iul. 25 2015
Karaka (Corynocarpus laevigata): ingrijire, inmultire
Demumire populara: Karaka (nume ce provine de la culoarea portocalie a fructelor), Kopi
Denumire stiintifica: Corynocarpus laevigata sin. Corynocarpus laevigatus
Origine: Corynocarpus laevigata este un arbore peren originar din Noua Zeelanda, ce formeaza impreuna cu alti arbori paduri pe zonele de coasta.
Proprietati ornamentale – Corynocarpus laevigata este un arbore ce are coroana rotunda si densa, cu inaltimi intre 10-15 m.
Trunchiul poate ajunge la 80-90 cm diametrul.
Frunzele sunt eliptice, lucioase, alungite, de pana la 20 cm lungime, de culoare verde inchis, sau colorate in doua culori (varietatea – Corynocarpus laevigata variegata)
Florile sunt hermafrodite, mici (5 mm diametru), formate pe o inflorescenta, cu petalele de culoare alba (galben deschis) si staminele verzi, ce apar in lunile mai-iunie.
Fructul apare toamna sau iarna, are forma eliptica, lungimea de 3-5 cm, culoarea variaza de la verde la orange (in functie de maturitatea lui), gust amar, foarte toxic, cu o samanta in interior.
Substratul (pamantul) pentru Corynocarpus laevigata trebuie sa fie bine drenat si de preferinta turbos. Karaka suporta si solurile nisipoase-mediu argiloase, cu un pH ce poate varia de la slab acid-neutru-slab alcalin. Vasul folosit pentru cultivarea Corynocarpus laevigatus trebuie sa aiba dimesiuni medii dar adancimi suficient de mari pentru a nu afecta radacina principala. Transplantarea plantelor se poate face la intervale mari de timp, in momentul cand radacinile ocupa in intregime ghiveciul. Transplantarea trebuie efectuata cu grija pentru a nu afecta radacina principala.
Udarea se face cu cantitati moderate de apa, astfel incat substratul sa fie mentinut reavan.
Temperatura pentru Corynocarpus laevigata nu trebuie sa scada sub 14-15°C.
Lumina pentru Karaka este importanta, aceasta planta trebuie amplasata in spatii luminoase dar ferita de actiunea directa a razelor de soare, ce ar putea cauza arsuri pe frunze.
Inmultirea se face prin seminte. Pentru o germinare optima acestea se recomanda sa fie semanate imediat ce au fost recoltate.
Boli: Putregaiul cenusiu (Botrytis spp.).
Varietati: Corynocarpus laevigata „Variegata”
Categorie: Flori
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Karaka (Corynocarpus laevigata): ingrijire, inmultire