Horticultorul.ro

iun. 04 2015

Mini portocal (Citrus otaitensis): ingrijire

Mini-portocal-Citrus otaitensisFamilia: Rutaceae

Demumire populara: Tangerine, Otaiti Orange, Mini-portocal

Denumire stiintifica: Citrus otaitensis, Citrus tangerina

Origine: Citrus otaitensis este o planta originara din zona Sud-Estica a Asiei.

 Proprietati ornamentale: Citrus otaitensis este un hibrid intre lamai, mandarin si portocal dulce, acesta confundandu-se mereu cu clementinul. Tangerinele sunt plante tropicale, pot ajunge la inaltimi de 3-5 m daca sunt plantate direct afara sau inaltimi mai mici daca sunt crescute in ghivece.  Exista specii de tangerine si pitice, acestea sunt cel mai des cultivate in apartamente, acestea ajungand pana la 1,2-1,5 m inaltime.

La noi in tara Citrus otaitensis poate fi crescut in ghivece, amplasat afara pana cand temperaturile scad pana la limita de inghet. In aceasta perioada, planta trebuie transferata in spatii adapostite, luminoase si calde.

Frunzele sunt simple, ovate, alungite (5-10 cm), lucioase, de culoare verde inchis.

Florile sunt hermafrodite, apar primavara (Aprilie-Mai), sunt de culoare alba ce pot creste solitare sau in grupuri, frumos parfumate.

Fructul are dimensiunea mai mica decat mandarina, acestea ajung la maturitate toamna tarziu.

Substratul (pamantul) se recomanda sa fie reavan si bine drenat. Se poate folosi un amestec format din: 2 parti pamant de padure (humus de padure) si o parte turba. Se mai poate utiliza si substratul pe baza de turba din comert la care se adauga o parte nisip. Pentru a asigura un drenaj  corespunzator, se aseaza la baza ghiveciului  un start de doua degete de nisip.

Citrus otaitensis prefera un pH neutru (6-7).

Transplantarea se poate realiza primavara (la interval de 3-4 ani), inlociund vechiul vas cu unul de dimensiuni mai mari.

Udarea este foarte importanta pntru plantele de Citrus otaitensis. Udarea se face de doua ori pe saptamana (mai ales in perioadele calduroase) cand substratul de la suprafata ghiveciului este aproape uscat. Se recomanda pentru udat apa de ploaie, sau apa de la robinet la temperatura camerei (lasata 24 ore pentru a se evapora clorul).

Temperatura pentru Citrus otaitensis pe timpul iernii, poate scadea pana la 10ºC, iar vara temperatura poate ajunge pana la 20-32 ºC. Temperaturile mai mici de 10-12 ºC pot influenteaza cresterea plantei.

Lumina este un factor important pentru Tangerine, acestea prefera spatiile insorite, mai ales cele cu expozitie sudica, ferite de curenti de aer.  Soarele direct incurajeaza cresterile si inflorirea.

Inmultirea  se face prin butasire (butas de ramura – iulie-august) , prin altoire sau prin seminte (plantate primavara).

Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) se recomanda la Citrus otaitensis  de doua ori pe an.

Pentru perioada de crestere sunt recomandate ingrasamintele cu un continut mai mare de azot, iar pentru perioada de inflorire si fructificare ingrasaminte bogate in fosfor.

Boli:

Putregaiul  bacterian; Putregaiul micotic; etc.

Daunatori:

  • Acarieni (paianjeni microscopici) care se pot observa cu ajutorul microscopului.
Mini portocal (Citrus otaitensis)

Fig. 1 Mini portocal (Citrus otaitensis)

Mini portocal (Citrus otaitensis)

Fig. 2 Mini portocal (Citrus otaitensis)

Mini portocal (Citrus otaitensis)

Fig. 3 Mini portocal (Citrus otaitensis)

Mini portocal (Citrus otaitensis)

Fig. 4 Mini portocal (Citrus otaitensis)

Mini portocal (Citrus otaitensis)

Fig. 5 Mini portocal (Citrus otaitensis)

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Mini portocal (Citrus otaitensis): ingrijire

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii