de la specialisti