mart. 29 2017

Burta lui Buda (Jatropha podagrica): ingrijire

Familia: Euphorbiaceae

Denumirea populara: Burta lui Buda

Denumirea stiintifica:  Jatropha podagrica

Origine: este o planta tropicala erbacee, originara din America Centrala.

Proprietati ornamentale: Jatropha podagrica este o planta perena, cu aspect de arbust, care ajunge la inaltimi de 40-60 cm. In tara noastra este cultivata ca planta de apartament.

Frunzele sunt simple, largi, alterne, palmat-lobate (cu 5 lobi) si petiolate, cu nervuri proeminente si culoare verde.

Trunchiul (tulpina) plantei este umflat la baza, de culoare maro-verzui, fara ramificatii, umpluta la interior cu o seva de culoare laptoasa. Forma tulpinii este cea de la care s-a inspirat denumirea plantei „Burta lui Buda”.

Florile sunt dispuse in inflorescente de tip cima, cu 5 flori stelate, de culoare rosu-somon. Florile mature se transforma in fructe de culoare verde , de dimensiunea unei afine, care contine semintele (0,5-0,7 cm lungime) folosite pentru inmultirea plantei.

Inflorirea are loc de primavara pana la sfarsitul verii.

Substratul pentru Jatropha podagrica poate fi format dintr-un amestec de turba, pamant de frunze si nisip, bine drenat, cu pH neutru. Transplantarea se poate realiza primavara, doar daca se doreste improspatarea substratului.

Udarea la Jatropha podagrica se realizeaza cu cantitati moderate de apa, pe timpul verii si cu cantitati reduse, sau chiar deloc, iarna. Intre doua udari, se recomanda lasarea substratului de la suprafata sa se usuce. Aceasta planta preferand substratul semi-uscat.

Lumina este un factor important pentru cresterea si inflorirea la Jatropha podagrica, aceasta prefera spatiile insorite si semi-umbrite, pe timpul verii trebuie ferita de actiunea directa a razelor de soare.

Inmultirea se poate realiza prin seminte, semanate primavara.

Fertilizarea se poate realiza o data pe luna, in perioada de cresterea, folosind ingrasaminte specifice plantelor cu flori.

Daunatori: Paianjenul rosu, Afide.

Boli: umiditatea crescuta poate fi cauza aparitiei bolilor de sol cauzate de bacterii sau ciuperci.

Fig. 1 Burta lui Buda (Jatropha podagrica)

Fig. 2 Burta lui Buda (Jatropha podagrica)

Fig. 3 Burta lui Buda (Jatropha podagrica)

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Burta lui Buda (Jatropha podagrica): ingrijire

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii