apr. 13 2020
Maranta leuconeura – Planta care se roaga: ghid de ingrijire
Demumire populara: Maranta, Planta care se roaga, Floarea care se roaga
Denumire stiintifica: Maranta leuconeura
Origine: Maranta leuconeura este o planta originara din padurile tropicale ale Braziliei.
Proprietati ornamentale: Maranta leuconeura este o planta rizomatoasa perena, cu crestere lenta, aspect de tufa, ce poate ajunge la 20-35 cm inaltime si 30-40 cm latime (raspandire).
Maranta leuconeura este cultivata la noi in tara ca planta de apartament decorativa prin frunze.
Frunzele sunt eliptice, largi, cu lungimi de pana la 10-12 cm, catifelate, deschise pe timpul zilei, iar noaptea stranse in sus, ca si cum s-ar ruga (de unde si numele de “Planta care se roaga”). Frunzele sunt colorate in culori diferite pe fiecare parte. Pe partea superioara se observa culoarea verde deschis cu pete de culoare verde inchis sau maroniu, cu nervuri evidentiate, de culoare alba, iar pe cea inferioara, predomina culoarea violet cu pete.
Pentru un aspect placut al plantelor, se recomanda indepartarea frunzelor bazale uscate sau ofilite.
Florile apar rar la plantele cultivate in apartamente, ele pot aparea la sfarsitul primaverii sau inceputul verii, sunt mici, de culoare alba cu violet, nu foarte decorative.
Substratul trebuie sa fie bine drenat, format dintr-un amestec de turba, pamant si nisip, cu fertilitate moderata si un pH neutru.
Transplantarea se poate efectua primavara, cand radacinile plantelor au ocupat aproape in intregime ghiveciul. Anual, se recomanda inlocuirea substratului de la suprafata ghiveciului cu unul proaspat.
Udarea la Maranta leuconeura se face cu regularitate, folosind cantitati suficiente de apa, astfel incat substratul sa fie mentinut reavan (mai ales vara). Daca substratul este prea uscat, frunzele plantei se ruleaza.
Temperatura pe timpul iernii nu trebuie sa scada mult sub 16ºC, iar in restul anului prefera temperaturi cuprinse intre 18-26 ºC.
Maranta leuconeura este o planta care refera spatiile semiumbrite sau umbrite, ferite de razele directe ale soarelui. Coloritul deosebit al frunzelor se obtine daca aceasta este amplasata la umbra, acesta fiind un avantaj al acestei plante. Actiunea directa a razelor de soare asupra plantei poate produce ingalbenirea frunzelor.
Inmultirea plantelor de Maranta leuconeura se face prin butasi (8-10 cm lungime, cu 2-3 frunze) sau prin divizarea tufei (primavara).
Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) se poate realiza o data pe luna, de primavara pana vara, folosind ingrasaminte specifice plantelor decorative prin frunze, si se intrerupe in perioada de repaus (toamna-iarna).
Daunatori:
“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (pesticidul) conform recomandarilor de pe eticheta”
Categorie: Flori
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Maranta leuconeura – Planta care se roaga: ghid de ingrijire