mart. 14 2016

Ingrijirea Muscatelor Curgatoare Tiroleze: sfaturi utile

Ingrijirea Muscatelor Curgatoare_1Muscatele curgatoare  (EN- Ivy geranium) sunt specii de plante erbacee perene, cataratoare (curgatoare), originare din Africa de Sud, ce pot ajunge la o inaltime de 30-60 cm.

Frunzele de muscate curgatoare Tiroleze (Pelargonium peltatum)  sunt lobate, semisuculente, de culoare verde acoperite cu perisori foarte mici.

Inflorirea la muscatele curgatoare dureaza de primavara pana toamna.

Florile muscatelor sunt  grupate in inflorescente, sunt decorative, colorate intr-o multitudine de culori. Pentru stimularea înfloririi se recomanda înlăturarea florilor uscate.

Pelargonium peltatum sunt adesea cultivate ca flori de gardina plantate in ghivece, jardiniere, cosuri suspendate, sau ca floare de interior (iarna).

Pentru o buna crestere si inflorie se recomanda ampalsarea ghivecelor cu Muscate curgatoare Tiroleze  in locuri luminoase, partial insorite, unde soarele sa ajunga la plante dimineata si dupa-masa. Soarele arzator de la orele pranzului le pot provoca arsuri pe frunze.

Pentru un aspect compact al ghivecelor cu Muscate curgatoare,  se recomanda ciupirea varfurilor lastarilor, determinind astfel cresteri noi, indesirea plantelor si o inflorire mai bogata.

Substratul trebuie sa fie bine drenat, fomat dintr-un amestec de pamant de frunze, mranita si nisip, cu o fertilitate medie.

pH variaza intre neutru-slab alcalin. Inainte de plantarea muscatelor in ghivece (cosuri, jardiniere), se recomanada amplasarea la baza ghiveciului a unui strat de drenaj format din nisip sau pietris.

Transplantarea se poate realiza la 1-2 ani sau anual, daca se observa ca radacinile plantei trac prin orificiile de la baza ghiveciului.

Ghivecele pentru Muscatele curgatoare trebuie sa fie mult mai late decat adanci.

Muscatele curgatoare se iau de afara inainte de venirea primului inghet, se aduc in spatii protejate (holuri, solarii, sere, verande, etc) … pentru mai multe informatii cititi  Ingrijirea muscatelor iarna.

In perioada rece muscatele curgatoare se pot amplasa:

–  in spatiile luminoase,  pe pervaze, unde temperatura ar trebui sa fie intre 16-21°C;

– in spatii întunecoase si racoroase (beciuri, garaje). Aceasta perioada de repaus este recomandata pentru a putea avea o inflorire mai buna anul urmator.

Udarea Muscatelor curgatoare se face diferit in functe de sezon. De primavara pana toamna, udarea se face cu cantitati suficiente de apa (este de preferat apa de ploaie), iar inainte de fiecare udare se recomanda verificarea partii superioare  (1-2 cm) a substartului sa fie uscata. Vara, cand temperaturile sunt foarte ridicate, udarea se poate face la 1-2 zile. Pentru perioada de iarna, udarea se face foarte rar daca ghivecele sunt amplasate in spatii luminoase si se intrerupe pana primavara daca ghivecele sunt in beciuri răcoroase si întunecoase.

Inmultirea la Muscatele curgatoare se realizeaza prin butasi sau seminte.  Se recomanda confectionarea  butasilor de 8-10 cm (taierea la baza  – sub un nod), din tulpini sanatoase.  Butasii prelevati se curata de frunzele bazale si apoi se planteaza in ghivece cu substrat reavan, unde in 20-25 zile urmeaza sa inradacineze.

Daca se doreste o inflorire mai timpurie, se pot preleva si planta butasii de toamna.

Semanarea semintelor se face de primavara pana toamna in vase cu substrat bine drenat amplasate in spatii cu  temperaturi ce pot varia intre 20-25°C. Germinarea semintelor poate dura intre 3-4 saptamani, iar florile apar dupa 15-16 sapatamani de la semanare.

Fertilizarea se face in perioada de crestere si inflorire, folosind ingrasaminte cu continut mai ridicat de fosfor si potasiu (stimuleaza inflorirea), cu eliberare lenta sau ingrasaminte lichide pentru plante cu flori. Pentru mai multe informatii cititi articolul dedicat … Fetilizarea muscatelor.

Boli

Putregaiul cenusiu – apare in conditii de umezeala excesiva si se combate cu fungicide specifice.

Daunatori

Afidele, Paduchii lanaosi, Musculita alba de sera, etc.

Ingrijirea Muscatelor Curgatoare_2

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Ingrijirea Muscatelor Curgatoare Tiroleze: sfaturi utile

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii