mart. 31 2015
Miltonia – Orhideea panseluta: ghid ingrijire, inmultire
Demumire populara: Orhideea Miltonia – Panseluta
Denumire stiintifica: Miltonia spp.
Origine: Miltonia cuprinde cca. 20 specii si reprezinta un gen al Orhideelor originar din padurile Braziliei. O specie din acest gen a fost gasita in partea NE a Argentinei.
Proprietati ornamentale: Miltonia este o planta epifita, cu crestere rapida.
Frunzele sunt lungi, de culoare verde, care pornesc de la baza plantei din pseudobulb (organ de rezervă sau de înmulțire la orhidee).
Florile apar in partea superioara a tijei florale (1-2 flori pe o tija), au un miros placut si sunt colorate in alb, rosu, roz cu pete si margini de diferite alte culori. Florile la Miltonia nu dureaza foarte mult (1 luna) in comparatie cu alte genuri de Orhiee. Denumirea de Orhidea Panseluta vine de la forma florilor care este asemanatoare cu cea a Panselutelor.
Substratul (pamantul) trebuie permita o buna aerare si drenare. Acesta este adesea format dintr-un amestec de scoarta (pin, molid), , fibre de nuca de cocos, muschi (Sphagnum spp.) fibre Osmunda (obtinute din radacinile orhideelor), perlit, bobite de poliestiren expandat. Este recomandat sa utilizam substrat gara preparat specific din din comert.
„Un substrat testat pe Miltonia flavescens format dintr-un amestec din coaja de pin și fibre de nucă de cocos in raport de 1: 1, fertilizat cu Osmocote® 9/15/12 + micro (10 g la 1 litru de substrat), a dat rezultate foarte bune (abundenta de flori si tulpini)” – by J.G.S. Ichinose, K.F.L. Pivetta, R.B. Mazzini, R.T. Faria
Miltonia face parte din categoria de plante care nu trebuiesc separate din bulbi si transplantate. Dupa divizarea tufei, daca Miltonia este prea mica, aceasta intra in declin si moare.
Udarea trebuie sa se faca cu regularitate, mai des in perioada calda a anului. Surplusul de apa ramas in farfuria ghiveciului trebuie aruncata, pentru a preveni putrezirea radacinilor. Acest gen de Orhidee nu necesita repaus (la udare), dar necesita o umiditate atmosferica ridicata.
La udare se va utiliza apa de ploaie (la temperatura camerei) sau apa de la robinet – dupa ce a stat peste 24 intr-un vas pentru a lua temperatura camerei si a deveni libera de clor.
Temperatura care poate fi tolerata de Miltonia variaza intre 15-30°C. Orhideea Miltonia prefera spatiile calduroase. Temperatura ideala pentru Miltonia pe timpul noptii poate varia intre 14-16°C si pe timpul zilei intre 20-30°C.
Lumina pentru Miltonia este foarte importanta, aceasta prefera spatiile cu lumina directa, necesara pentru a putea inflori. La amplasarea Miltoniei trebuie sa se tina cont de actiunea razelor de soare, mai ales la pranz, care poate arde frunzele plantei.
Inmultirea se face prin butasi. Butasii pot fi realizati din lastari tineri (6-10 cm lungimela sfarsitul primaverii.
Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) se recomanda sa se realizeze de doua ori pe luna de primavara pana toamna, iar iarna se opreste fertilizarea. Ingrasamintele pot fi lichide sau batoane fertilizante cu eliberare prelungita pentru orhidee, sau Osmocote® 9/15/12 + micro.
Boli la orhidee:
- Putrezirea coletului cauzata de Pythium spp, boala apare in conditii de umiditate crescuta (in sera);
- Fuzarioza (Fusariun bulbigenum) provoaca putrezirea coletului atunci cand substratul nu este bine drenat.
Daunatorii la orhidee:
- Paduchele lanos – Cosenile fainoase;
- Acarienii, in special Paianjenul rosu comun (Tetranychus urticae);
- Afidele “Paduchi de plante” (paduchi de frunze); etc.
“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (pesticidul) conform recomandarilor de pe eticheta”
Specii si varietati:
- Miltonia spectabilis;
- Miltonia flavescens;
- Miltonia candida;
- Miltonia clowesii;
- Miltonia cuneata; etc.
Atentie!
- Miltonia prefera substratul reavan, dupa udare trebuie lasat vasul sa se scurga surplusul de apa.
- Miltonia prefera spatiile cu lumina buna, sa fie ferita de soarele direct – in orele pranzului, pentru a impiedica arderea frunzelor.
- Fertilizarea se face periodic din momnetul aparitiei tijei florale.
Categorie: Flori
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Miltonia – Orhideea panseluta: ghid ingrijire, inmultire