dec. 08 2011

Hortensia (Hydrangea spp): ghid complet Ingrijire, Inmultire

Familia: SAXIFRAGACEAE

Demumire populara: Hortensia, Hortensie, Ortensie, Ortensia

Denumire stiintifica:  Hydrangea paniculata, Hydrangea sargentiana

Origine: Hortensia este originara din China, Japonia, America Centrala si de Sud.

Proprietati ornamentale: este o planta perena cu aspect de arbust, cu inaltime ce variaza intre 50-150 cm. Frunzele sunt verzi, mari, iar la sfarsitul toamnei cad. Florile sunt mari, globuroase si colorate diferit: alb, roz, albastru.

Hortensia este cultivata mai ales pentru decorarea parcurilor si gradinilor.

Hortensia se cultiva si  la ghiveci (container), ca planta de apartament. Cultivarea la container (in casa – apartament) pe o perioada mai lunga (mai multi ani), este problematica, daca planta nu trece prin  perioada de repaus din timpul iernii (2-8°C).

Substratul (pamantul): hortensia (Hydrangea paniculata) prefera substrat bogat, reavan si fara carbonati (prezenta carbonatilor induce o carenta severa de Fier). Cel mai adesea se recomanda un amestec de pamant de padure, turba si nisip. In functie de pH-ul solului (substratului) florile hortensiei se vor colora diferit, astfel: un pH 6 determina culoarea roz a florilor, pH 5,5 determina culoarea albastra si un pH 5,5-6 culoarea alba.

Udarea florilor de hortensie (Hydrangea paniculata) se face cu apa la temperatura camerei. In perioada de crestere (primavara-toamna) hortensia trebuie udata cu cantitati mari de apa, ea fiind o planta iubitoare de apa. Se recomanda mentinerea pamatului din ghiveci mereu reavan. In perioadele cu temperaturi mai mari se va pulveriza planta cu apa pe frunze. Utilizati la udat preferabil apa de ploaie sau apa cu duritate cat mai scazuta.

Temperatura optima pentru cresterea si inflorirea hortensiilor este intre 15-20°C. Daca temperatura este mai mica de 15°C florile hortensiei pot rezista chiar si 6 saptamani, iar daca temperatura depaseste 21°C florile se ofilesc si mor.

Lumina este factor important pentru cresterea plantei pentru a avea un aspect placut. Hortensia prefera o lumina indirecta, aceasta trebuie amplasata in locuri luminoase ferite de razele soarelui

Inmultirea hortensiei (Hydrangea paniculata) se face prin butasi sau prin separarea (despartirea) tufei. Butasii se taie primavara sau la sfarsitul verii si trebuie sa aiba 9-10 cm lungime si 2-3 noduri. Pentru stimularea inradacinarii se pot trata butasii cu stimulenti rizogeni (de inradacinare – Radistim sau Atonik). Dupa inradacinare butasii se replanteaza in ghivece, ei vor inflorii in primavara viitoare.

Se mai poate face si  marcotarea plantei prin musuroire, urmata dupa inradacinare de despatirea plantelor inradacinate.

Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) se face odata pe saptamana cu ingrasamant lichid pentru plante cu flori, de primavara pana toamna, pentru a ajuta planta sa mentina florile cat mai mult timp. Se mai pot administra si ingrasaminte cu eliberare lenta, o data la cateva saptamani.

Boli si daunatori

1. Bolile hortensiilor:

  • Fainarea (Microsphera polonica) apar pete albicioase cu forme neregulate, pe plante si pe butasi.
  • Putregaiul cenusiu (Botrytis cinerea) – se manifesta prin ofilirea inflorescentelor. Se combate prin reducerea cantitatii de apa cu care se uda planta.

2. Daunatorii hortensiei

“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (pesticidul) conform recomandarilor  de pe eticheta”

Specii si varietati:

  1. Hydrangea macrophylla – este cea mai raspandita specie de hortensie in gradini si ca planta in ghiveci. Are frunze mari, ovale cu marginea zimtata si flori globuroase colorate diferit. Vezi fig. 1-6;
  2. Hydrangea paniculata – este o specie arbustiva ce ajunge la inaltimi de pana la 6 metri, rustica, infloreste din iulie si are  flori albe sau roz si frunze cu margini dintate. Are o inflorescenta sub forma de panicul (piramidala). Vezi fig. 7-8;
  3. Hydrangea sargentiana – este un arbust ce poate ajunge la 3 m inaltime. Infloreste pe toata perioada verii iar florile sunt in forma de corimb (umbrela) cu flori fertile de culoare liliachie si flori albe (sterile). Ramurile si frunzele sunt pubescente (paroase). Vezi fig. 9-10.

Atentie!!!

  • Se recomanda ciupirea plantei pentru a stimula crearea de noi lastari (indesirea tufei).
  • Florile de Hortensie se pastreaza pe planta pana primavara, cand urmeaza sa fie taiate. Acestu lucru stimuleaza inflorirea.
  • Taierea plantelor de hortensie se va face iarna sau primavara devreme.
  • Lipsa apei este evidentiata prin incretirea si vestejirea frunzelor, ele devin maro pe margine.
  • In perioada de repaus palntele fara frunze se aseaza in sere sau rasadnite reci.
  • Hortensia iarna – La plantele tinere se recomanda protectia impotriva inghetului – se pot musuroii zonele bazale ale plantei de hortensia sau se pot acoperii cu frunze tufele.

Fig. 1  Hortesia de gradina ‚franceza’ (Hydrangea macrophylla)

Hortensia3

Fig. 2 Hortesia de gradina ‚franceza’ (Hydrangea macrophylla)

Hortensie_plosnita

Fig. 3  Hortensie de padure (Hydrangea arborescens) frecventata de o plosnita

Hortensie

Fig. 4  Hortesia de gradina ‚franceza’ (Hydrangea macrophylla), la ghiveci

Hortensie_container

Fig. 5  Hortesia de gradina ‚franceza’ (Hydrangea macrophylla), la ghiveci

Fig. 4 Hortensie (Hydrangea hortensis)

Fig. 6  Hortesia de gradina ‚franceza’ (Hydrangea macrophylla)

Fig. 7  Hortensia cu panicule (Hydrangea paniculata)

Fig. 8  Hortensia cu panicule (Hydrangea paniculata)

Fig. 9  Hortensia cu frunze aspre (Hydrangea aspera ‚Sargentiana’)

Fig. 10  Hortensia cu frunze aspre (Hydrangea aspera  ‚Sargentiana’)

Fig. 11  Hortensia cu frunza de stejar (Hydrangea quercifolia)

Categorie: Arbori & Peisagistica

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Hortensia (Hydrangea spp): ghid complet Ingrijire, Inmultire

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii