dec. 01 2013

Cycas revoluta – sfaturi cultivare, ingrijire, inmultire

Cycas sppFamilia: CYCADACEAE

Demumire populara: Cycas

Denumire stiintifica: Cycas spp.

Origine: Cycas este o planta originara din regiunile tropicale ale Asiei, Australiei, Africii si Japoniei.

Proprietati ornamentale: Cycas  este o planta preistorica care face parte din Clasa Gimnosperme,  aparuta in urma cu  240 milioane de ani, fiind considerata unul din parintii lui Gingko biloba si al coniferelor (Brad, Molid, etc.).

  • Cycas este o planta dioica (exista exemplare mascule si femele), cu frunzele asemanatoare celor de palmier, Cycas fiind adesea introdusa gresit in Familia palmierilor (PALMAE).
  • Cycas este o planta perena, cu crestere foarte lenta. Frunzele sunt mari, penate asezate sub forma de rozeta, iar  atunci cand imbatranesc ramane in urma acestora o tulpina dreapta, groasa pe care se pot observa locurile de unde au fost indepartate frunzele batrane.
  • Florile  la  Cycas apar doar la exemplarele batrane, floarea mascula are aspect de spic conic, iar cea femela are o forma de con. Florile apar in zona de varf a plantei (Vezi fig.).
  • Cycas este folosit la decorarea gradinilor, holurilor sau apartamentelor, ea fiind foarte decorativa prin frunzele sale frumoase.

Iarna – in perioada rece din an planta de Cycas se introduce in spatii adapostite (sere, verande luminoase, holuri luminoase, etc.) iar temperatura trebuie sa nu scada sub 16-18℃.

Substratul (pamantul) pentru  Cycas  trebuie sa fie bine drenat, si poate fi format dintr-un amestec de turba, pamant de gradina si nisip cu un pH slab-acid sau neutru.

Transplantarea se face primavara doar atunci cand radacinile au umplut ghiveciul  (la 3-5 ani). La transplantare avem grija sa nu rupem radacinile plantei sau sa indepartam substratul de pe acestea.

Udarea la Cycas se face cu regularitate din martie pana in septembie, substratul trebuie mentinut reavan. Pe perioada iernii udarea se face cu moderatie lasand sa se usuce sustratul intre doua udari.

Temperatura pe timpul iernii trebuie sa nu scada sub 16-18℃, iar vara poate varia intre 24-30℃.

Cycas poate fi cultivat in spatiii foarte luminoase, accepta si cateva ore de soare pe zi, dar prefera  spatiile semiumbrite. Lumina slaba conduce la stagnarea cresterii plantei.

Inmultirea se realizeaza prin seminte (comercializate din import), sau prin lastari bazali.

 Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) la Cycas se face de patru ori pe an utilizand ingrasaminte complexe: NPK (18-6-8 pentru plante tinere) si  NPK (24-7-8 pentru plantele  dezvoltate). Se recomanda utilizarea de ingrasamintelor cu eliberare lenta-controlata-prelungita care au diverse formulari (batoane, granule, tablete, etc.).

Daunatori:

Acarieni, Paduchi testosi, Paduchi lanosi.

“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (pesticidul) conform recomandarilor  de pe eticheta”

Specii si varietati:

  1. Cycas revoluta – este cea mai intalnita specie de Cycas. Frunzle sunt verzi – stralucitoare, lungi, penate;
  2. Cycas circinalis – are frunzele mai netede decat C. revoluta.

 ATENTIE !!!

  • Petele brune de pe frunze apar daca planta a fost udata insuficient  sau daca planta a fost tinuta la temperaturi mici iarna;
  • Ingalbenirea frunzelor bazale nu indica vreo boala ci imbatranirea acestora. Frunzele batrane trebuiesc taiate pentru a da un aspect placut al plantei.
  • Deformarea frunzelor este provocata de lipsa luminii sau de udarea excesiva a plantei.
  • Cycas nu infloreste niciodata daca este crescut in camera.
Cycas revoluta

Fig. 1 Cycas revoluta

Cycas revoluta

Fig. 2 Cycas revoluta

Cycas revoluta

Fig. 3 Cycas revoluta, Austin – TEXAS SUA

Cycas revoluta

Fig. 4 Cycas revoluta

Cycas revoluta

Fig. 5 Cycas revoluta, iarna in sera

Cycas revoluta

Fig. 6 Cycas revoluta

Cycas revoluta

Fig. 7 Cycas revoluta,
la ghiveci

Cycas_floare_2

Fig. 8 Cycas revoluta, Valencia – Spania

Cycas_floare_2

Fig. 9 Cycas revoluta, floare mascula

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Cycas revoluta – sfaturi cultivare, ingrijire, inmultire

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii