Horticultorul.ro

mai 04 2016

Dipladenia: ingrijire, inmultire

Dipladenia-ingrijire-inmultire-1Familia: APOCYNACEAE

Demumire populara: Dipladenia, Iasomia braziliana

Denumire stiintifica: Dipladenia sanderi sin. Mandevilla sanderi

Origine: Dipladenia este o planta originara din Brazilia, America de Sud.

Proprietati ornamentale:  Dipladenia este o planta perena, cataratoare (agatatoare, urcatoare) ce poate ajunge la inaltimi 2-5-7 m.

Dipladenia este o planta decorativa prin frunze si flori, cultivata in ghivece pe balcoane, terase sau direct in gradina (de primavara pana toamna).

Pentru momentul cand plantele incep sa se catere, se recomanda dirijarea plantei pe spalieri din lemn sau sarma. Daca se doreste un aspect de tufa al plantei, se recomanda taierea  ramurilor alungite, determinand astfel ramificarea acesteia in anul urmator.

Frunzele sunt decorative, alungite, cu lungime de 10-12 cm lucioase, de culoare verde inchis.

Inflorirea la Dipladenia are loc de vara pana toamna.

Florile au aspect de trompeta si sunt colorate in roz, alb, rosu.

Cand temperaturile incep sa scada (toamna), Dipladenia trebuie taiata si introdusa in spatii unde temperaturile sa se incadreze intre 12-14°C.

Pe timpul iernii, planta intra in perioada de repaus  vegetativ, ea necesitand spatii luminoase si temperaturi de 12-14°C.

Substratul (pamantul) pentru Dipladenia se recomanda sa fie bine drenat, poros si cu o fertilitate moderata. Transplantarea la Dipladenia se poate realiza primavara, odata la 2 ani.

Udarea trebuie sa se realizeze cu regularitate, folosind o cantitate moderata de apa, iar intre doua udari, trebuie lasat substratul sa se usuce la suprafata.

Temperatura pentru Dipladenia  pe timpul noptii ar trebui sa se incadreze intre 18-20°C, iar ziua accepta temperaturi mai ridicate (minima de 18°C). Temperatura minima tolerata de catre Dipladenia este in jurul valorii de 10°C.

Lumina este un factor important in cresterea si inflorirea  acestei plante. Dipladenia trebuie amplasata in spatii unde poate primii intre 6-8 ore de soare pe zi (dimineata si dupa-amiaza). Se recomanda ca la orele pranzului Dipladenia sa fie ferita de razele puternice ale soarelui.

Inmultirea  se face prin seminte si butasi.

Butasii (7-10 cm lungime) prelevati din varfurile ramurilor primavara (martie), se trateaza cu stimulatori de inradacinare (Atonik, Radistim), apoi se planteaza in ladite cu substart format din turba, perlit si nisip (parti egale).

Semintele se pot semana primavara, direct in gradina, cand temeparaturile  au ajus la 22-24°C.

Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) la Dipladenia  se poate face de 2 ori pe luna, folosind ingrasaminte lichide pentru plante cu flori, sau ingrasaminte cu eliberare prelungita.

Boli si Daunatori: Paduchii lanosi, Musculite albe, Acarieni, Diverse boli fungice

Dipladenia sanderi

Fig. 1 Dipladenia sanderi

Dipladenia sanderi

Fig. 2 Dipladenia sanderi

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Dipladenia: ingrijire, inmultire

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii