ian. 26 2020
Ficus exotica-Ficus plangator: ingrijire, inmultire
Demumire populara: Ficus plangator, Copacul Java
Denumire stiintifica: Ficus exotica, Ficus benjamina „Exotica”
Origine: Ficus exotica este originar din Sud-Sud Estul Asiei, Nordul Australiei.
Proprietati ornamentale: Ficus benjamina „Exotica”este un arbust cu o crestere rapida, compacta, coroana simetrica, care in mediul natural atinge inaltimi mari, dar in apartamente ajunge la inaltimi de 2-3,5 m.
Ficus benjamina „Exotica”este adesea cultivat ca planta de apartament, decorativa prin frunze.
In perioada calduroasa din an plantele se pot scoate la exterior-afara.
Frunzele sunt eliptice, acuminate (varfurile frunzelor sunt lungi si ascutite), simple, subtiri, lucioase, cu lungimea de 5-10 cm, de culoare verde sau variegate.
Fructul este mic, de forma sferica, culoare rosie, diametru pana la 1 cm si apare doar la plantele mari, cultivate in exterior, nu si la cele cultivate in apartamente sau la experior in containere.
Substratul (pamantul) se recomanda sa fie bine drenat, cu fertilitate moderata si un pH neutru.
Transplantarea plantelor tinere de Ficus benjamina „Exotica”se poate realiza anual (primavara). Odata cu cresterea acestora, transplantarea se va realixza la intervale mai mari de timp, sau se pot înlocui primii centimetrii de substrat de la suprafata ghiveciului.
Udarea la Ficus benjamina „Exotica”se face folosind cantitati moderate de apa, astfel incat substratul sa fie mentinut reavan. Ficusul este o planta iubitoare de apa, de aceea, udarea se recomanda sa se faca cu regularitate, fara a cauza exces de umiditate, lasand substratul de la suprafata ghiveciului sa se usuce intre doua udari.
In perioada calda a anului, se poate pulveriza apa pe plantele de Ficus pentru a mentie o umiditate atmosferica optima.
Temperatura: Ficus benjamina „Exotica” in perioada rece (toamna-iarna-primavara) se muta in locuri protejate (sere, solarii, verande luminoase, holuri luminoase) unde temparatura nu trebuie sa scada sub 7°C, in restul anului, temperatura optima poate varia intre 23-27°C.
Lumina este factor important pentru cresterea acestui ficus, el prefera spatiile luminoase, insorite si semiumbrite, ferite de actiunea directa a razelor de soare, mai ales la orele amiezii.
Se recomanda pozotionarea plantelor de Ficus exotica in spatii luminoase pentru a-i asigura cele mai bune conditii de crestere.
Taierea la Ficus benjamina „Exotica” se realizeaza primavara, pentru a indeparta ramurile uscate.
Inmultirea plantelor de Ficus benjamina „Exotica” se realizeaza prin butasi.
Fertilizarea la Ficus benjamina „Exotica” (administrarea de ingrasaminte) se poate realiza o data – primavara si vara si se intrerupe in perioada de repaus. Se folosesc ingrasaminte cu eliberare lenta pentru plante decorative prin frunze (batoane fertilizante de culoare verde), aceste contin un procent mai mare de azot.
Boli si daunatori la Ficus benjamina „Exotica”:
- Alternarioza (Alternaria spp.);
- Antacnoza (Glomerella cingulata);
- patarea neagra (Mycosphaerella bolleana).
- Paduchi lanosi, testosi, etc ;
- Acarienii (paianjenul rosu, etc.), etc.
“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (pesticidul) conform recomandarilor de pe eticheta”
Categorie: Flori
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Ficus exotica-Ficus plangator: ingrijire, inmultire