oct. 22 2022
Cyclamen persicum: ghid pentru ingrijire, inmultire
Familia: PRIMULACEAE
Denumire stiintifica: Cyclamen persicum sin. Cyclamen latifolium
Cyclamen persicum sau Cyclamen latifolium este o planta perena, originara din zona Mediteraneeana, decorativa prin flori si frunze, cu inaltimi intre 15-30 cm.
Cyclamen persicum este o planta tuberoasa, aceasta moare in perioada de repaus (vara), iar din tuberculi, va aparea o alta planta.
Plantele de Ciclamen persan sunt cultivate adesea ca plante de apartament, acestea fiind decorative prin frunze si flori.
Frunzele sunt decorative, dispuse in forma de rozeta, au forma de inima, culoarea verde inchis cu pete argintii.
Florile sunt foarte decorative, formate din 5 sepale mici si 5 petele inalte de circa 5 cm, colorate in alb, roz deschis, roz inchis, violet sau magenta.
Cyclamen persicum infloreste de la inceputul iernii pana la sfarsitul primaverii (martie-aprilie), in conditii optime, perioada de inflorire se poate prelungi pana la 3 luni.
Perioada de repaus la Cyclamen latifolium are loc pe parcursul verii, iar atunci cand temperaturile incep sa scada, odata cu venirea toamnei, din tuberculi apar plante noi.
Se recomanda inlaturarea frunzelor si florilor uscate pentru a evita putrezirea acestora la nivelul substratului.
Plantele de Cyclamen persicum se cultiva in substrat format din amestec de turba, pamant de gradina si nisip, iar pentru a evita stagnarea apei la nivelul radacinilor, este necesar un drenaj bun la baza ghiveciului, format din nisip sau pietris.
Cyclamen persicum necesita o udarea regulata toamna si iarna, iar in perioada de repaus (vara-toamna), cantitatea de apa folosita se reduce si se maresc intervalele intre udari, astfel incat substratul sa fie mentinut reavan-uscat.
Excesul de umiditate determina ofilirea frunzelor, putrezirea radacinilor si chiar moartea plantei
Umiditatea atmosferica scazuta si temperaturii prea ridicate din ambient, conduc la rasucirea si ingalbenirea frunzelor.
Cyclamen persicum prefera spatiile luminoase, dar vara trebuie ferite de actiunea directa a razelor de soare.
Inmultirea la Cyclamen persicum se realizeaza cu usurinta prin despartirea tuberculilor.
Cyclamen persicum se poate fertiliza lunar in perioada cand planta infloreste, si se intrerupe in perioada de repaus, folosind ingrasaminte cu eliberare lenta pentru plante decorative prin flori.
Cyclamen persicum poate fi afacat de Paianjenul rosu comun (Tetranychus urticae), care se combate eficient cu acaricide specifice.
Cyclamen persicum poate fi afectat de Putregaiul cenusiu (Botrytis cinerea), care se manifesta prin ofilirea frunzelor.
Categorie: Flori
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Cyclamen persicum: ghid pentru ingrijire, inmultire