ian. 12 2016
Margarete -Leucanthemum vulgare: ingrijire, inmultire
Demumire populara: Margarete, Margarita, Aurata, Tataiasa
Denumire in alte limbi: Marguerite, Margareten
Denumire stiintifica: Leucanthemum vulgare, sin. Chrysanthemum leucanthemum
Origine: Margaretele sunt plante originare din Europa si zona temperata a Asiei.
Proprietati ornamentale Margaretele sunt plante erbacee perene, rizomatoase (radacinilie sub forma de rizomi), cu inaltimi ce variaza intre 50-100 cm inaltime si un diametru de 30-40 cm.
Tulpinile sunt slab ramificate, iar la baza plantei apar lastari laterali, rizomatosi si taratori.
Frunzele sunt robuste, cele de la baza au aspect de lingura, cele superioare sunt subtiri (alungite), dintate pe margine, de culoare verde inchis.
Margaretele infloresc de la sfarsitul primaverii si dureaza pana toamna (iunie-septembrie).
Florile au 4-5 cm diametru, cu petale subtiri de culoare alba, in jurul unui disc galben, hermafrotide, polenizate de catre albine.
Margaretele sunt flori perene ornamentale, decorative prin flori, cultivate in gradini si inatalnite in flora spontana in tara noastra pe pajisti.
Substratul (pamantul) se recomanda sa fie bine drenat, cu o fertilitate moderata, cu umiditate moderata si un pH ce poate varia intre neutru si slab alcalin.
Udarea la Margarete se face cu cantitati moderate de apa, astfel incat solul sa fie mentinut reavan. In perioadele de crestere si in timpul verii, udarea se poate face cu cantitati mai mari de apa.
Lumina – Leucanthemum vulgare prefera spatiile insorite sau semi-umbrite.
Inmultirea Margaretelor se face prin seminte sau prin divizarea tufei.
Semintele se seamana primavara intr-un substrat bine drenat, dar care permite si retinerea apei. In conditii optime de temperatura germinarea semintelor de Margarete dureaza cca. 3 saptamani. Rasadurile rezultate, se planteaza afara in gradini sau in ghivece, in momentul in care sunt suficient de mari.
Divizarea tufei se face primavara sau toamna. Se scoate radacina, se observa unde sunt mugurii noi, se separa, apoi se planteaza in spatiul dorit.
Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) se recomanda sa se faca folosind ingrasaminte lichide sau hidrosolubile pentru plante decorative prin flori.
Daunatori: Afide
Categorie: Flori
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Margarete -Leucanthemum vulgare: ingrijire, inmultire