feb. 12 2012
Curmal palmier-Phoenix dactylifera: ingrijire, inmultire
Familia: Palmae (Palmierii)
Demumire populara: Cumalul, Phoenix Palmier (palmierul de curmal)
Denumire stiintifica: Phoenix dactylifera
Origine: Curmalul este originar din zonele tropicale si subtropicale din Asia si Africa.
Proprietati ornamentale: Curmalul are frunze verzi, penate si lungi, care odata cu trecere anilor trebuie taiate, la baza plantei ramanand trunchiul fibros (aspect frumos de palmier). Florile sunt mici, fara importanta decorativa si frunctele sunt comestibile (curmale).
Substratul (pamantul) se recomanda sa fie format dintr-un amestec de turba, pamant de gradina si nisip. In fiecare an, primavara se poate inlocui o parte din pamantul de la suprafata ghiveciului cu un amestec proaspat. Se recomanda transplantarea curmalului sa fie facuta la intervale mari de timp (5-8 ani), acest moment fiind indicat de catre radacinile plantei care ies la suprafata ghiveciului. Atentie la radacini in momentul tansplantarii, nu incercati sa le desfaceti sau sa scuturati pamantul de pe ele (daca radacinile sunt deranjate, exista riscul ca palmierul-curmalul sa se usuce).
Udarea – Curmalului trebuie sa se faca cu regularitate si cu o cantitate insemnata de apa pe timpul verii si se reduce foarte mult iarna. Trebuie evitata stagnarea apei la nivelul radacinilor (se realizeaza pe fundul giveciului un strat corespunzator de drenaj cu ajutorul pietrisului si al cioburilor ceramice).
Curmalul prefera in perioada de repaus o temperatura ce poate varia intre 8-11°C, iar vara suporta si temperaturi mari.
Lumina ajuta foarte mult la cresterea curmalului, mai ales in perioada de vara cand planta creste cel mai mult. Curmalul prefera spatiile luminoase dar se adapteaza si la semiumbra.
Inmultirea curmalului se face prin seminte sau prin drajoni. Pentru o rasarire mai rapida se recomanda semanarea semintelor imediat dupa recoltarea lor din fructe, altfel ele se usuca si rasarirea va fi mult intarziata. Pentru grabirea germinarii semintele se pot tine 1-2 zile in apa inainte de semanare.
Se pot semana cu succes semintele recoltate din curmalele ce se vand in comert, acestea germineaza bine si vor da nastere usor la noi exemplare de curmal.
Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) se recomanda sa se faca de doua ori pe luna vara si sa se intrerupa iarna. Se pot folosii fertilizatorii pentru plante decorative prin frunze: ingrasamant lichid, ingrasamant cu eliberare lenta „osmocote” sau batoane fertilizante.
“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (pesticidul) conform recomandarilor de pe eticheta”
Specii si varietati:
- Phoenix canariensis Chabaud – are frunze verzi, penate si trunchi fibros la baza, fructele sunt curmalele (Vezi fig.);
- Phoenix dactylifera – are frunze lungi de 2-3 m;
- Phoenix loureiri Kunth – atinge inaltimi de 1,5 m , are frunze mai fine, arcuite, pe partea inferioara albicioase.
Atentie!!!
- Vara palmierul de curmal trebuie amplasat in curti , balcoane, terase, la soare sau in locuri putin umbrite;
- Curmalul nu trebuie amplasat in spatii unde sunt curenti de aer;
- Frunzele bazale care se usuca trebuie indepartate.
-
Fig. 1 Curmalul (Phoenix spp.), plantat in gradina pe perioada anotimpului cald
Fig. 2 Curmal de 1 an (Phoenix Phoenix canariensis), obtinut in apartament din samanta
Categorie: Flori
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Curmal palmier-Phoenix dactylifera: ingrijire, inmultire