ian. 09 2022
Fuchsia triphylla – floarea Cercelus: ingrijire, inmultire
Familia: ONAGRACEAE
Demumire populara: Cercelus, Fuchsia
Denumire stiintifica: Fuchsia triphylla sin. Fuchsia racemosa
Origine: Cercelusul este o planta orginara din Haiti si Republica Dominicana.
Proprietati ornamentale: Fuchsia triphylla este o planta cu aspect de tufa, ce ajunge la inaltmi de 60-80 cm si la o intindere de 70-75 cm.
Cercelusul este o planta decorativa prin frunze, flori si port, cultivata adesea ca planta de apartament. Poate fi ampalsata si afara, pe timpul verii, in cosuri suspendate sau jardiniere, in balcoane si terase.
Intrucat florile apar pe lastarii tineri, se recomanda taierea plantelor la sfarsitul toamnei, pentru a putea aparea noi lastari in primavara viitoare. Pentru un aspect compact al plantelor de Fuchsia triphylla, se recomanda ciupirea varfurilor lastarilor, favorizand astfel ramificarea.
Frunzele sunt simple, eliptice, de culoare verde pe partea superioara, cu petiolul si nervura principala colorate in rosu-maroniu, si violet, pe partea inferioara.
Inflorirea la Fuchsia triphylla are loc de vara pana toamna (iulie-septembrie).
Florile sunt de forma tubulara, lungi, colorate in rosu carmin sau rosu-violaceu.
Substratul (pamantul) trebuie sa fie format dintr-un amestec de pamant de flori, turba si nisip. Este recomandat sa fie fertil, bogat in humus si cu un pH neutru.
Transplantarea la Fuchsia triphylla se poate realiza anual, primavara, pentru a-i asigura plantei un substrat prosapat, bogat in substante nutritive.
Udarea la Cercelus fe realizeaza folosind cantitati suficiente de apa, astfel incat pamantul sa se mentina reavan de primavara pana toamna, dar odata cu venirea iernii, udarea trebuie redusa foarte mult. Excesul de umiditate poate provoca caderea bobocilor florali sau putrezirea radacinilor plantei.
Temperatura optima pentru cresterea si inflorirea Cercelusului este de 18-21ºC pentru perioada de primavara –vara. Daca temperatura depaseste 24ºC inflorirea este foarte mult diminuata, iar daca temperatura scade sub 10 ºC, planta va fi deteriorata.
Iarna, Fuchsia triphylla isi va pierde frunzele in totalitate, aceasta va trebui taiata si transferata pe verande sau holuri racoroase, unde se va uda rar. Temperatura in perioada de repaus (toamna-iarna) trebuie sa nu scada sub 8-10ºC.
Lumina este un factor important pentru cresterea si inflorirea plantei de Fuchsia triphylla, aceasta prefera locurile luminoase, dar ferite de actiunea directa a razelor de soare. Coloratura frumoasa a frunzelor se va obtine in spatii cu lumina indirecta.
Inmultirea plantelor de Fuchsia triphylla se face prin butasi lungi de 10-13 cm taiati din lastarii tineri (primavara sau toamna) sau prin seminte (martie-aprilie). Butasii inradacineaza usor si intr-un pahar cu apa.
Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) se recomanda sa se efectueze de doua ori pe luna in perioada de crestere si inflorire si sa se intrerupa in perioada de repaus (toamna-iarna).
Se vor administra ingrasaminte cu eliberare lenta pentru plante decorative prin flori (batoane fertilizante de culoare rosie), aceste contin ceva mai mult fosfor si potasiu.
Boli si daunatori
Dintre bolile cercelusului, cea mai importanta este Rugina.
Daunatorii sunt reprezentati de: insecte ca: afidele si musculita alba si acarienii (paianjenul rosu).
“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (pesticidul) conform recomandarilor de pe eticheta”
Categorie: Flori
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Fuchsia triphylla – floarea Cercelus: ingrijire, inmultire