nov. 19 2011
Ficus – ghid complet ingrijire, taiere, inmultire, udare
Familia: MORACEAE
Demumire populara: Ficus
Denumire stiintifica: Ficus spp.
In cadrul genului Ficus se gasesc: mai multe specii de plante decorative prin frunze – denumite popular „FICUSI”, dar si un pom fructifer des intalnit SMOCHINUL (Ficus carica).
Origine: sunt originari din zonele tropicale din Africa, Asia si Australia.
Proprietati ornamentale: in cazul Ficusului se disting mai multe tipuri de plante ornamentale decorative prin frunze si port: arboricol (cu inaltimi mai mari de peste 1,8 m), tufa (cu inaltimi mai mari de 60 cm), agataror si tarator.
Substratul (pamantul) se recomanda sa fie un amestec format din (pamant de padure, turba si nisip) sau se poate utiliza pamantul gata preparat din magazin.
Udarea la ficus se face cu apa la temperatura camerei. Ficusul este o planta iubitoare de apa, de aceea udarea se recomanda sa se faca cu regularitate, intre doua udari, pamantul de la suprafata ghiveciului trebuie sa fie putin uscat. Vara este recomandat sa pulverizam planta de ficus cu apa pe frunze.
Temperatura pentru ficus in perioada de iarna nu treguie sa scada sub 14°C. In perioada de vara temperatura optima pentru cresterea ficusului este de 20-22°C.
Lumina este factor important pentru cresterea plantei pentru a avea un aspect placut. Ficusul prefera spatiile luminoase (Ficus elastica si Ficus benjamina) iar Ficus pumila (prefera locurile cu semiumbra). Ficusul in perioada de iarna suporta si o intensitate mai mica a luminii.
Taierea pentru stimularea ramificarii, si pentru corectarea coroanei plantei este recomandat sa se faca primavara (cand cantitatea de latex este mai redusa).
Inmultirea:
– Inmultirea plantelor de ficus prin butasi taiati din varful ramurilor (ianuarie-martie) care se pot pune la inradacinat intr-o sticla cu apa. Butasii se tin 15 minute in apa calduta (30°C) pentru a opri fluxul de latex sau se pot lasa pana ce latexul se usuca. Frunza de ficus se ruleaza si se leaga rulata, este important pentru a reduce evapotranspiratia pe perioada butasirii.
Atentie !!! Este gresita butasirea ficusului doar dintr-o frunza, frunza va forma radacini dar nu ma creste intrucat nu are nici un punct de crestere „mugure”. Orice butas de ficus trebuie sa contina minim un ochi „nod”, zona de unde vor aparea noi cresteri.
– Inmultirea ficusului prin marcotaj aerian sau la sol (musurioirea tufei de ficus).
– Inmultirea ficusului in vitro.
Fertilizarea ficusului (administrarea de ingrasaminte) se recomanda sa se faca de doua ori pe luna in perioada cand planta infloreste si sa se intrerupa in perioada de repaus. La Ficus se vor administra ingrasaminte cu eliberare lenta pentru plante decorative prin frunze (batoane fertilizante de culoare verde), aceste contin ceva mai mult azot.
Boli la ficus:
- alternarioza (Alternaria spp.);
- antacnoza (Glomerella cingulata);
- patarea neagra (Mycosphaerella bolleana).
Daunatorii la ficus sunt:
- Paduchi lanosi, testosi, cosenile fainoase;
- Acarienii (paianjenul rosu, etc.), etc.
“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (pesticidul) conform recomandarilor de pe eticheta”
Specii si varietati de ficus:
- Ficus carica (Smochinul) este un pom-arbust fructifer, sensibil la ger, cultivat si pentru fructele lui, (Fig. 3);
- Ficus elastica este originar din Estul Indiei, are frunze de cca. 40-50 cm, verzi, lucioase si pieloase (Fig. 1);
- Ficus benjamina (Ficus plangator) are ramuri multe si arcuite cu frunze mici si colorate in verde sau verde cu alb si cu crem (Fig. 2);
- Ficus pumila este o specie de ficus (agatatoare) cu frunze mici verzi sau verde cu crem, sub forma de inimioara. Utilizat ca acoperitor de sol, in decorarea ghivecelor (Fig. 4);
- Ficus bengalesis este o specie de ficus care ajunge la 3 m inaltime, cu frunze mai mici decat Ficus elastica (15-20 cm);
- Ficus lyrata este originara din Vestul Africii aspectul frunze este asemanator cu o vioara.
Atentie!!!
– Trebuie evitata transplantarea plantelor de ficus la un interval mai mic de 2 ani, anual se poate inlocui o parte din pamantul de la suprafata ghiveciului.
– Se recomanda stergerea frunzelor de ficus impotriva parfului cu o carpa mica umezita.
– Lipsa apei la ficus determina ingalbeirea frunzelor sau chiar caderea acestora
– Excesul de apa produce ofilirea plantei, putrezirea radacinilor si chiar moartea plantei.

Fig. 1 Ficus elastica

Fig. 2 Ficusul plangator (Ficus benjamina)

Fig. 3 Smochinul (Ficus carica)

Fig. 4 Ficus pumila ‘Variegata’
Categorie: Flori
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Ficus – ghid complet ingrijire, taiere, inmultire, udare