mai 11 2020

Floarea de nu-ma-uita, Myosotis alpestris: Sfaturi ingrijire

Familia: BORAGINACEAE

Denumire populara: Nu-ma-uita

Denumire stiintifica: Myosotis alpestris

Origine: Myosotis alpestris este o planta originara  din America de Nord, Vestul Asiei, Europa.

Proprietati ornamentale: Myosotis alpestris este o planta erbacee bienala pana la vivace, cu aspect de tufa compacta, cu inaltimi reduse, de 20-30 cm.

Plantele de Myosotis alpestris sunt cultivate in Romania ca plante decorative prin flori, plantate in gradini, parcuri (rocarii, borduri) sau pe terase si balcoane.

Tulpinile plantelor de Myosotis alpestris sunt scurte si bine ramificate.

Frunzele sunt dispuse intr-o rozeta bazala, ovat-lanceolate, cu lungimi de 3-7 cm, paroase, de culoare verde.

Inflorirea plantelor de Myosotis alpestris are loc de primavara pana  vara (aprilie-iulie).

Florile sunt de dimensiuni mici (1 cm diametru), grupate in inflorescente de tip cima, cu 5 petale de culoare alba, roz sau albastra.

Solul/Substratul se recomanda sa fie bine drenat, bogat in substante nutritive, cu fertilitate moderata si un pH neutru-slab alcalin.

Odata cu venirea primului inghet, plantele Nu-ma-uita vor pieri, urmand ca din propriile seminte sa rasara alte plante in urmatorul an. Daca temperaturile din timpul iernii nu au fost foarte scazute, atunci plantele vor supravietui si in urmatorul an.

Udarea plantelor de Nu-ma-uita se face regulat, folosind cantitati suficiente de apa, astfel incat solul sa fie mentinut reavan.

Lumina este importanta pentru pentru plantele de Myosotis alpestris,  aceasta necesita spatii luminoase insorite (soarele sa poata ajunge la plante doar dimineata si dupa amiaza) sau semi-umbrite.

Inmultirea  plantelor de Nu-ma-uita se realizeaza prin seminte sau butasi.

Semanarea semintelor se poate face primavara, cu 6-8 saptamani inainte de ultimul inghet, direct pe substratul reavan, fara a le acoperi, pulverizand apa pe ele zilnic, pana cand germineaza.

Fertilizarea se poate realiza de doua ori pe luna in perioada de crestere si inflorire, folosind ingrasaminte specifice plantelor decorative prin flori.

Boli: Fainare, etc.

Fig. 1 Floarea de nu-ma-uita (Myosotis alpestris)

Fig. 2 Floarea de nu-ma-uita (Myosotis alpestris)

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Floarea de nu-ma-uita, Myosotis alpestris: Sfaturi ingrijire

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii