feb. 03 2018
Laleaua pestrita – Fritillaria meleagris: ghid de ingrijire
Demumire populara: Laleaua pestrita, Laleaua sălbatica, Floarea de șah, Bibilica, Floare de guinea, Capete de sarpe
Denumire stiintifica: Fritillaria meleagris
Origine: Laleaua pestrita este o planta originara din Europa.
Proprietati ornamentale: Laleaua pestrita este o planta perena cu bulbi, tulpini firave ce ajung la inaltimi de pana la 30-40 cm si la 5-7 cm latime. Bulbii se planteaza la o adancime de 4 ori mai mare decat dimensiunea lor, la distante de 6-7 cm intre plante.
Lalaeaua pestrita este intalnita si ca planta spontana in Romania sau cultivata in gradini, containere, borduri, vase decorative.
Frunzele la Fritillaria meleagris sunt alterne, cate 3-6 pe o tulpina, usor canelate, cu margini intregi, lungi, lat-lanceolate de culoare verde, late de 1-3 cm. Partea aeriana se usuca dupa trecerea florilor iar cea subterana „bulbii” intra in starea de inactivitate, iar in primavara urmatoare pornesc in vegetatie.
Inflorirea Lalelei pestrite are loc de la mijlocul la sfarsitul primaverii (aprilie-mai).
Florile apar in partea superioara a tulpinilor (1-2 pe o tulpina), au forma de clopotel, cu diametru de 4-5 cm, colorate in alb, purpuriu sau rosu-maroniu cu puncte albe sau roz si moros urat (asemanator cu urina de pisica, sau blana uda).
Fructele sunt tip capsula, de forma globuloasa, lunga de 2-3 cm.
Substratul (pamantul) pentru Laleaua pestrita trebuie sa fie bine drenat, aerat, bogat in substante nutritive, cu un pH neutru-slab alcalin.
Udarea la Laleaua pestrita se realizeaza cu cantitati moderate de apa, astfel incat substratul/solul sa fie mentinut reavan.
Lumina este importanta pentru cresterea si dezvoltarea Lalelei pestrite aceasta trebuie amplasata in spatii luminoase sau semiumbrite,
Inmultirea la Laleaua pestrita se realizeaza prin seminte (semanate toamna in alveole), acestea necesitand temperaturi scazute pentru a putea germina in primavara, sau prin divizarea bulbilor (la sfarsitul verii).

Fig. 7 Laleaua pestrita (Fritillaria meleagris), ROMANIA, Reci, COVASNA

Fig. 8 Laleaua pestrita (Fritillaria meleagris), ROMANIA, Reci, COVASNA
Categorie: Flori
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Laleaua pestrita – Fritillaria meleagris: ghid de ingrijire