iun. 04 2015
Mini portocal (Citrus otaitensis): ingrijire, inmultire
Demumire populara: Tangerine, Otaiti Orange, Mini-portocal
Denumire stiintifica: Citrus otaitensis, Citrus tangerina
Origine: Citrus otaitensis este o planta originara din zona Sud-Estica a Asiei.
Proprietati ornamentale: Citrus otaitensis este un hibrid intre lamai, mandarin si portocal dulce, acesta confundandu-se mereu cu clementinul. Tangerinele sunt plante tropicale, pot ajunge la inaltimi de 3-5 m daca sunt plantate direct afara sau inaltimi mai mici daca sunt crescute in ghivece. Exista specii de tangerine si pitice, acestea sunt cel mai des cultivate in apartamente, acestea ajungand pana la 1,2-1,5 m inaltime.
La noi in tara Citrus otaitensis poate fi crescut in ghivece, amplasat afara pana cand temperaturile scad pana la limita de inghet. In aceasta perioada, planta trebuie transferata in spatii adapostite, luminoase si calde.
Descriere/Identificare:
Frunzele sunt simple, ovate, alungite (5-10 cm), lucioase, de culoare verde inchis.
Florile sunt hermafrodite, apar primavara (Aprilie-Mai), sunt de culoare alba ce pot creste solitare sau in grupuri, frumos parfumate.
Fructul are dimensiunea mai mica decat mandarina, acestea ajung la maturitate toamna tarziu.
Radacinile citricelor (lamai, portocal, etc.) nu prezinta perisori absorbanti, rolul perisorilor absorbanti este preluat de micoriza (simbioza intre fungi/miceliul-hifele ciuperci si planta, in urma acesteia planta este ajutata sa creasca de catre ciuperca cu care intra in simbioza) care pune la dispozitia plantei elementele minerale atat de necesare. Planta este pretentioaza la transplantare intrucat trebuie sa nu afectam radacinile si balotul de pamant/substrat.
Substratul (pamantul) se recomanda sa fie reavan si bine drenat. Se poate folosi un amestec format din: 2 parti pamant de padure (humus de padure) si o parte turba. Se mai poate utiliza si substratul pe baza de turba din comert la care se adauga o parte nisip. Pentru a asigura un drenaj corespunzator, se aseaza la baza ghiveciului un start de doua degete de nisip.
Citrus otaitensis prefera un pH neutru (6-7).
Transplantarea se poate realiza primavara (la interval de 3-4 ani), inlociund vechiul vas cu unul de dimensiuni mai mari.
Udarea este foarte importanta pntru plantele de Citrus otaitensis. Udarea se face de doua ori pe saptamana (mai ales in perioadele calduroase) cand substratul de la suprafata ghiveciului este aproape uscat. Se recomanda pentru udat apa de ploaie, sau apa de la robinet la temperatura camerei (lasata 24 ore pentru a se evapora clorul).
Temperatura pentru Citrus otaitensis pe timpul iernii, poate scadea pana la 10ºC, iar vara temperatura poate ajunge pana la 20-32 ºC. Temperaturile mai mici de 10-12 ºC pot influenteaza cresterea plantei.
Lumina este un factor important pentru Tangerine, acestea prefera spatiile insorite, mai ales cele cu expozitie sudica, ferite de curenti de aer. Soarele direct incurajeaza cresterile si inflorirea.
Inmultirea se face prin butasire (butas de ramura – iulie-august) , prin altoire sau prin seminte (plantate primavara).
Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) se recomanda la Citrus otaitensis de doua ori pe an.
Pentru perioada de crestere sunt recomandate ingrasamintele cu un continut mai mare de azot, iar pentru perioada de inflorire si fructificare ingrasaminte bogate in fosfor.
Boli:
Putregaiul bacterian; Putregaiul micotic; etc.
Daunatori:
- Afidele (paduchi mici de diverse culori) a caror prezenta se poate observa prin existenta unor pete lucioase si lipicioase aflate pe frunze sau flori);
- Paduchele verde al castravetilor (Aphis gossypii);
- Paduchele testos (cititi articolul specific);
- Paduchele lanos (cititi articolul specific);
- Acarieni (paianjeni microscopici) care se pot observa cu ajutorul microscopului.
Categorie: Flori
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Mini portocal (Citrus otaitensis): ingrijire, inmultire