iul. 21 2015
Floarea Gura Leului-Antirrhinum majus: cultivare, ingrijire
Demumire populara: Gura leului, Floarea dragon, Gurita mielului
Denumire stiintifica: Antirrhinum majus
Origine: Genul Antirrhinum cuprinde peste 40 specii originare din Sudul Europei, America sau Nordul Africii. Din cele peste 40 specii, se cultiva doar Antirrhinum majus.
Proprietati ornamentale: Antirrhinum majus este o specie care se poate cultiva ca planta anuala, bienala sau perena. Gura leului este o planta perena, dar, cel mai adesea este cultivata ca planta anuala, care poate supravieti si iarna in zonele mai reci daca este mulcita.
In functie de varietate, planta poate avea intre 20-30 cm (Antirrhinum majus pumila), pana la 80-90 cm (Antirrhinum majus grandiflorum).
Tulpina la Antirrhinum majus are inaltimi intre 20-90 cm, ramificata la baza.
Frunzele sunt situate altern, de culoare verde inchis, sau verde-rosiatica. Frunzele bazale sunt oblong-lanceolate, petiolate, iar cele superioare liniare si sesile.
Florile apar de vara pana toamna tarziu (iunie-octombrie), in partea superioara a tulpinilor, au intre 3-4 cm lungime si sunt grupate in inflorescente terminale complexe sau simple.
Florile sunt hermafrodite si autofertile, polenizate cu ajutorul albinelor. Florile pot avea o mare varietate de culori: alb, roz, galben, rosu, purpuriu, orange sau pot fi si bicolore.
Gura leului este adesea cultivata pentru jardiniere (speciile de talie mica), pentru decorarea gradinilor, spatiilor verzi sau ca floare taiata (speciile de talie inalta). Florile folosite ca flori taiate (dureaza pana la 12-15 zile), se recomanda sa se recolteze atunci cand din inflorescenta s-au deschis jumatate din flori.
Se recomanda ciupirea varfurilor plantei pentru a determina ramificarea (formarea unei tufe bogate) si inflorirea acesteia.
Fructul este de tip capsula.
Gura leiului este cultivata ca plata ornamentala sau pentru a o intrebuinta in industria medicala.
Substratul (pamantul) se recomanda sa fie nisipos, mediu argilos, bine drenat si cu fertilitate buna. pH-ul solului poate de la slab acid, neutru la slab-alcalin.
Udarea trebuie sa se realizeze cu cantitate de apa moderata, astfel incat substratul sa nu fie ud. Udarea se recomanda 2-3 ori pe saptamana, in functie de conditiile atmosferice.
Lumina este un factor important in cresterea si inflorirea acestei plante. Gura leului prefera spatiile luminoase si bine aerate. Amplasarea plantelor in spatii luminoase si insorite, ajuta la inflorirea lor.
Temperatura pentru Antirrhinum majus poate varia intre 5-25°C. Gura leului prefera temperaturile mai scazute, (primavara si toamna) pentru a avea crestere si inflorire optime.
Inmultirea se face prin seminte.
Semanarea semintelor se face primavara (februarie-martie) in sere sau rasadnite. La o temperatura intre 18-20 °C, rasarirea va avea loc in 15-20 zile de la semanat.
Aceasta planta se poate semana direct in pamant atat primavara (dupa trecerea perioadelor cu bruma) cat si toamna. Plantele rezultate din semanarea de toamna, se repica si se amplaseaza in sere reci pe timpul ierinii. In primavara urmatoare (aprilie), se planteaza direct in spatiile unde se doreste cultivarea acestora. Plantele semanate toamna au avantajul de a inflori mai devreme in urmatorul an.
In zonele cu ierni blande, semintele de Gura leuluise pot scutura pe sol, rezultand plante noi pentru urmatorul an.
Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) la Gura leului se poate face de 3-4 ori de-a lungul perioadei de vegetatie, folosind ingrasaminte lichide pentru plante cu flori, sau ingrasaminte cu eliberare prelungita.
Boli & Daunatori:
Fainare, Afide, Fluturele alb, Melci, Limax, etc.
Varietati – Cultivaruri:
Antirrhinum majus grandiflorum – tulpini intre 70-90 cm, flori in inflorescenta, folosite ca flori taiate, decorative in gradini, spatii verzi, de culoare rosu, rosu- inchis, sau portocaliu-inchis.
Antirrhinum majus supergeants – tulpini intre 90-110 cm, flori in inflorescenta, folosite ca flori taiate;
Antirrhinum majus nanum – tulpini intre 50-60 cm, foarte ramificate, inflorescente laxe, de culoare rosu-inchis-negru, roz- cu pete galbene, sau portocalii;
Antirrhinum majus nanum pumila – tulpini intre 20-30 cm, foarte ramificate, cu flori putin in inflorescente, de culoare alba, galbena, purpurie;
Categorie: Flori
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Floarea Gura Leului-Antirrhinum majus: cultivare, ingrijire