dec. 18 2022
Geranium renardii – Sfaturi utile ingrijire, inmultire
Denumire populara: Renard Geranium
Denumire stiintifica: Geranium renardii
Origine: Geranium renardii este o planta originara din regiunea Caucaziana.
Proprietati ornamentale: Geranium renardii este o planta erbacee perena, cu crestere compacta, ce poate ajunge la inaltimi de 30-35 cm.
Geranium renardii este cultivata ca planta de gradina, decorativa prin flori, cultivata ca planta acoperitoare de sol, borduri, paturi, sau in ghivece.
Frunzele sunt lung petiolate, lobate cu 5-7 lobi, cu diametrul de 10-12 cm, pasloase, deformate, incretite, de culoare verde cenusiu.
Inflorirea plantelor de Geranium renardii are loc la sfarsitul primaverii si vara (mai-august).
Florile au forma de clopot, sunt formate din cinci petale de culoare alba, cu dungi violet. Se recomanda indepartarea florilor si frunzelor uscate, incurajand astfel aparitia de noi frunze si flori.
Substratul (solul) pentru Geranium renardii trebuie sa fie bine drenat, fertil, format dintr-un amestec de pamant de frunze, mranita si nisip, si cu pH neutru.
Udarea plantelor de Geranium renardii se face folosind cantitati moderate de apa, astfel incat substratul sa fie mentinut reavan-uscat. Surplusul de apa din farfuria ghiveciului, se va arunca, evitand astfel excesul de umiditate de la nivelul radacinilor si chiar putrezirea radacinilor. Plantele mature de Geranium renardii pot tolera si perioade mai secetoase.
Udarea trebuie realizata numai la nivelul solului, astfel incat apa sa nu ajunga pe frunzele plantelor.
Lumina este un factor important in procesul de inflorire si ramificare al plantelor de Geranium renardii. Acestea sunt plante iubitoare de lumina, ele se pot amplasa in spatii luminoase, insorite, dar poate tolera si spatii semiumbrite.
Fertilizarea la plantele de Geranium renardii se poate realiza o data pe luna, in perioada de crestere si inflorire si se va intrerupe in perioada de repaus (iarna).
Se pot administra ingrasaminte cu eliberare lenta pentru plante decorative prin flori.
Inmultirea la Geranium renardii se realizeaza prin butasi lungi de 10 cm sau prin divizarea tufei.
Recoltarea butasilor se face din plante sanatoase, care au fost tinute timp de cateva saptamani intr-un mediu uscat.
Boli: putregaiul cenusiu este provocat de ciuperca Botrytis cinerea – simptome (pete gri pe spatele frunzei). Putregaiul se combate prin tratamente (stropiri si udari) cu fungicide botriticide. Putregaiul cenusiu apare mai ales in conditiile excesului de umiditate; Caderea rasadurilor-plantutelor (Pythium spp.); Alternarioza (Alternaria spp.); Bacterioze (Pseudomonas spp.); Rugini, etc.
Daunatori: afidele, paduchi lanosi. tripsii
Categorie: Flori
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Geranium renardii – Sfaturi utile ingrijire, inmultire