apr. 11 2017

Fertilizarea orhideelor – afla cand, cum si cu ce se face !

Fertilizarea este necesara pentru a ajuta plantele de orhidee sa aiba o crestere buna si o inflorire sigura. Fertilizarea este obligatorie la plantele de orhidee care înregistrează creșteri slabe sau nu emit tije florale.

Pentru fertilizarea orhideelor trebuie sa folosim ingrasaminte care contin Azot (N), Fosfor (P) si Potasiu (K), împreuna cu alte elemente ca: Fier, Calciu sau Magneziu. Fiecare dintre aceste elemente, ajuta plantele de orhidee sa se dezvolte cat mai bine. Azotul (N) este cel care asigura cresterea masei vegetative, Fosforul ajuta la stimularea si emiterea de tije florale, iar Potasiu este cel care asigura prezenta florilor pe planta o perioada indelungata.

Ingrasamintele folosite la orhidee pot fi lichide (care se adaunga in apa de udat, Wezi fig.) sau batoane cu eliberare lenta-prelungita (care se introduce direct in substrat si raman active mai multe luni, Vezi fig.).

Aplicarea de ingrasaminte la orhidee se face in functie de anotimp si de starea generala a plantelor. Cel mai adesea fertilizarea orhideelor trebuie realizata o data pe luna, in perioada de crestere si inflorire, urmand ca pe timpul iernii sa se întrerupă. O fertilizare mai frecventa poate afecta cresterea plantelor si inhiba inflorirea acestora. Administrarea ingrasamintelor prea des, sau in doze mai mari decat cele recomnadate, poate cauza arderea radacinilor, a frunzelor si inhibarea infloririi.

Atentie !!! Nu se recomanda udarea plantelor in solutie cu ingrasamant, daca acestea au  substratul complet uscat, pentru a nu arde radacinile, ci se uda mai intai in apa si abia apoi in solutie cu ingrasamant.

Atentie !!! Nu se fertilizeaza orhideele imediat dupa transplantare intrucat substraturile de orhidee pot avea deja incorporat fertilizant. Vom fertiliza orhideele la 2-3 saptamani de la transplantare.

In general este recomandata fertilizarea la intervale mai dese de timp cu soluție mai diluata, decat fertilizarea la intervale mai mari de timp  si cu o concentratie mai mare de ingrasaminte.

Fig. 1 Ingrasaminte lichide pentru fertilizarea orhideelor

Fig. 2 Ingrasaminte de tip batoane cu eliberare lenta-prelungita (3 luni)

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Fertilizarea orhideelor – afla cand, cum si cu ce se face !

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii