iul. 17 2013
Gardenia – ingrijire, udare, fertilizare
Demumire populara: Gardenia
Denumire stiintifica: Gardenia spp.
Origine: Gardenia spp. cuprinde plante din China, Taiwan, Japonia
Proprietati ornamentale: Gardenia este o planta decorativa prin frunze si flori. Frunzele sunt verzi si lucioase, iar Florile alb-crem foarte frumos parfumate. Inaltimea maxima este de aproximativ 1 m.
Substratul (pamantul) pentru Gardenia trebuie sa aibe un pH – usor acid. Acesta poate fi format dintr-un amestec de: turba acida : pamant de rasinoase. Transplantarea in vase de dimensiuni mai mari se poate face primavara dar cu mare atentie in a proteja radacinile.
Udarea trebuie sa se realizeze cu apa de ploaie (sau apa necalcaroasa – apa distilata) la intervale regulate de timp pentru ca substratul sa nu se usuce el trebuie sa fie in permanenta reavan si sa nu i se modifice pH-ul acid. Toamna subtratul trebuie sa fie reavan iar iarna trebuie sa se usuce la suprafata intre doua udari.
Temperatura minima acceptata de catre Gardenia variaza intre 10-15℃ (iarna), iar vara intre 23-25℃ si 14-18℃ pe timpul noptii.
Lumina este foarte importanta pentru Gardenia, aceasta prefera lumina indirecta si trebuie ferite de actiunea directa a razelor de soare.
Inmultirea Gardeniei se face prin butasi recoltati primavara sau vara. Pentru o inradacinare cat mai buna se recomanda folosirea stimulatorilor de inradacinare “Radistim”. Plantele inmultite prin butasi infloresc dupa 2-3 ani.
Gardenia se inmulteste la scara mare utilizand tehnologia culturilor “In Vitro”.
Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) se recomanda sa se realizeze cu ingrasaminte specifice (speciale pentru gardenia) sau cu cele pentru rasinoase (in cantitati mici) de o data pe luna de primavara pana in luna iulie, se recomanda ingrasamintele care au in componenta si microelemente, ex. fierul (Fe).
Daunatorii:
“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (pesticidul) conform recomandarilor de pe eticheta”
Specii si varietati:
- Gardenia jasminoides – este cea mai cultivata dintre speciile de Gardenia ca planta de interior. Ajunge la 60 cm inaltime, are frunze lanceolate, lucioase, verde inchis si florile albe foarte frumos parfumate;
- Gardenia thunbergia – este un arbust compact originar din Africa de Sud – frunze lungi, verzi, flori alb-crem foarte parfumate si fructe ovale cenusii.
- Gardenia grandiflora;
- Gardenia amoena.
ATENTIE!!!
- Gardenia prefera un substrat cu o umididate ridicata, dar nu cu exces de apa;
- Caderea frunzelor poate fi cauzata de aerul uscat si prea cald;
- Se recomanda pulverizarea apei pe frunze pe timpul verii;
- Taierea Gardeniei pentru corectarea formei se face primavara (Februarie sau Martie) imdiat dupa caderea florilor;
- Se poate amplasa vara in aer liber (gradini, terase) in locuri semiumbrite;
- Ingalbenirea-albirea frunzelor (incepand de la varf) poate insemna lipsa “carenta” de Fe (accentuata de lipsa unui pH usor acid) sau exces de apa la radacini.
- Udarea este cea mai importanta: prea multa apa duce la ingalbenirea si caderea frunzelor, iar prea putina apa determina uscarea frunzelor;
- Ingalbenirea lastarilor noi este cauzata de temperatura scazuta si insuficienta lumina;
- Lipsa formarii florilor poate fi cauzata de temperatura prea ridicata, si o umiditate foarte scazuta;
- Caderea bobocilor se poate intalnii cand udarea este neregulata sau umiditatea foarte mare.
Categorie: Flori
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Gardenia – ingrijire, udare, fertilizare