ian. 23 2024

Monstera specii & varietati – ingrijire, inmultire

Familia: ARACEAE

Demumire populara: Monstera, Ananasul saracului sau  Planta uragan

Denumire stiintifica: Monstera spp.

Origine: Monstera cuprinde plante originare din padurile  din Sudul Mexicului si al Columbiei

Proprietati ornamentale: Monstera cuprinde plante cu frunzele mereu verzi.

Este o planta cataratoare (liana), ce poate atinge inaltimi de peste 3 m. Monstera deliciosa este cea mai raspandita specie a genului Monstera cultivata in apartament.

Frunzele sunt mici-mari (15-50 cm), au forma de inima, culoarea verde inchis cu incizii adanci (frunzele tinere nu au incizii).

Florile apar rar si nu sunt foarte decorative.

Substratul (pamantul)  pentru Monstera se recomanda sa fie format dintr-un amestec de turba, pamant de frunze si nisip. Anual trebuie schimbat partial pamantul (se inlocuieste pamantul de la suprafata ghiveciului). Transplantarea se recomanda la intervale mari de timp (4-5 ani), doar in momentul cand radacinile au ocupat in intregime ghiveciul.

Udarea plantelor de Monstera  se face folosind  cantitati mari de apa de primavara pana toamna, in perioada rece cantitatea de apa trebuie redusa si intervalul dintre udari marit. Udarea se face numai cand substratul de la suprafata este  uscat.

Temperaturile preferate de Monstera se incadreaza in intervalul 19-22°C, iar temperaturi sub 13°C nu sunt bine tolerate.

Lumina este factor important pentru Monstera, plantele din acest gen prefera locurile luminoase, dar ferite de razele directe ale soarelui.

Inmultirea  la Mostera se face prin butasi prelevati din varful pantei sau portiuni de tulpina (cu cel putin o frunza).

Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) se recomanda sa se faca de doua ori pe luna in perioada de crestere (primavara -vara). Se vor utiliza ingrasaminte pentru plante decorative prin frunze – acestea contin ceva mai mult azot (N).

Daunatori:

“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (pesticidul) conform recomandarilor  de pe eticheta”

Specii si varietati/ cultivaruri:

  • Monstera deliciosaeste originara din Sudul Mexicului, are frunze mari lucioase, odata cu cresterea frunzelor acestea formeaza lobi proeminenti;
  • Monstera  pertusa – este o planta cataratoare cu frunze moi de culoare verde inchis;
  • Monstera  pittieri – are frunze mai ascutite la varf, de culoare verde-argintiu;
  • Monstera adansonii – frunzele sunt moi, au forma de inima, cu multe gauri de forme si dimensiuni diferite, si culoare verde;
  •  Monstera Albo Variegata;
  •  Monstera ‘Thai Constellation’;  etc

Atentie!!!

–        Expunerea directa la  soare conduce la arsuri pe frunze;

–      In perioadele calduroase se poate pulveriza apa pe frunzele plantei. Pentru un aspect placut se pot sterge frunzele de praf, sau se pot folosi spary-uri care  dau luciu frunzelor;

–        Temperaturile scazute afecteaza varful si marginile frunzelor;

–        Ingalbenirea frunzelor este cauza excesului de apa.

Fig. 1 Monstera deliciosa

Fig. 2 Monstera Albo Variegata

Fig. 3 Monstera adansonii

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Monstera specii & varietati – ingrijire, inmultire

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii