feb. 12 2012
Cyclamen – ghid ingrijire, inmultire, cultivare
Familia: PRIMULACEAE
Demumire populara: Painea pentru porci, Ciubotica cucului
Denumire stiintifica: Cyclamen spp.
Origine: Unele specii de Cyclamen sunt originare din zonele alpine, altele din zonele mediteraneene ale Iranului si Somaliei sau din America de Nord.
Proprietati ornamentale: Cyclamen cuprinde plante cu aspect de tufa cu tuberculi, acestia produc radacini din partea bazala,iar in partea superioara flori si frunze.
Florile si frunzele sunt dispuse sub forma de rozete din punctul de crestere situat in varful tubercului. Dimensiunea tubercului difera de la o specie la alta (2-24 cm). Frunzele au culoarea verde cu argintiu. La majoritatea speciilor de Cyclamen frunzele apar toamna-iarna, ele se ofilesc si cad vara. Inflorirea Cyclamenului este diferita in functie de specii: Cyclamen repandum – infloreste primavara, Cyclamen persicum – infloreste iarna, Cyclamen purpurascens – infloreste vara si toamna. Culoarea florilor poate fi: roz, roz deschis, mov, rosu sau alba.
Substratul (pamantul) se recomanda sa fie format dintr-un amestec de turba, pamant de gradina si nisip. Pentru un drenaj bun se recomanda asezarea pe gaurile ghiveciului bucati de cioburi ceramice (obtinute prins spargerea ghivecelor ceramice) sau pietricele – pietris.
Udarea se face cu regularitate toamna si iarna, astfel incat pamantul de la suprafata sa fie mereu umed. Pentru perioada de repaus (vara-toamna) se reduce cantitatea de apa.
Temperatura optima pentru dezvoltarea Cyclamen variaza intre 18-20 °C ziua si10°C noaptea.
Lumina este factor important pentru Cyclamen pentru perioadele de inflorire, in restul anului se poate amplasa in locuri cu lumina indirecta.
Inmultirea la Cyclamen se face prin seminte sau prin desprinderea tuberculilor.
Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) se recomanda sa se faca de doua ori pe luna in perioada cand planta infloreste si sa se intrerupa in perioada de repaus. La Cyclamen se pot administra ingrasaminte cu eliberare lenta pentru plante decorative prin flori. (batoane fertilizante de culoare rosie).
Daunatori:
- Paianjenul rosu comun (Tetranychus urticae) care se combate eficient cu acaricide specifice.
Boli:
- Putregaiul cenusiu (Botrytis cinerea) – se manifesta prin ofilirea frunzelor. Se combate prin reducerea cantitatii de apa cu care se uda planta.
“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (pesticidul) conform recomandarilor de pe eticheta”
Specii si varietati:
- Cyclamen graecum – originar din Sudul Greciei si Turciei – are frunze sub forma de inima verzi cu argintiu, florile roz deschis, roz sau rosu;
- Cyclamen balearicum – originar din insulele Spaniei, este o specie mica cu frunze gri-verzui, florile albe ce apar in lunile martie—aprilie;
- Cyclamen persicum – are frunze verzi cu zone argnti si flori roz, rosu si violete, originare din America de Nord.
Atentie !!!
- In perioada de repaus fertilizarea se intrerupe si udarea se reduce;
- Se recomanda ruperea frunzelor si florilor uscate sau bolnave;
- Excesul de umiditate determina ofilirea frunzelor, putrezirea radacinilor si chiar moartea plantei;
- Cyclamen trebuie ferit de actiunea directa a razelor soarelui;
- Rasucirea si ingalbenirea frunzelor sunt datorate uscaciunii aerului si temperatura prea mare a ambientului
Categorie: Flori
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Cyclamen – ghid ingrijire, inmultire, cultivare