ian. 23 2024
Monstera specii & varietati – ingrijire, inmultire
Demumire populara: Monstera, Ananasul saracului sau Planta uragan
Denumire stiintifica: Monstera spp.
Origine: Monstera cuprinde plante originare din padurile din Sudul Mexicului si al Columbiei
Proprietati ornamentale: Monstera cuprinde plante cu frunzele mereu verzi.
Este o planta cataratoare (liana), ce poate atinge inaltimi de peste 3 m. Monstera deliciosa este cea mai raspandita specie a genului Monstera cultivata in apartament.
Frunzele sunt mici-mari (15-50 cm), au forma de inima, culoarea verde inchis cu incizii adanci (frunzele tinere nu au incizii).
Florile apar rar si nu sunt foarte decorative.
Substratul (pamantul) pentru Monstera se recomanda sa fie format dintr-un amestec de turba, pamant de frunze si nisip. Anual trebuie schimbat partial pamantul (se inlocuieste pamantul de la suprafata ghiveciului). Transplantarea se recomanda la intervale mari de timp (4-5 ani), doar in momentul cand radacinile au ocupat in intregime ghiveciul.
Udarea plantelor de Monstera se face folosind cantitati mari de apa de primavara pana toamna, in perioada rece cantitatea de apa trebuie redusa si intervalul dintre udari marit. Udarea se face numai cand substratul de la suprafata este uscat.
Temperaturile preferate de Monstera se incadreaza in intervalul 19-22°C, iar temperaturi sub 13°C nu sunt bine tolerate.
Lumina este factor important pentru Monstera, plantele din acest gen prefera locurile luminoase, dar ferite de razele directe ale soarelui.
Inmultirea la Mostera se face prin butasi prelevati din varful pantei sau portiuni de tulpina (cu cel putin o frunza).
Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) se recomanda sa se faca de doua ori pe luna in perioada de crestere (primavara -vara). Se vor utiliza ingrasaminte pentru plante decorative prin frunze – acestea contin ceva mai mult azot (N).
Daunatori:
- Paduchii lanosi (cosenilele fainoase);
- Acarienii – Paianjenul rosu comun (Tetranychus urticae).
“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (pesticidul) conform recomandarilor de pe eticheta”
Specii si varietati/ cultivaruri:
- Monstera deliciosa – este originara din Sudul Mexicului, are frunze mari lucioase, odata cu cresterea frunzelor acestea formeaza lobi proeminenti;
- Monstera pertusa – este o planta cataratoare cu frunze moi de culoare verde inchis;
- Monstera pittieri – are frunze mai ascutite la varf, de culoare verde-argintiu;
- Monstera adansonii – frunzele sunt moi, au forma de inima, cu multe gauri de forme si dimensiuni diferite, si culoare verde;
- Monstera Albo Variegata;
- Monstera ‘Thai Constellation’; etc
Atentie!!!
– Expunerea directa la soare conduce la arsuri pe frunze;
– In perioadele calduroase se poate pulveriza apa pe frunzele plantei. Pentru un aspect placut se pot sterge frunzele de praf, sau se pot folosi spary-uri care dau luciu frunzelor;
– Temperaturile scazute afecteaza varful si marginile frunzelor;
– Ingalbenirea frunzelor este cauza excesului de apa.
Categorie: Flori
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Monstera specii & varietati – ingrijire, inmultire