iul. 16 2017

Ficus tarator – Ficus pumila: ingrijire, inmultire

Familia: MORACEAE

Demumire populara: Ficus tarator, Ficus catarator, Smirna taratoare

Denumire stiintifica: Ficus pumila

Origine: Ficusul pumila este originar din Sudul Chinei si Malaezia.

Proprietati ornamentale: Ficusul pumila este planta perena taratoare sau cataratoare, cu crestere rapida, care poate ajunge la inaltimi de 3-4 m.

Ficusul Pumila este adesea cultivat in apartamente (ghivece sau cosuri suspendate), ca planta decorativa prin frunze, varietatile lui fiind foarte decorative.

Frunzele sunt ovate, scurt petiolate, cu margini usor ondulate, lungimea de 2-5 pana la 8-10 cm (pe ramurile erecte), de culoare verde sau variegate (Vezi fig.).

Fructul este de tip achena, cu forma asemanatoare unei pere, de culoare verde, care poate ajunge la 4 cm lungime.

Substratul (pamantul) se recomanda sa fie bine drenat, reavan si format dintr-un amestec de pamant de padure, turba, nisip si perlit (sau se poate utiliza pamantul  gata preparat din magazin), cu un pH neutru.

Udarea se face regulat, cu cantitati moderate de apa. Întrucât ficusul este o planta iubitoare de apa, acesta prefera un substrat reavan,  lasand ca pamantul de la suprafata ghiveciului sa se usuce intre doua udari. In perioad  toamna-iarna cantitatea de apa folosita pentru udare se reduce considerabil.

 Se recomanda ca in perioada calda a anului, sa se pulverizeze frunzele cu apa, pentru a mentie o umiditate atmosferica optima.

Temperatura pentru Ficus pumila in perioada de iarna nu trebuie sa scada sub 7°C, in restul anului, temperatura optima poate varia intre 24-26°C.

Lumina este factor important pentru cresterea acestui ficus, el prefera spatiile luminoase, dar necesita protectie impotriva actiunii directe a razelor de soare, mai ales la orele pranzului.

Taierea  la Ficus pumila se realizeaza  pentru a definitiva forma plantei si pentru a inlatura eventualele ramuri uscate.

Inmultirea  plantelor de Ficus pumila se realizeaza prin butasi (8-10 cm lungime).

Fertilizarea la Ficus pumila (administrarea de ingrasaminte) se poate realiza o data pe luna in perioada primavara – vara si sa se intrerupa in perioada de repaus. Se pot administra ingrasaminte cu eliberare lenta pentru plante decorative prin frunze (batoane fertilizante de culoare verde), aceste contin un procent mai mare de azot.

Boli la Ficus pumila:

  • alternarioza (Alternaria spp.);
  • antacnoza (Glomerella cingulata);
  • patarea neagra (Mycosphaerella bolleana).

Daunatorii la Ficus Pumila sunt: 

Paduchi lanosi, testosi, etc ;

“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (pesticidul) conform recomandarilor  de pe eticheta”

Fig. 1 Ficus tarator (Ficus pumila)

Fig. 2 Ficus tarator (Ficus pumila)

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Ficus tarator – Ficus pumila: ingrijire, inmultire

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii