ian. 09 2013
Guzmania: ghid complet de ingrijire, inmultire
Demumire populara: Guzmania
Denumire stiintifica: Guzmania spp.
Origine: Guzmania spp. cuptinde spcii de plante originare din zonele vestice ale Indiei, Americii Centrale si de Sud.
Proprietati ornamentale: Guzmania cuprinde plante epifite (creste pe alte plante), cu aspect de rozeta, cu un sistem radicular slab dezvoltat. Guzmania ajunge la inaltimi de 30-80 cm si un diametru intre 20-50 cm.
Frunzele Guzmaniei sunt lungi si inguste. In partea bazala frunzele sunt dispuse sub forma de rozeta, ce are rolul de a retine apa. Culoarea frunzelor guzmaniei este verde-lucios. Guzmania este o planta decorativa datorita bracteelor si florilor frumos colorate.
Florile Guzmaniei traiesc o perioada scurta de timp, fata de bractee care rezista chiar si cateva luni.
Substratul (pamantul) se recomanda sa fie format dintr-un amestec de turba, pamant de frunze, muschi si nisip. Ghiveciul pentru Guzmania se recomanda sa fie mai lat decat inalt.
Udarea se face cu putina apa in substrat, astfel incat acesta sa fie reavan si foarte bine drenat. Guzmania se uda cu apa necalcaroasa (sau de ploaie) in rozeta, astfel incat sa existe apa mereu in acea zona (nu si iarna), iar la interval de doua luni trebuie golita apa integral si reumpluta rozeta.
Temperatura optima pentru Guzmania trebuie varieze intre 20-28°C, dar sa nu scada sub 15°C. Pentru o crestere buna a Guzmaniei trebuie sa aiba caldura la nivelul radacinilor. Umiditatea atmosferica trebuie sa fie relativ mare (80%), in cazul in care aceasta nu atinge valori ridicare, se recomanda pulverizarea plantei cu apa.
Lumina optima pentru Guzmania este cea directa, iar pe perioada verii trebuie ferita de actiunea directa a razelor de soare (prin umbrire).
Inmultirea Guzmaniei se realizeaza prin lastarii ce rezulta dupa inflorirea plantei. Dupa ce vechea rozeta a murit, se recomanda taierea ei, fara a afecta noii lastari. Acestia vor forma viitoarea planta ce va inflori anul urmator. Se mai poate inmulti si prin separarea lastarilor bazali cu mare atentie sa nu afectam radacinile.
Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) se recomanda o data pe luna in perioada de crestere, folosind ingrasaminte specifice plantelor suculente si cactusilor.
Boli si daunatori:
Boli:
- Putrezirea coletului cauzata de (Pythium spp.), boala apare in conditii de umiditate crescuta (in sera);
- Fuzarioza (Fusariun bulbigenum) provoaca putrezirea coletului atunci cand substratul nu este bine drenat;
Daunatori:
- Paduchele lanos su Cosenile fainoase.
- Acarienii, in special Paianjenul rosu comun (Tetranychus urticae).
“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (pesticidul) conform recomandarilor de pe eticheta”
Specii si varietati:
- Guzmania lingulata – are frunze lungi sub forma de lance (30 cm) verzi-stralucitoare. Florile sunt mici (albe-galbene) inconjurate de bractei rosii, ele fiind partea decorativa a Guzmaniei (Vezi fig.).
- Guzmania conifere – are funze lungi, inguste si rigide, vara apare inflorescenta inalta, conica, rosie si varful portocaliu. Poate ajunge la 1 m inaltime.
- Guzmania tricolor – florile sunt albe inconjurate de bractei brune si violete.
- Guzmania musaica – are frunze verde deschis cu striatii rosii si verde inchis, flori albe-galbene si bractei oranj. Ajunge la 45 cm inaltime.
- Guzmania sanguinea – are frunze lungi, verzi la interior si rosii la varf si flori galbene
- Guzmania zahnii variegate – este una dintre cele mai frumoase specii de Guzmania. Are frunze lungi si subtiri verzi sau rosii-aramii cu margine maronie. Ajunge la inaltimi de 60cm.
Atentie!!!
– Culoarea bruna a frunzelor indica putrezirea radacinilor cauzata de exces de umiditate in sol;
– Patarea galbena a frunzelor indica o actiune a soarelui asupra plantei;
– Aerul uscat din incapere determina brunificarea varfurilor frunzelor;
– Excesul de apa in substrat duce la moartea plantei prin putrezire;
– Daca planta care a inflorit moare si la baza plantei au aparut lastari tineri, acesta este un ciclu normal, planta noua se va forma din noii lastari.
Categorie: Flori
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Guzmania: ghid complet de ingrijire, inmultire