ian. 22 2015
Dalii – Gherghine (Dahlia x hybrida): ingrijire, inmultire
Demumire populara: Dalii, Dalia, Gherghine, Gherghina
Denumire stiintifica: Dahlia x hybrida
Origine: Dalia este o planta originara din America Centrala, Columbia, Mexic.
Grupa floricola: plante perene Geofite
Proprietati ornamentale Dalia este o planta perena cu radacinile tuberizate (tuberculi) ce poate ajunge la inaltimi intre 50-180 cm in functie de specie.
Dalia trebuie sa se planteze cand temperatura solului atinge valori intre 10-15°C si a trecut riscul de inghet de revenire (luna Mai).
Dalia este o planta ce se cultiva adesea in gradini ca floare ornamentala dar si pentru flori taiate.
Tulpinile sunt inalte, semi-lemnoase, iar frunzele sunt mari, cu marginea dintata, de culoare verde.
Florile constituie frumusetea acestei plante, motiv pentru care este frecvent intalnita in gradini. Florile apar de la mijlocul verii si tin pana la primul inghet (prima bruma). Acestea pot fi de multe tipuri: simple margareta si anemona, mari-aplatizate, cactus, pompon sau cu o mare varietate de culori. Petalele florilor pot fi pe unul sau mai multe randuri (batute). Florile sunt viu colorate in alb, rosu, roz, galben, rosu inchis, violet sau pot fi colorate in doua culori (Vezi fig.).
Dalia – ingrijirea iarna
Toamna, odata cu venirea primelor brume, acestea vor afecta Dalia. Organele aeriene ale plantei – frunzele, se vestejesc, se inegresc si mor.
In tara noastra, unde iernile sunt grele, pentru a evita inghetul, se recomanda scoaterea tuberculilor din pamant si depozitarea acestora corespunzator.
Astfel, la doua saptamani de la caderea primului inghet (primelor brume) este momentul prielnic, de scoatere a tuberculilor din sol. Acestia se scot, se pastreaza circa 10 cm din tulpina si se indeparteaza partial pamantul de pe tuberculi.
Tuberculii se pastreaza pe perioada iernii in cutii de carton in care se poate adauga un strat de turba sau ziare (hartie taiata fasii). Cutiile se amplaseaza in spatii (beciuri – pivnite, magazii, sere reci, depozite frigorifice) cu temperaturi ce pot varia intre 4-7°C si o umiditate relativa a aerului – medie pentru a prevenii deshidratarea.
Daca nu se respecta aceste conditii, tuberculuii nu vor fi buni pentru plantare in primavara urmatoare.
Daca iernile nu sunt prea grele, atunci, se taie tulpinile uscate de la nivelul solului, tuberculuii se pot lasa in pamant si se vor acoperi (mulcii) cu iarba, frunze, paie, sau chiar un strat in plus de pamant (musuroi).
Substratul (pamantul) se recomanda sa fie bine drenat si bogat in substante nutritive. Daca substratul este greu, se poate adauga turba si nisip. pH-ul preferat de dalie este intre 6.5-7.
Udarea este foarte importanta pentru Dalie, aceasta ajuta la inflorirea florii. Pentru o udare in profunzime a Daliei se recomanda folosirea irigarii prin picurare. Aceasta modalitate de udare ajuta la prevenirea bolilor foliare.
Lumina este un factor important in cresterea si inflorirea acestei plante. Dalia trebuie amplasata in spatii luminoase, unde lumina soarelui ajunge direct la planta.
Inmultirea se face prin tubercului sau seminte. Tuberculii se scot din pamant la doua saptamani dupa primul inghet si se planteaza primavara cand nu mai exista risc de inghet si temperatura solului atinge 10-15°C. Divizarea tuberculilor trebuie facuta cu mare atentie, pentru a evita afectarea mugurilor prezenti pe acestia.
Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) se recomanda sa se faca folosind ingrasaminte specific sau cele universale pentru plante decorative prin flori (cu o concentratie mai mica de azot). Fertilizarea la Dalie trebuie facuta la intervale mari de timp (o data pe luna), pentru a evita cresterile excesive de frunze.
Boli : Fainarea (Oidium spp.), viroza-mozaicul daliei, Putregaiul cenusiu (Botrytis cinerea), Fuzarioza (Fusarium spp.), Verticilioza (Verticillium spp.), etc.
Daunatori: Melci, Acarieni – Paianjenul rosu, Tripsi, Afide, Coropisnita, etc.
“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (pesticidul) conform recomandarilor de pe eticheta”
Specii si varietati:
Dahlia coccinea; Dahlia imperialis; Dahlia tenuicaulis; Dahlia merckii; Dahlia excelsa; Dahlia atropurpurea; Dahlia campanulata; Dahlia ‚Red Pigmy’; Dahlia ‘Wittem’
Atentie !!!
- Tuberculuii de Dalie se scot din pamant la 2 saptamani de cand a cazut primul inghet (prima bruma).
- Perioada cea mai buna de plantat tuberculuii de Dalie este atunci cand se pot planta si semintele de rosii sau porumb (dupa 5-10 mai, solul are 10-15°C) .
- Evitati udarea imediata dupa plantarea tuberculilor. Umiditatea solului primavara (in general) este suficienta pentru a ajuta dalia sa rasara.
- Dalia suporta foarte bine taierile. Astfel, pentru o crestere si o inflorire cat mai buna se recomanda taieri ale plantei: ciupirea varfului de crestere (pentru plante bogat ramificate), copilirea (lastarilor prezenti pe tulpinile florifere), bobocirea (indepartarea bobocilor laterali).
- Plantele de dalie necesita adesea tutorare si palisare (Vezi fig.).
Categorie: Flori
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Dalii – Gherghine (Dahlia x hybrida): ingrijire, inmultire