iun. 08 2020
Muscate englezesti – Geranium ‘Kashmir Pink’: ghid ingrijire
Familia: GERANIACEAE
Denumire populara: Muscate englezesti, Geranium
Denumire stiintifica: Geranium ‘Kashmir Pink’
Origine: Geranium ‘Kashmir Pink’ este o planta originara din India.
Proprietati ornamentale: Geranium ‘Kashmir Pink’ este o planta erbacee perena cu rizom, ce poate ajunge la inaltimi de 40-50 cm.
Geranium ‘Kashmir Pink’ este cultivata ca planta decorativa prin flori, plantata direct in sol sau in ghivece si jardiniere, in gradini, balcoane sau pe terase. Geranium ‘Kashmir Pink’ este cultivata adesea si ca planta de apartament.
Pentru a oferi plantei un aspect ingrijit si pentru a stimula inflorirea, se recurge la inlaturarea frunzelor ingalbenite si a florilor ofilite (trecute).
Ciupirea varfurilor lastarilor deasupra a 3-5 frunze adevarate este foarte utila pentru stimularea ramificarii plantei.
Dupa trecerea iernii, aceste plante pot fi scoase in spatii deschide doar cand riscul de inghet a trecut.
Frunzele sunt opuse, petiolate, adanc sectate, cu 7 lobii, de culoare verde inchis.
Inflorirea plantelor de Geranium ‘Kashmir Pink’ are loc vara (iunie-iulie).
Florile sunt formate din cinci petale, de culoare alba cu dungi subtiri roz sau violet, cu un diametru de circa 2 cm.
Substratul (solul) pentru Geranium ‘Kashmir Pink’ trebuie sa fie bine drenat, format dintr-un amestec de pamant de frunze, mranita si nisip, cu pH neutru.
Udarea plantelor de Geranium ‘Kashmir Pink’ se face folosind cantitati moderate de apa, astfel incat substratul sa fie mentinut reavan. In perioada calda a anului, plantele mai mari se pot uda zilnic, evitand astfel ofilirea plantei.
Surplusul de apa din farfuria ghiveciului, se va arunca, evitand astfel, putrezirea radacinilor.
Udarea trebuie realizata numai la nivelul substratului/solului, astfel incat apa sa nu ajunga pe frunzele plantelor.
Temperatura optima pentru cresterea si inflorirea plantelor de Geranium poate varia intre 20-24 ºC pe timpul verii si intre 12-13 ºC in perioada de repaus (iarna).
Lumina este cel mai important factor in procesul de inflorire si ramificare al plantelor de Geranium ‘Kashmir Pink’. Acestea sunt plante iubitoare de lumina, ele se pot amplasa in spatii luminoase, insorite sau semiumbrite. Amplasarea lor in spatii cu lumina insuficienta, produce decolorarea frunzelor si ingalbenirea tulpinilor.
Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) la Muscatele Englezesti se poate efectua de 2-3 pe luna in perioada de crestere si inflorire si se va intrerupe in perioada de repaus (iarna).
Se vor administra ingrasaminte cu eliberare lenta pentru plante decorative prin flori (batoane fertilizante de culoare rosie), aceste contin mai mult fosfor si potasiu decat azot.
Pastrarea florilor de Geranium iarna:
Varianta 1: Odata cu racirea vremii, plantele de Geranium se muta in locuri adapostite si cu lumina corespunzatoare (solar, sera, holuri luminoase, etc.). Pe perioada rece sunt suficiente temperaturi in intervalul 15-20°C, fertilizarea se poate face o data pe luna sau deloc, si se rareste mult udatul. In aceste conditii, Geranium pot inflorii chiar si iarna. Muscatele englezesti batrane pastrate in locuri luminoase iarna, se pot taia primavara;
Cea mai buna metoda de a avea plante frumoase si pe timpul iernii este aceea prin care reusim sa mentinem un climat asemanator cu cel exterior ( temperatura intre 15-20°C, lumina si umiditate suficiente).
Varianta 2: Plantele de Geranium mai pot fi pastrate in timpul iernii si in locuri cu lumina redusa. In astfel de conditii, lastarii se scurteaza la 10 cm lungime, temperaturile variaza intre 7-10°C, iar udarea se face cu cantitati reduse de apa la interval de 2-3 saptamani.
Varianta 3: Pastrarea peste iarna se poate face chiar si la intuneric (in garaje, camere racoroase), in spatii racoroase si un mediu uscat. Primavara, Geranium se tunde, iar in scurt timp acestea vor lastarii.
Inmultirea la Geranium ‘Kashmir Pink’ realizeaza prin seminte sau prin butasi, lungi de 10 cm. Sfarsitul verii este perioada optima pentru recoltarea butasilor. Recoltarea butasilor se face din plante sanatoase, care au fost tinute timp de cateva saptamani intr-un mediu uscat.
Bolile Muscatelor englezesti: putregaiul cenusiu este provocat de ciuperca Botrytis cinerea – simptome (pete gri pe spatele frunzei). Putregaiul se combate prin tratamente (stropiri si udari) cu fungicide botriticide. Putregaiul cenusiu apare mai ales in conditiile excesului de umiditate; Caderea rasadurilor-plantutelor (Pythium spp.); Alternarioza (Alternaria spp.); Bacterioze (Pseudomonas spp.); Rugini, etc.
Daunatori la Muscatele englezesti:
“Intotdeauna cititi si utilizati pesticidul, conform recomandarilor de pe eticheta”
Categorie: Flori
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Muscate englezesti – Geranium ‘Kashmir Pink’: ghid ingrijire