mart. 28 2024
Hoya kerrii variegata – planta cu frunze in forma de inima
Demumire populara: Hoya, Floarea de ceara, Floarea de portelan, Hoya cactus, Hoya Sf. Valentin
Denumire stiintifica: Hoya kerrii variegata
Proprietati ornamentale: Hoya kerrii variegata este o planta perena cu crestere lenta, fiecare frunza poate aparea la intervale mari de timp (4-5 luni).
Hoya kerrii variegata este o planta de apartament, simbol al zilei de Sfantul Valentin, decorativa prin frunze si flori.
Frunzele de Hoya kerrii variegata sunt carnoase, suculente, in forma de inima, de culoare verde cu marginile crem-galbui.
Florile apar vara sau toamna, dupa 2-3 ani de vegetatie, grupate in inflorescente delicate (20-25 flori) de culoare alba-crem-caramiziu, in centru secreta un lichid dulce (nectar), usor parfumate.
Substratul (pamantul) pentru Hoya kerrii variegata trebuie sa fie format dintr-un amestec de pamant de padure : turba : nisip, cu un pH de 6,5-7. Substratul trebuie sa fie bine drenat pentru a se evita exesul de apa de la nivelul radacinilor.
Udarea la Hoya kerrii variegata se realizeaza la intervale mari de timp (1-2 ori pe luna), folosind cantitati moderate de apa. Intrucat Hoya kerrii variegata este o planta suculenta, rezistenta la seceta, excesul de umiditate de la nivelul radacinilor poate conduce la putrezirea acestora si afectarea intregii plante.
Temperatura pentru Hoya kerrii variegata pe timpul iernii poate varia intre 12℃-18℃, iar pe timpul verii temperatura ar trebui sa nu depaseasca 26-27℃ .
Lumina indirecta este cea optima pentru Hoya kerrii variegata, aceasta prefera spatiile luminoase, dar in timpul verii trebuie ferita de actiunea directa a razelor de soare. Se recomanda amplasarea ghivecelor pe pervazele cu expozitie estica sau vestica.
Inmultirea se realizeaza prin butasi prelevati cel mai bine vara sau primavara.
Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) la Hoya kerrii variegata se recomanda sa se realizeze cu ingrasaminte specifice pentru plantele suculente, decorative prin flori din aprilie pana in septembrie.
ATENTIE !!!
- Excesul de apa din substrat duce la putrezirea radacinilor, ofilirea frunzelor si chiar moartea plantei;
- Dupa aparitia bobocilor florali, ghiveciul nu trebuie rotit sau mutat;
- Transplantarea se face primavara, la intervale mari de timp (3-4 ani);
- Udarea excesiva si temperatura ridicata pe timpul iernii pot impiedica inflorirea;
- Frunzele maronii sunt efectul expunerii directe la soare;
- Pedunculii florali (codita) nu trebuie taiati dupa ce florile s-au ofilit, deoarece anul urmator pe acestia apar noile flori.
Categorie: Flori
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Hoya kerrii variegata – planta cu frunze in forma de inima