mai 06 2015
Drobita (Genista spachiana): ingrijire, inmultire
Demumire populara: Drobita, Grozama, Matuta de Paste, Galbenuta
Denumire stiintifica: Genista spachiana, Cytisus spachiana
Origine: Genista spachiana face parte din genul Genista (cca. 90 specii), ce cuprinde plante originare din Europa, Vestul Asiei sau Africa.
Proprietati ornamentale: Genista spachiana este un arbust peren, ce poate ajunge inaltimi de 2,5-3 m (la maturitate 15-20 ani).
Ramurile plantei sunt dese, cu frunze lanceolate, mici, simple sau trifoliate, de culoare verde (tot timpul anului).
Florile sunt hermafrodite de culoare galbena, mici, dispuse in raceme lungi de 10 cm, ce apar primavara-vara. Dupa inflorire, plantele se pot taia pentru a le mentine aspectul ingrijit. La plantele mature se recomanda taierea ramurilor lemnoase, pentru a stimula ramificarea si cresterea ramurilor tinere.
Fructul este reprezentat de o pastaie dehiscenta (se deschide singura la maturitate) in care se gasesc semintele mici, sferice.
Genista spachiana este adesea cultivata pentru decorarea spatiilor verzi, gradinilor, stancariilor, plantata in container, sau ca planta de apartament.
Drobita poate fi crescuta pe timpul iernii in apartamente sau sere, spatii ferite de inghet, iar vara se pot scoate afara.
Substratul (pamantul) se recomanda sa fie bine drenat si aerat. Vegeteaza bine pe soluri luto-nisipoase, usoare, permeabile, cu un pH slab acid-neutru. Se poate folosi un amestec de turba, nisip si perlit. Pentru un drenaj corespunzator, se aseaza la baza ghiveciului un start de doua degete de nisip.
Udarea trebuie sa se realizeze cu o cantitate de apa moderata, astfel incat substatul sa fie mentinut reavan, asteptand intre doua udari ca substratul de la suprafata sa se usuce. In lunile de iarna se reduce udarea, planta intand intr-o perioada cu cresteri lente.
Temperatura pe timpul verii pentru Genista spachiana poate fi ridicata (media poate fi 20-25ºC), iar pe timpul iernii media temperaturilor ar trebui sa fie in jurul valorii de 10 ºC.
Lumina este un factor important pentru Genista spachiana. Aceasta planta trebuie amplasata in sezonul cald sub actiunea directa a razelor de soare, sau in spatii cu expozitie sudica sau vestica.
Inmultirea se face prin seminte sau butasi. Acestea se pastreaza in spatii uscate, pana in primavara anului urmator (februarie-martie) cand se pot semana. Semintele se seamana in prima faza in ghivece, apoi cand plantele ajung la 8-10 cm inaltime, se pot repica.
Inmultirea prin butasi se realizeaza toamna (septembrie-octombrie). Pentru butasire se folosesc lastari lungi de 8-10 cm, semilignificati.
Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) se face utilizand ingrasaminte hidrosolubile, la fiecare doua spatamani, sau ingrasaminte granulate – cu eliberare lenta la inceputul primaverii.
Daunatori:
Musculita alba (Trialeurodes vaporariorum); Acarieni (paianjeni microscopici) care se pot observa cu ajutorul unei lupe sau doar la microscop (acarienii tes o plasa fina de paianjen).
Categorie: Flori
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Drobita (Genista spachiana): ingrijire, inmultire