nov. 10 2013
Palmierul fantana (Livistona rotundifolia): ingrijire
Demumire populara: Livistona rotundifolia, Palmierul fantana, Palmierul cu frunze rotunde, Palmierul de masa
Denumire stiintifica: Livistona rotundifolia
Origine: Livistona rotundifolia este o specie de palmier originara din Australia si Africa.
Proprietati ornamentale: Livistona rotundifolia este un palmier cu crestere lenta, de dimensiuni mijlocii si mari (inaltime10-20 m si latime de 5-7 m cultivat afara in zonele cu climat bland). Livistona rotundifolia cultivat la ghiveci-container ajunge la 2 m inaltime. Trunchiul este viguros, tulpinile lungi acoperite cu peri asprii sau tepi, frunzele sunt de culoare verde-inchis, lucioase, aproape rotunde si divizate. Plantele tinere au frunzele slab sectate comparativ cu cele adulte, care au frunzele adanc sectate (incizate). Florile apar primavara tarziu, doar la plantele mai in varsta si sunt de culoare verde-pubescente, grupate in ciorchini (Vezi fig.), iar dupa ce se trec in locul lor apar fructe mici de culoare rosu aprins (negre la maturitate).
Palmierul de Livistona rotundifolia se cultiva in tara noastra la ghivece. In perioada calda din an, plantele pot fi scoase afara (balcoane, terase, gradini, parcuri, etc.). In perioada rece, plantele de Livistona rotundifolia se muta in locuri adapostite si luminoase (verande, holuri luminoase, sere incalzite, etc.).
Substratul (pamantul) pentru Livistona rotundifolia trebuie sa fie bine dranat si poate fi format dintr-un amestec de pamant de gradina si nisip sau substrat universal pentru flori+nisip. Se recomanda ca pH-ul substratului sa fie slab-acid pana la neutru.
Transplantarea se recomanda sa se realizeze la intervale mari de timp (3-4 ani), dar anual se poate schimba o parte din substrat de la suprafata ghiveciului, cu multa atentie, fara a rupe radacinile existente. La transplantare, nu deranjam pamantul de pe radacini si nici radacinile, intrucat pamierii sunt extrem de sensibili la afectarea sistemului radicular.
Udarea palmierului de Livistona rotundifolia se face cu regularitate in perioadele calduroase, astfel incat substratul sa ramana in permanenta reavan. Iarna Livistona rotundifolia se uda cu cantitati moderate de apa. Apa trebuie sa aiba temperatura mediului in care traieste planta si se foloseste preferabil apa de ploaie.
Temperatura pentru Livistona rotundifolia pe timpul iernii (perioada rece din an) nu trebuie sa scada sub 10-12℃ iar pe timpul verii (perioada calda din an) poate sa ajunga la 27-29℃.
Lumina este importanta pentru Livistona rotundifolia, aceasta preferand locurile insorite (are temperament de lumina). Livistona rotundifolia poate fi amplasata sub actiunea directa a razelor de soare doar daca planta este matura. Plantele tinere trebuiesc ferite de actiunea directa a soarelui, ele pot fi amplasate la semiumbra.
Inmultirea palmierului de Livistona rotundifolia se face prin seminte.
Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) se realizeaza o data pe luna in perioadele calduroase ale anului, utilizand ingrasaminte pentru palmieri; universale pentru flori sau cele pentru plante decorative prin frunze. Iarna, fertilizarea se face rar (o data la doua luni). Se recomanda utilizarea de ingrasamintelor cu eliberare lenta-controlata care au diverse formulari (batoane, granule, tablete, etc.).
Daunatori:
Afide, Acarieni – paianjeni de plante, Trips, Paduchi lanosi, Musculita alba, etc.
Boli:
Pythium, Fusarium, Putregaiuri (Botrytis spp.), Brunificarea radacinilor (Thielaviopsis basicola), Helmintosporioza (Helminthosporium spp.);
“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (pesticidul) conform recomandarilor de pe eticheta”
ATENTIE !!!
- Umiditatea foarte scazuta a aerului poate duce la schimbarea culorii frunzelor si chiar uscarea acestora;
- Se recomanda pulverizarea cu apa pe frunze in prrioadele foarte calduroase ale anului;
- Pentru un spect placut al plantei se recomanda taierea frunzelor uscate de la baza plantei;
- Evitati udarea excesiva si asigurati un substrat bine drenat pentru a impiedica aparitia bolilor la sistemul radicular si colet.
Categorie: Arbori & Peisagistica
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Palmierul fantana (Livistona rotundifolia): ingrijire