mai 04 2016
Dipladenia-Iasomia braziliana-Mandevilla sanderi: ingrijire
Demumire populara: Dipladenia, Iasomia braziliana
Denumire stiintifica: Dipladenia sanderi, sin. Mandevilla sanderi
Origine: Dipladenia sanderi este o planta originara din Brazilia, America de Sud.
Proprietati ornamentale: Dipladenia sanderi este o planta perena, cataratoare (agatatoare, urcatoare) ce poate ajunge la inaltimi 2-5-7 m.
Mandevilla sanderi este decorativa prin frunze si flori, cultivata in ghivece pe balcoane, terase sau direct in gradina (de primavara pana toamna).
Pentru momentul cand plantele incep sa se catere, se recomanda dirijarea plantei pe spalieri din lemn sau sarma. Daca se doreste un aspect de tufa, se recomanda taierea ramurilor alungite, determinand astfel ramificarea acesteia in anul urmator.
Frunzele sunt decorative, alungite, cu lungime de 10-12 cm lucioase, de culoare verde inchis.
Inflorirea la Mandevilla sanderi are loc de vara pana toamna.
Florile au aspect de trompeta si sunt colorate in roz, alb sau rosu.
Cand temperaturile incep sa scada (toamna), Mandevilla sanderi trebuie taiata si introdusa in spatii unde temperaturile sa se incadreze intre 12-14°C.
Pe timpul iernii, planta intra in perioada de repaus vegetativ, ea necesitand spatii luminoase si temperaturi de 12-14°C.
Substratul (pamantul) pentru plantele de Mandevilla sanderi se recomanda sa fie bine drenat, poros si cu o fertilitate moderata. Transplantarea se poate realiza primavara, odata la 2 ani.
Udarea trebuie sa se realizeze cu regularitate, folosind o cantitate moderata de apa, iar intre doua udari, trebuie lasat substratul sa se usuce la suprafata.
Temperatura pentru Mandevilla sanderi pe timpul noptii ar trebui sa se incadreze intre 18-20°C, iar ziua accepta temperaturi mai ridicate (minima de 18°C). Temperatura minima tolerata este in jurul valorii de 10°C.
Lumina este un factor important in cresterea si inflorirea acestei plante. Mandevilla sanderi trebuie amplasata in spatii unde poate primii intre 6-8 ore de soare pe zi (dimineata si dupa-amiaza). Se recomanda ca la orele pranzului Mandevilla sanderi sa fie ferita de razele puternice ale soarelui.
Inmultirea se face prin seminte si butasi.
Butasii (7-10 cm lungime) prelevati din varfurile ramurilor primavara (martie), se trateaza cu stimulatori de inradacinare (Atonik, Radistim), apoi se planteaza in ladite cu substart format din turba, perlit si nisip (parti egale).
Semintele se pot semana primavara, direct in gradina, cand temperaturile ajung la 22-24°C.
Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) plantelor de Mandevilla sanderi se poate realiza de 2 ori pe luna, folosind ingrasaminte lichide pentru plante cu flori, sau ingrasaminte cu eliberare prelungita.
Boli si Daunatori: Paduchii lanosi, Musculite albe, Acarieni, Diverse boli fungice
Categorie: Flori
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Dipladenia-Iasomia braziliana-Mandevilla sanderi: ingrijire