iul. 23 2023

Orhideea Dendrobium victoriae-reginae – sfaturi ingrijire

Familia: ORCHIDACEAE

Denumire stiintifica: Dendrobium victoriae-reginae

Demumire populara: Dendrobium reginei Victoria

Origine: Dendrobium victoriae-reginae este o planta originara din  SE Asiei (Filipine).

Proprietati ornamentale: Dendrobium victoriae-reginae este o planta epifita (dupa cum se traduce si numele „dendron”-copac si „bios”-viata, planta care traieste pe alti copaci),  ce atinge inaltimi de 20-30 cm.

Dendrobium victoriae-reginae este cultivata, la noi in tara, ca planta de apartament, decorativa prin flori.

Tulpinile la Dendrobium victoriae-reginae cresc de la baza plantei, pe fiecare tulpina cresc circa 12 frunze.

Frunzele la Dendrobium victoriae-reginae cresc de-o parte si de alta a tulpinilor, la baza lipsind. Frunzele sunt simple, alungite sau lanceolate, cu lungime de pana la 12 cm.

Inflorirea la  Dendrobium victoriae-reginae are loc incepand de la sfarsitul lunii aprilie si pana in luna iunie. Florile pot rezista 5-6 saptamani dupa inflorire.

Florile  cresc solitare sau grupate 1-3 flori, cu diametrul de 3-4 cm,  petalele potitionate ca si o coroana, frumos colorate la baza albe si in partea superioara albastre sau violet. Culorile pot fi influentate de lumina si temperatura existente in spatiul unde este amplasata orhideea.

Dupa trecerea tuturor florilor, se va dezvolta partea vegetativa (tulpini si frunze) a plantei. Iarna, in perioada de repaus, plantele pot fi amplasate in spatii mai racoroase (temperatura minima trebuie sa nu scada sub 10-12°C), cu mai putina lumina si udare rara (o data la 2-3 saptamani) si se stopeaza total fertilizarea.

In perioada de repaus, temperaturile mai scazute (10-14°C) si udarea rara, favorizeaza aparitia noilor boboci florali.

Dupa perioada de repaus, planta „revine la viata”, se intensifica udarea si se fertlizeaza cu ingrasaminte specifice orhideelor.

Fertilizarea se poate realiza la interval de 1-2 ori pe luna, folosind ingrasamite pentru orhidee, dar in perioada de repasus, fertiliarea se stopeaza.

Ingrasamintele pot fi lichide sau batoane fertilizante cu eliberare prelungita pentru orhidee, sau Osmocote® 9/15/12 + micro.

Substratul (pamantul)  trebuie permita o buna aerare si drenare. Acesta este adesea format dintr-un amestec de scoarta (pin, molid), fibre de nuca de cocos, muschi (Sphagnum spp.), fibre Osmunda (obtinute din radacinile orhideelor), perlit. Este recomandat sa utilizam substrat specific orhideelor, din comert.

Se recomanda inlocuirea substratului la 1-2 ani, pentru a preveni compactarea solului si pentru a asigura un substrat aerat plantelor. In momentul transplantarii (primarava) se pot folosi vase de dimensiuni mai mari decat precedentele.

Udarea in peioada de crestere si inflorire se realizeaza cu regularitate, folosind cantitati suficiente de apa, lasand intre doua udari substratul sa se usuce la suprafata. In perioada de repaus, udarea se  va realiza rar, evitand uscarea excesiva a substratului, urmand ca odata cu aparitia bobocilor florali, udarea sa se realizeze cu regularitate.

Se recomanda folosirea la udare a apei de ploaie, sau a apei din reteaua de alimentare, lasata intr-o sticla fara dop,  pentru a se elibera clorul si  pentru a ajunge la o temperatura egala cu cea din incapere.

Umiditatea optima pentru plantele de Dendrobium victoriae-reginae  poate varia intre 85-90%, dar aceasta trebuie sa nu scada sub 50%.

Temperatura medie optima pentru o dezvoltare  armonioasa a plantelor de Dendrobium victoriae-reginae pe timpul zilei poate varia intre 19-23°C, iar noaptea  intre 10-14 °C.

Lumina pentru Dendrobium victoriae-reginae  este importanta. Aceasta trebuie amplasata in spatii luminoase, ferite de actiunea directa a razlor de soare, pentru a evita arsurile la nivelul frunzelor. In sezonul rece, ghivecele cu Dendrobium victoriae-reginae  se pot amplasa la ferestrele cu expozitie estica sau sudica.

Inmultirea  se poate face prin butasi prelevati din tijele florale (trecute) si plantate in nisip sau prin separarea noilor plantute crescute langa planta.

Se recomada taierea tulpinilor dupa incetarea infloririi, pentru  incuraja noi cresteri.

Boli la orhidee:

Putrezirea coletului cauzata de Pythium sppboala  apare in conditii de umiditate crescuta (in sera);

Fuzarioza (Fusariun bulbigenum) provoaca putrezirea coletului atunci cand substratul nu este bine drenat;

Daunatorii la orhidee:

Paduchele lanos – Cosenile fainoase;

Acarienii, in special Paianjenul rosu comun (Tetranychus urticae);

Afidele “Paduchi de plante” (paduchi de frunze); etc.

Fig. 1 Dendrobium victoriae-reginae

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Orhideea Dendrobium victoriae-reginae – sfaturi ingrijire

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii