mai 03 2015
Kumquat (Citrus japonica): ghid complet de ingrijire
Demumire populara: Kumquat, Cumquat, Citrus Kinokuni, Fortunella
Denumire stiintifica: Citrus japonica sin. Fortunella japonica
Origine: Kumquat este o planta originara din Sudul Asiei. Aceasta planta a fost cultivata cu mult timp in urma in China, Japonia, India si Europa (1846).
Proprietati ornamentale: Kumquat este arbust care poate fi crescut si in ghiveci, acesta ajungand pana la inaltimi de 2.5-4 m si un diametru al coroanei de 1.5-2 m (la varsta de 10-20 ani).
La noi in tara se cultiva ca planta de apartament dar de la inceputul verii si pana toamna poate fi scos in balcon, curti, decorarea teraselor sau gradinilor. Toamna, cand temperaturile pe timpul noptii scad, se recomanda mutarea plantei de Kumquat in spatii ferite de inghet.
Este o planta cu frunzele persistente, dese, de culoare verde inchis, lucioase si parfumate. Florile au culoarea roz sau alba, parfumate, in urma lor apar fructele de culoare portocalie, delicioase.
Kumquat este o planta autofertila, nefiind nevoie de alta planta pentru polenizare. Fructele de Kumquat sunt folosite in stare proaspata sau preparate in dulceata sau alte feluri de mancare. Spre deosebire de restul citricelor, Kumquat se mananca cu tot cu coaja exterioara.
Substratul (pamantul) se recomanda sa fie reavan si bine drenat. Se poate folosi un amestec format din: 2 parti pamant de padure (humus de padure) si o parte turba. O alta varianta ar fi substartul pe baza de turba din comert. Pentru un drenaj corespunzator, se aseaza la baza ghiveciului un start de doua degete de nisip.
Kumquat vegeteaza pe solurile: nisipoase, lutoase, argiloase, calcaroase cu o fertilitate moderata. pH-ul suportat de Kumquat poate fi slab acid – neutru – slab alcalin.
Transplantarea se realizeaza anual sau la doi ani, in functie de dimensiunea plantei. Plantele tinere au o crestere lenta, acestea nu produc fructe. In momentul transplantarii trebuie sa fim atenti la radacini si alegem un ghiveci mai mare decat cel folosit anterior.
Udarea este foarte importanta in cresterea si dezvoltarea plantelor de citrice, mai ales cele cultivate in ghivece. Si la Kumquat udarea trebuie sa se realizeze cu o cantitate de apa moderata, astfel incat substatul sa fie mentinut reavan. Udarea pe timpul iernii se va face la intervale mai mari de timp. Pentru udarea la Kumquat se recomanda apa de ploaie, sau apa de la robinet la temperatura camerei (lasata 24 ore pentru a se evapora clorul).
Temperatura pentru Kumquat pe timpul iernii, poate scadea sub -8ºC, iar vara temperatura poate ajunge pana la 30-35 ºC.
Lumina este un factor important pentru planta de Kumquat, aceasta prefera spatiile insorite, mai ales cele cu expozitie suduica, ferita de curenti de aer. Soarele direct incurajaza cresterile si inflorirea.
Inmultirea se face prin butasire (butas de ramura) sau prin altoire.
Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) se recomanda la inceputul perioadei de crestere. Fertilizarea se face utilizand ingrasaminte specific pentru citrice, acestea stimuland cresterea si inflorirea plantelor de Kumquat.
Boli:
Putregaiul bacterian; Putregaiul micotic; etc.
Daunatori:
- Afidele (paduchi mici de diverse culori) a caror prezenta se poate observa prin existenta unor pete lucioase si lipicioase aflate pe frunze sau flori);
- Paduchele verde al castravetilor (Aphis gossypii);
- Paduchele testos (cititi articolul specific);
- Paduchele lanos (cititi articolul specific);
- Acarieni (paianjeni microscopici) care se pot observa cu ajutorul microscopului.
Categorie: Flori
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Kumquat (Citrus japonica): ghid complet de ingrijire