feb. 08 2018
Dracena pestrita – Dracaena surculosa: ingrijire, inmultire
Denumirea populara: Dracena pestrita, Bambusul japonez
Denumirea stiintifica: Dracaena surculosa
Origine: Dracena pestrita este originara din zona tropicala din partea vestica a Africii.
Proprietati ornamentale: Dracaena surculosa este o planta perena, cu crestere lenta, decorativa prin frunze, cu tulpini subtiri si erecte, ce ajung la inaltimi de 60 cm si o intindere de 35-40 cm.
Dracena pestrita este cultivata adesea ca planta de apartament, frunzele ei fiind foarte decorative.
Frunzele la Dracena pestrita sunt opuse, eliptice, cu varf acutit, lungi de 6-8 cm si late de 3-4 cm, colorate in verde cu pete alb-galbui (Vezi fig.).
Se reccomanda indepartarea frunzelor decolorate sau uscate, pentru a pasta un aspect placut plantei. Florile apar in inflorescente cu lungimi de 6-8 cm, de culoare alba, usor parfumate.
Fructele au forma sferica, diametru de 10-15 mm si culoare rosie- portocalie.
Temperatura optima pentru o crestere buna la Dracena pestrita poate sa varieze intre 25-29°C, la temperaturi sub 10°C planta va fi afectata.
Udarea la Dracena pestrita (Dracena surculosa) se face de doua ori pe luna, folosind o cantitate suficienta de apa, pentru a mentine substratul reavan, mai ales in perioada calda din an, iar iarna, se vor folosi cantitati mai mici de apa. Se recomanda ca substratul sa fie lasat sa se usuce la suprafata intre doua udari.
Bambusul japonez (Dracena surculosa) necesita spatii cu umiditate peste 40%, o umiditate atmosferica foarte scazuta poate afecta varfurile frunzelor, uscandu-se. Pentru cresterea umiditatii atmosferice, se poate pulveriza planta pe frunze, mai ales in perioadele calde din an.
Pentru inlaturarea prafului de pe frunze si pentru cresterea umiditatii atmosferice se pot face dusuri cu apa direct pe frunze.
Lumina este un factor de care trebuie sa tinem cont in momentul in care cultivam Dracena, deoarece Dracaena surculosa prefera spatiile luminoase, tolerand si spatiile cu lumina scazuta, o lumina insuficienta nu permite aparitia de noi frunze. Se recomanda ampalsarea Dracenei pestrite in spatii ferite de actiunea directa a razelor de soare, care pot cauza arsuri pe frunze.
Substratul pentru Dracena surculosa trebuie sa fie bine drenat, afanat si permeabil, format dintr-un amestec de turba si nisip sau pamant de flori si nisip, bogat in substante nutritive, cu un pH intre 6.0-6.5.
Transplantarea plantelor se poate executa primavara, in vase de dimensiuni mai mari, cand radacinile acestora au umplut vasul de cultura. Se poate recurge doar la schimbarea substratului de la suprafata.
Inmultirea se realizeaza prin butasi de tulpina cu 2-3 frunze, sau prin divizarea tufei in monetul transplantarii. Butasii de tulpina se infig intr-un amestrec format din turba si nisip, se acopera vasul cu folie de plastic si se amplaseaza in incaperi cu temperaturi de 21-24°C, feriti de lumina directa (soare).
Fertilizarea se poate realiza o data pe luna, in perioada de cresterea, folosind ingrasaminte specifice plantelor decorative prin flori. Acestea au in compozitie un procent mai mare de N (azot), care ajuta la cresterea masei foliare.
Se recomanda inlaturarea frunzelor ingalbenite sau uscate de la baza plantelor, pentru a mentine un aspect placut al plantei.
Daunatori: Afide (paduchi de plante) si Acarieni (paianjeni microscopici).
Categorie: Flori
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Dracena pestrita – Dracaena surculosa: ingrijire, inmultire