mart. 19 2023
DIEFFENBACHIA – informatii si sfaturi pentru ingrijire
DIEFFENBACHIA (Dieffenbachia spp.) este o planta de apartament originara din America Centrala si Sudul Africii.
Dieffenbachia este decorativa datorita frunzelor cu un colorit deosebit (decorativa prin frunze), unele specii au aspect de tufa, iar altele tulpini inalte si groase.
Aceasta planta prefera un substrat “pamant” afanat format dintr-un amestec de: pamant de frunze (1 parte), turba (2 parti) si nisip (1 parte). Substratul ei trebuie sa fie afanat (sa contina tuba si nisip) pentru ca radacinile ei groase sa-l poata penetra usor.
Este o planta iubitoare de lumina. Dieffenbachia are nevoie de un loc luminos pentru a avea un colorit frumos al frunzelor, dar “atentie” trebuie evitata expunerea directa la soare.
Udarea se face astfel incat sa asiguram un substrat reavan, “atentie” dupa udare – apa ramasa in tavita ghiveciului se arunca.
Se recomanda amplasarea in locuri unde temperatura sa fie intre 20-21°C in perioada primavara-toamna, iar iarna temperaturile sa nu scada sub 13°C.
Inmultirea se face prin butasi taiati din tulpina plantei pe tot parcursul anului ce se introduc intr-un substrat format din nisip si turba pentru formarea radacinilor. Butasii se mai pot pune si la inradacinat in vase cu apa (inradacineaza relativ usor, dar are nevoie de o perioada pentru formarea radacinilor). Dupa inradacinare butasii inradacinati in vase cu apa se planteaza intr-un substrat “pamant” afanat format dintr-un amestec de: pamant de frunze (1 parte), turba (2 parti) si nisip (1 parte) sau substrat pe baza de turba din comert 2/3 si nisip 1/3.
Fertilizarea: se face cu ajutorul ingrasamintelor pentru plantele decorative prin frunze. Aceste ingrasaminte au in raportul macroelementelor NPK mai mult N (azot), azotul determina cresterea foliara (cresterea frunzelor). Se pot folosi batoane fertilizante pentru plante decorative prin frunze. Acestea se administreaza odata la doua luni in perioada februarie-octombrie (cate un baton intreg in functie de marime aghiveciului). In perioada octombrie-februarie (sezonul rece) cantitatea de ingrasamant se reduce la jumatate (in functie de ghiveci se va administra numai jumatate de baton in aceasta perioada si nu un baton intreg).
Atentie:
– pentru un aspect cat mai placut al plantei se recomanda stergerea frunzelor la intervale regulate de timp si pulverizarea acestora cu apa.
– Dieffenbachia are seva toxica, aceasta poate produce alergii la persoane sensibile.
– ingalbenirea frunzelor – este cauzata de udarea excesiva si temperatura scazuta din camera.
– frunzele putin colorate sunt cauza unei lumini insuficiente
– patarea frunzelor este cauza udarii insuficiente si temperaturii scazute din camera
– taiati planta atunci cand s-a degarnisit (a pierdut multe frunze), in urma taierii se vor forma noi lastari vigurosi ce vor da plantei un aspect placut. Pentru ca rana rezultata in urma taierii sa cicatrizeze rapid puteti prafui rana cu carbune vegetal (carbunele de gratar) pisat.
Pentru un aspect placut al Dieffenbachiei utilizati spray-urile ce dau luciu frunzelor.
Insectele daunatoare pentru Dieffenbachia sunt reprezentate de specii de afide (paduchi mici de diverse culori) a caror prezenta se poate observa prin existenta unor pete lucioase si lipicioase aflate pe frunze sau flori).
Alti daunatori sunt reprezentati de acarieni (paianjeni minusculi) care se pot observa cu ajutorul unei lupe (acarienii tes o plasa fina de paianjen).
Categorie: Flori
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru DIEFFENBACHIA – informatii si sfaturi pentru ingrijire